Pagina 1 din 2 12 UltimulUltimul
Rezultate 1 la 10 din 17

Subiect: Probleme SEO legate de interfata dinamica

emm
    emm este deconectat Ambasador
    Reputatie:
    59
    Data înscrierii
    11th November 2006
    Posturi
    829
    Putere Rep
    59

Implicit Probleme SEO legate de interfata dinamica

Lucrez la un proiect e-commerce cu UI mai dinamic, desi absolut obisnuit astazi, gen meniuri dinamice si continut in tab-uri, si am un conflict intre SEO si calitatea UX (user experience). Caut o solutie cu UX decent, care sa permita un flow corect al PR catre subcategorii. Mai exact, ma refer la un banal meniu gen accordion menu.

Din pacate, am realizat rapid ca nu prea merge. Google "ignora" contentul din hidden tabs (exemplu articol aici), din care motiv sunt fortat sa renunt la tabs, si sa oblig user-ul sa fac scroll prin tone de content. Bun - asta este, ok.

Dar a mai ramas conflictul important legat de meniu.

Intentionez sa leg categoriile si primul nivel de subcategorii, direct din index, si sa transfer cat mai mare parte din PR catre aceste pagini, si cat mai putin catre paginile site-wide tot (gen contact, terms and conditions, stiu eu ce).

Problema e ca sunt foarte multe subcategorii pe primul nivel, poate 100-150 in total. Iar daca le pun in meniul acordeon (vor sta foarte frumos) imi pun intrebarea: In ce fel vor mai fi tratate link-urile catre paginile aferente subcategoriilor, respectiv flow-ul PR, dat fiind ca acel continut aflat in hidden div, este ignorat de Google? Mai primesc ele PR?

Interpretarea mea deocamdata, bazata pe tot ce stiu si ce spun domnii de la Google, este ca dat fiind ca acel continut este ignorat, google va indexa (probabil) pagina legata dar nu ii va transfera PR. Sigur ca poate descoperi acele pagini si prin sitemap, doar ca sitemap-ul singur, nu va asigura un flow corect al PR/juice.

Am nevoie de o solutie alternativa la problema asta, si va cer parerea. Deocamdata am gasit doar urmatoarele variante, niciuna perfecta:

1. Un carnat de meniu in stanga, imens, in care te pierzi cu totul, foarte "SEO" dar si foarte urat

2. Sa plasez in zona de footer a sitului o copie a meniului, in format inline (va arata foarte urat, un alt carnat pe orizontala).

Ar mai fi optiunea sa plasez links pe homepage doar catre categoriile principale (vreo 10-12 la numar), si cat mai putine links catre altceva (gen pagini contact sau terms) dar stiu deja, pe baza multor teste, ca varianta asta nu va genera aceleasi rezultate dpdv SEO.

... Alte idei?

Multumesc.

gabetu este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    30
    Data înscrierii
    10th April 2011
    Locaţie
    Piatra Neamt
    Posturi
    186
    Putere Rep
    30

Implicit

Ai putea implementa un "responsive vertical megamenu" care sa aiba o structura corecta <nav role="navigation" class="site-navigation main-navigation" itemscope itemtype="http://schema.org/SiteNavigationElement"> dar depinde mult de platforma pe care lucrezi.

Un exemplu aici: CSS - CSS3 Responsive Vertical Mega Menu | CodeCanyon

emm
    Reputatie:
    59
    Data înscrierii
    11th November 2006
    Posturi
    829
    Putere Rep
    59

Implicit

Citat Postat în original de gabetu Vezi Post
    Ai putea implementa un "responsive vertical megamenu" care sa aiba o structura corecta <nav role="navigation" class="site-navigation main-navigation" itemscope itemtype="http://schema.org/SiteNavigationElement"> dar depinde mult de platforma pe care lucrezi.

Un exemplu aici: CSS - CSS3 Responsive Vertical Mega Menu | CodeCanyon
    Din cate inteleg, asta rezolva problema navigatiei corecte pe diferite tipuri de browsere. Totusi, contentul ramane in continuare hidden. Iar "<nav" nu este implementat in specificatia html5, din cate stiu.
    Da, probabil ca rezolva problema dpdv al navigatiei, dar intrucat contentul este in continuare ascuns (inainte sa faci drop down), ma tem ca problema flow-ului PR exista in continuare.

Nu am gasit deocamdata niciun articol care sa imi arate cum poti face override la faptul ca, pana la urma, continutul (link-ul respectiv) se afla intr-un element hidden, oricare ar fi tipul acestuia, div, ul sau altceva.

Edit: Daca ai informatii cum ca role="navigation" este o metoda sigura pentru a rezolva problema content-ului hidden in meniu, te rog sa postezi un link catre articolul respectiv.

adrian_gpj este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    23
    Data înscrierii
    14th April 2014
    Locaţie
    Cluj
    Posturi
    89
    Putere Rep
    23

Implicit

salut,
    Cred ca abordezi gresit problema.
    Te intereseaza prea mult transferul de PR(care nu se mai ia in calcul cam spre deloc, pe masura ce trece timpul) si nu iei in calcul DOAR UX si UI.
    Axeaza-te pe o navigare cat mai placuta si mai rapida pt utilizator, iar dpdv seo creste-ti linkurile interne, lucru care iti va asigura acel flow de care vorbesti , bineinteles si cu continut pe masura si ai rezolvat problema.
    M-i se pare ca te complici singur.

Mishu este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    32
    Data înscrierii
    28th March 2013
    Vârstă
    57
    Posturi
    1.307
    Putere Rep
    32

Implicit

De ce nu faci transferul din content?
    Faci meniul sa fie cat mai practic pentru utilizator, care nu va fi sub nicio forma interesat de partea ta de SEO dar va aprecia un meniu intuitiv si accesibil iar pe content pui categoriile respective sub o forma cat mai naturala si eventual bine structurata.

gabetu este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    30
    Data înscrierii
    10th April 2011
    Locaţie
    Piatra Neamt
    Posturi
    186
    Putere Rep
    30

1 out of 1 members found this post helpful.

Implicit

Aproape toate meniurile de acest tip folosesc proprietatea css "display:none" pentru sub-(sub)-meniuri si afisarea lor tot cu css sau javascript.
    Deci structura html a unui meniu de genul:
    <nav role="navigation">
    <ul class="menu">
    <li><a href="#" rel="nofollow">Home</a>
    <ul class="sub-menu">
    <li>...</li>
    <li>...</li>
    </ul>
    </li>
    <li>...</li>
    ...
    </ul>
    </nav>
    ar fi corect parcursa si indexata de google care stie evident html, css si js mai mult decat credem noi si face diferenta cand display:none este folosit corect si cand este folosit pentru spam.
    Eu am lucrat pe wordpress + wp seo by yoast + woocommerce cu astfel de "mega-meniuri" si nu am vazut probleme de indexare si avertizari in GWT.

Link: Google&#039;s Matt Cutts On Hidden Text Using Expandable Sections: "You&#039;ll Be In Good Shape"

Deci si o solutie de tipul accordion menu ar fi OK.

Problema cea mai mare ar fi transferarea PR-ului doar catre principalele categorii, aici ar trebui folosit rel="nofollow" pentru categoriile si sub-categoriile la care nu vrei sa transferi PR.

emm
    Reputatie:
    59
    Data înscrierii
    11th November 2006
    Posturi
    829
    Putere Rep
    59

1 out of 1 members found this post helpful.

Implicit

@adrian_gpj

Imi fac probleme, din cauza celor 15 ani in care am facut SEO. Si fac in continuare. Cat si a zecilor de proiecte in care rezultatul nu a fost ok, tocmai din cauza unor detalii de acest gen.

Esti nou pe Seopedia. Daca mi-ai fi citit postarile de pe acest forum, timp de multi ani inainte sa devii membru aici, ai sti de ce.

Serios acum, asta e sfatul tau? Sa ignori SEO si sa te ocupi doar de UX, cand spun clar ca ma intereseaza latura SEO? Sau, cumva, optimizarea on-page a devenit irelevanta peste noapte? Sau cumva te astepti sa "nimeresti" din greseala structura potrivita? Sau SEO a incetat sa mai existe?

Poate nu ai citit titlul acestei postari.

Te inseli destul de serios in ce priveste transferul de PR. Vezi aici, si incearca sa calculezi cam care este efectul inbound links, si cati din factori au de-a face cu structura sitului. Este la fel de important, doar ca a crescut numarul celorlalti factori. Si s-a metamorfozat in ceva mult mai sofisticat; asta nu inseamna ca algoritmul de baza a fost scos din uz. Am solutiile pentru toti ceilalti factori, stiu exact ce trebuie sa fac, dar nu am o solutie optima pentru acesta. Nu una decenta, deocamdata.

Exista destule articole care explica exact de ce structura interna a unui site este mission critical, si de ce foarte multi gresesc tocmai la acest aspect, tocmai in zona in care au cel mai mult control.

In cazul meu, nu e un proiect obisnuit, de genul "throw something" si vezi ce iese. E o miza destul de mare in spatele acestui proiect, din care cauza ma ocup de fiecare detaliu inainte de lansare. Si nu exista timp de rezerva pentru intarzieri, datorate unei structuri proaste a sitului. Da, pentru unii poate parea ca "te complici singur". Eu stiu insa foarte bine ca nu ma complic singur. Experienta imi spune de ce. Stiu exact de ce vreau asa.

Titlul articolului se refera la SEO, si conflictul cu UX design. Nu poti sa ignori SEO si sa te concendrezi doar pe UX/UI, si sa te astepti sa ai rezultate de top cu SEO.

Inteleg ca sensul postarii tale este de a ajuta, dar nu imi raspunzi la postare, ci exprimi propriul tau fel de a aborda problema. Iar abordarea asta de tip ignore, este buna pentru un proiect la care SEO este irelevant, pentru un incepator, sau pentru cineva care nu stie ce inseamna SEO. Citeste te rog din nou titlul acestui thread, si raspunde daca ai o solutie.

Revenind la subiect, este posibil sa nu existe o solutie perfecta pentru aceasta problema (deocamdata), care unora le poate parea un detaliu, dar eu stiu ca este din categoria mission critical pentru acest gen de proiect. Si asta deoarece majoritatea siturilor din aceeasi categorie nu folosesc meniuri dinamice ci afiseaza un meniu relativ static, foarte lung. Si incep sa cred ca au un motiv foarte bine intemeiat sa nu o faca. Nu ca le-ar lipsi fondurile... si determinarea de a crea un UI mai bun.

emm
    Reputatie:
    59
    Data înscrierii
    11th November 2006
    Posturi
    829
    Putere Rep
    59

Implicit

Citat Postat în original de gabetu Vezi Post
    Aproape toate meniurile de acest tip folosesc proprietatea css "display:none" pentru sub-(sub)-meniuri si afisarea lor tot cu css sau javascript.
    Deci structura html a unui meniu de genul:
    <nav role="navigation">
    <ul class="menu">
    <li><a href="#" rel="nofollow">Home</a>
    <ul class="sub-menu">
    <li>...</li>
    <li>...</li>
    </ul>
    </li>
    <li>...</li>
    ...
    </ul>
    </nav>
    ar fi corect parcursa si indexata de google care stie evident html, css si js mai mult decat credem noi si face diferenta cand display:none este folosit corect si cand este folosit pentru spam.
    Eu am lucrat pe wordpress + wp seo by yoast + woocommerce cu astfel de "mega-meniuri" si nu am vazut probleme de indexare si avertizari in GWT.

Link: Google's Matt Cutts On Hidden Text Using Expandable Sections: "You'll Be In Good Shape"

Deci si o solutie de tipul accordion menu ar fi OK.

Problema cea mai mare ar fi transferarea PR-ului doar catre principalele categorii, aici ar trebui folosit rel="nofollow" pentru categoriile si sub-categoriile la care nu vrei sa transferi PR.
    @gabetu - In sfarsit un raspuns la obiect, si un link de folos. Asteptam un raspuns de la cineva care chiar a testat astfel de "mega-meniuri".

Voi studia ce zice domnul Cutts, am citit doar fugitiv deocamdata, dar am senzatia ca imi raspunde la intrebare. Multumesc pentru link.

Nota: Daptul ca nu ai mesaje in WMT nu ar insemna neaparat ca ai folosit alegerea corecta pentru problema asta.

Ciprian.Olaru este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    0
    Data înscrierii
    6th August 2007
    Locaţie
    Bucuresti
    Posturi
    573
    Putere Rep
    0

Implicit

s-ar putea sa poti jongla cu linkuri "tip ajax", chiar daca nu incarci continutul efectiv cu ajax:https://support.google.com/webmaster...r/174992?hl=en

mai exact bucata asta:
    www.example.com/ajax.html#mystate
    it should now become this:
    www.example.com/ajax.html#!mystate
    (acel semn de exclamare de langa diez)

Tom
    Tom este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    132
    Data înscrierii
    25th September 2010
    Locaţie
    Bucuresti
    Vârstă
    48
    Posturi
    3.169
    Putere Rep
    132

Implicit

Citat Postat în original de emm Vezi Post
    @adrian_gpj

Revenind la subiect, este posibil sa nu existe o solutie perfecta pentru aceasta problema (deocamdata), care unora le poate parea un detaliu, dar eu stiu ca este din categoria mission critical pentru acest gen de proiect. Si asta deoarece majoritatea siturilor din aceeasi categorie nu folosesc meniuri dinamice ci afiseaza un meniu relativ static, foarte lung. Si incep sa cred ca au un motiv foarte bine intemeiat sa nu o faca. Nu ca le-ar lipsi fondurile... si determinarea de a crea un UI mai bun.
    Exista o solutie foarte simpla, trebuie doar sa scoti capul din nisip

NU o cere, ca nu ti-o dau, dar sunt convins ca te prinzi, daca renunti sa te complici.

Citat Postat în original de adrian_gpj Vezi Post
    salut,
    Cred ca abordezi gresit problema.
    Te intereseaza prea mult transferul de PR(care nu se mai ia in calcul cam spre deloc, pe masura ce trece timpul) si nu iei in calcul DOAR UX si UI.
    Axeaza-te pe o navigare cat mai placuta si mai rapida pt utilizator, iar dpdv seo creste-ti linkurile interne, lucru care iti va asigura acel flow de care vorbesti , bineinteles si cu continut pe masura si ai rezolvat problema.
    M-i se pare ca te complici singur.
    Nu ai inteles nimic din topic-ul asta, asa ca ai raspuns ca sa? Partea de PR nu se refera la PR ca cifra, cat ca autoritatea. Page Rank = autoritate, daca intelegi asta, atunci o sa intelegi ca emm nu vrea sa sparga autoritatea unei pagini cu alte 560 links interne + 10 externe, links care NU au nevoie de acea autoritate.

--------

PR-ul nu se afiseaza, dar se calculeaza, logic. Doar ca daca elimini PR-ul ca cifra si il analizezi ca autoritate, o sa incepi sa intelegi mult mai multe despre site si seo.
    Ultima modificare făcută de Tom; 27th April 2015 la 09:54.
    Nu trimite PM cu intrebari, posteaza pe forum! Nu ofer sfaturi, audit sau raspunsuri pe PM.

Pagina 1 din 2 12 UltimulUltimul

Informații subiect

Utilizatori care navighează în acest subiect

Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)

Thread-uri Similare

1. Caut colaborare pentru o animatie grafica dinamica
    De Cipiot în forumul Servicii web / Jobs
    Răspunsuri: 0
    Ultimul Post: 14th April 2013, 15:55
  2. Răspunsuri: 21
    Ultimul Post: 20th October 2010, 12:48
  3. probleme grave legate de pozitiile din google
    De Waddu în forumul Discutii generale privind optimizarea si motoarele de cautare
    Răspunsuri: 12
    Ultimul Post: 1st September 2010, 16:50
  4. Răspunsuri: 7
    Ultimul Post: 30th August 2008, 23:01
  5. 4 Probleme Legate De Google
    De BeFree în forumul Discutii generale privind optimizarea si motoarele de cautare
    Răspunsuri: 6
    Ultimul Post: 10th January 2008, 17:59

Permisiuni postare

• Nu puteţi posta subiecte noi.
  • Nu puteţi răspunde la subiecte
  • Nu puteţi adăuga ataşamente
  • Nu puteţi modifica posturile proprii
  •