Postat în original de
Claudyou
Tocmai, de ce ar cere sfatul unui prieten (tu) si el sa posteze pe un forum?
Noi nu avem actele pe masa si foarte probabil ca si daca le-am avea nu am stii sa o facem corect, tot cifre din burta am arunca.
Recomandarea mea e sa caute o firma care sa-i ofere consultanta in acest sens si sa discute cu ei fair (ca si cu avocatul) de ce vrea sa vanda, ce vrea sa faca dupa, etc.
Sunt foarte multe aspecte ce trebuie luate in considerare.
In cazul in care cauti o formula general valabila de 5X CA sau de 20X Profitul, nu o sa gasesti.
Stim cu totii ca pretul nu e cel pe care-l ceri, ci cel pe care-l primesti.
Dar, probabil a primit o oferta si nu vrea sa fie pacalit (sa vanda prea ieftin).
Tot la o companie specializata in evaluari ar trebui sa apeleze dpmdv. Altfel e gambling.
Sa presupunem un multiplicator 2.2 la CA (gasit pe net random si vrem sa vorbim cifre). Nu avem Cifra de Afaceri, dar estimam o marja generoasa de profit de 30%.
Astfel CA va fi de 1 mil. Pretul de vanzare 2.2 mil euro sau profitul pe ~7 ani (fara cresteri(.
Cum arata cifrele astea? Poi de ce 2.2, de ce 1 mil, de unde 30%? Toate sunt importante si noi le punem din pix.
Se poate creste marja, se poate creste CA, pot fi abordate alte segmente de piata, a devenit prea scump transportul containerului din China?
Poate stocul respectiv de marfa e 80% nevandabil, adica pierdere.
Poate profitul e doar din cifre, nu si real.
Poate nu mai vede sustenabil businessul.
Poate si-a gasit altceva de facut si nu mai are timp.
Poate lucreaza 16h pe zi si nu mai vrea.
Sunt prea multi de poate.
Tehnic, poate stabili un auditor financiar (cred ca asa se numeste) si vanzatorul sa ajusteze pretul in functie de situatie.