Cateva comparatii: http://discutii.mfinante.ro/static/1...ontributii.pdf
Cateva comparatii: http://discutii.mfinante.ro/static/1...ontributii.pdf
In propunere persoanele fizice nu mai platesc impozit pe dividende, vor plati 5.5% CASS cu limita lunara maxima la 5.5% din 5*salariul mediu brut.
acum dupa ce a aparut codul pe 2016, ce e mai convenabil? pfa? sau srl in 2016?
Lucrurile nu sunt greu de facut, ceea ce e greu e sa te pui in starea de a le face...
Din 2016 SRL-ul e solutia cea mai potrivita, am facut un calcul zilele trecute, nu retin exact, dar era ceva de genul :
Pfa 2016 - cost 32 %.
Srl - 19 % daca nu ai angajati.
Srl - D si mai avantajos.
Conteaza si ce ,, invarti''.
bulsh^t!
ce calcule sunt alea?
la imm platitor/neplatitor de tva? angajati cati? cu ce salariu? ce costuri de infiintare? ce contributii?
SRL a fost cel mai convenabil dintotdeaua. Chiar daca are costurile de infiintare ceva mai mari decat un PFA, impozitele lunare sunt cam tot alea.
- Pt o firma prestatoare de servicii se merita facut IMM neplatitor de tva, cu toate ca sunt si clienti care stramba din nas dupa TVA. Impozitul este de 3% din tot ce facturezi, iar contributiile pt un angajat cu contract de 1h sunt 54 Ron (trebuie minim un angajat altfel se aplica un impozit forfetar trimestrial)
- Pt o firma care vinde produse in mare parte, platitor TVA (sa si poti deduce acel TVA din achizitiile curente). La platitor de tva, cu cat ai mai multe chelutili pe firma platesti mai putin tva si impozit pe profit. Daca ai masina o poti baga pe firma printr-un contract de comodat pt a mai baga niste benzina la chelutuieli etc.
Iar PFA iese din discutie. Te limiteaza la cateva coduri CAEN specifice calificarii/specializarii tale, adica daca vrei sa faci SEO si sa faci si pe frizerul in timpul liber, nu prea ai cum.. ca nu esti si frizer.
E vorba strict de impozit, respectiv taxe ,, obligatorii'' ...nu infiintarea sau altceva. Daca se pune problema de taxe de infiintare atunci eu zic sa te lasi de afaceri.
Eu am facut calcule pentru unii angajatii pe care ii aveam cu PFA.
Iar povestea cu tva-ul pe care o explici tu mai sus nu are sens....Tva-ul nu este impozit, e o cifra circulanta... Deducerile si le ,, organizeaza'' fiecare cum vrea si cum poate. In general se pleaca de la premiza ca nu le faci. Cu alte cuvinte incasezi 10.000 lei/ luna cu cat ramai pe srl si respectiv pfa 2016...Despre asta e vorba.
@RedJohn: imi aduc aminte ca am citit acum ceva vreme... ca va trebui minim un angajat full-time, ca sa poti scapa de acel impozit forfetar trimestrial. Sper sa nu ma insele memoria.
Codul spune ca daca ai un angajat cu norma intreaga sau mai multi dar care cumulat sa aiba norma intreaga, platesti 24 luni doar 1% din impozit pe venit.
Cei care nu au angajati au ramas cu 3% impozit pe venit.
Nu s a aprobat impozitul forfetar in varianta finala a codului.
Pentru cei care vor mai multe informatii comparative gasiti in link
Succesul este ca si sarcina. Toata lumea te felicita, dar nimeni nu stie de cate ori ai fost f....
Pana la urma, s-a aprobat sau nu pentru PFA situatia cu plata pentru pensii daca esti si angajat ?
Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)