De la un punct incolo, s-ar putea sa nu mai fie posibil sa treci de sistem...
Mi-aduc aminte despre ce spunea Michio Kaku intr-un film, si anume ca suntem o civilizatie de nivel zero, cu alte cuvinte nu am ajuns nici macar sa utilizam integral energia unei planete, ceea ce ar constitui nivelul 1. Si ca, pentru a ajunge acolo, ar trebui ca intreaga omenire sa fie interconectata, sa devenim un meta-organism, un organism in care libertatea individuala devine irelevanta, si in care fiecare individ lupta, munceste, se zbate si se sacrifica pentru binele global. De aici, conceptul de Borg, in care se combina constiinta colectiva cu tehnologiile de body augmentation, devine foarte plauzibil.
Daca e sa fac o paralela cu biologia, ceea ce e foarte interesant este ca acest lucru se petrece deja in interiorul organismului uman, chiar pe 2 nivele. In primul rand, fiecare celula lucreaza si contribuie la functionarea organismului, si e gata sa se sacrifice pentru binele global. Ca o imensa uzina in care fiecare celula constituie doar un foarte constiincios si motivat lucrator. In al doilea rand, celula in sine este o uzina, in care fiecare componenta contribuie intr-un mod similar la functionarea si sanatatea celulei.
De aici, modelul de constiinta colectiva pare sa fie modelul natural de urmat. Iar Internetul, tehnologia mobila, combinate cu viitoarele implanturi, ne ofera... Borg. Acest lucru va schimba definitiv omenirea.
Oricum, am fost socat sa constat in timp, cate elemente din filmele SF sunt deja realitate (Matrix, Star Wars, Star Trek). Doar ca exemplu, traim deja in Matrix (chiar pe mai multe nivele) dar majoritatea nu realizeaza acest lucru. Ceea ce, dealtfel, e o caracteristica principala a Matrix.