Responsive design, dupa parerea mea, nu are nici un efect direct asupra pozitionarii in motoarele de cautare.
Indirect poate influenta, astfel: daca ai un procent considerabil de vizitatori care vin de pe dispozitive mobile, la care cu un design obisnuit ai un bounce rate foarte ridicat, iar odata cu implementarea unui design responsive acest bounce rate scade, atunci da, indirect poate influenta pozitionarea in motoare.

Personal am testat pe .com, pe o nisa cu competitie scazuta. Site-ul avea aproximativ 15% vizite de pe dispozitive mobile, si era pe pozitia #4 in google.com. Dupa ce am adaugat varianta pentru mobil pentru site, dupa cam 1 luna am trecut pe #2. (acum bounce rate-ul vizitatorilor "mobile" e sub cel al vizitatorilor "desktop")
Nu pot fi 100% sigura ca aceasta crestere se datoreaza optimizarii pentru mobil, deoarece in acea perioada au fost si modificari de algoritm la Google.
Insa este singurul exemplu personal unde am observat imbunatatiri in pozitionare.

Din punctul meu de vedere daca as realiza un site nou da, as opta pentru un design responsive.
Dar pentru un site vechi, unde nu sunt mai mult de 10% vizite pe mobil care sa aiba si un bounce rate mare nu m-as chinui sa fac designul responsive daca lucrul acesta necesita prea multa munca.