Postat în original de
Scribul
Intrebarea mea e asta - exista o piata a pozelor pentru site-uri in Romania?
Da, dar foarte mica. Unul din motive ar fi acela ca majoritatea celor care utilizeaza poze pentru site-uri apeleaza la resursele gratuite:
- Resurse legale: site-uri specializate in fotografia de stock free
- Resurse ilegale: copiaza pozele de care au nevoie de pe internet fara sa tina cont de drepturile de autor.
Spun asta pentru ca stiu pe cineva care face foarte multe poze in natura (profesioniste, bunicele) florilor, diverselor fructe salbatice, peisajelor samd si voia sa-si faca o pagina pe Facebook "sa le vada lumea". Eu, care mereu ma gandesc "cum se pot face bani din asta" i-am spus ca poate ar fi mai bine sa le vanda, dar am zis sa caut eu mai multe informatii.
Cea mai buna varianta pentru situatia prezentata de tine este ca persoana respectiva sa isi faca cont pe site-urile mari specializate in fotografia de stock si sa incerce sa le vanda acolo, insa sa nu isi faca sperante pentru castiguri mari.
In general se cauta fotografii din domenii precum: lifestyle, business, tehnologie, arta culinara, calatorie.
Fotografia de stock este o afacere profitabila doar pentru cateva persoane (care s-au implicat foarte mult: studiouri dedicate, decoruri, plus multe altele), cei mai multi castiga destul de putin de pe urma acestei activitati.
Foarte important: criteriile de aceptare pe astfel de site-uri sunt foarte stricte in privinta calitatii fotografiilor, atat din punct de vedere tehnic cat si al prelucrarii.