Postat în original de
iulipwnz
Diferenta intre noi este ca tu calculezi valoarea site-ului in functie de cat ai bagat in el. Eu o calculez in functie de veniturile care le produce.
Nu te cunosc, nu am nimic cu tine, dar ca o paralela:
1) Site care produce 1000 euro lunar, sa zicem ca am bagat in el 20k euro in content unic si linkuri, mare parte din ziare scumpe. Siteul rezista de ani de zile si va mai rezista mult timp datorita profilului de backlinks foarte curat, de calitate.
2) Site care produce 1000 euro lunar, sa zicem ca am bagat in el 2k euro in content si 1k maxim in linkuri, mare parte bloguri de rahat, web 2.0, comentarii, directoare. Sa zicem ca are 1 an vechime, nu stiu cat si daca mai rezista.
Pentru tine ambele au acelasi pret? De ce ti-as da siteul nr 1 pe 12 x venit lunar = 12 k euro cand eu am bagat in el 20 k? Doar pentru ca sunt prost si am nevoie sa il vand, dar el nu si-a recuperat inca banii si cu putin noroc, doar trecerea timpului va face ca acesta sa recupereze banii dar sa iasa si pe profit? Dar despre siteul nr 2 ce zici? E egal ca vaolare doar pentru ca are acelasi venit lunar, chiar daca poate pica mult mai usor?
Sa iti dau 2 exemple concrete:
1) In 2015 am construit o retea de 44 de siteuri de micronisa, monetizate cu emag. Am investit 200 mii ron in: domenii, gazduiri, modificari de teme wp, certificate ssl, ip-uri unice, content, web 2.0, advertoriale. Am vandut 20 dintre siteuri pe doar 2000 de euro acum 2 ani de zile, cu restul de 24 am mers in continuare. Abia anul asta am recuperat banii investiti, adica 200 k ron. Insa, cele 20 de bucati au fost vandute pe 2000 de euro pentru ca pur si simplu nu ma puteam ocupa de atat de multe siteuri si am vandut ce mi s-a parut mie ca nu are potential foarte bun. Totusi, vreau sa specific ca din momentul in care le-am vandut pe cele 20, nici la celelalte 24 nu am mai lucrat si de atunci au facut minim 100k ron. Asadar, a meritat sa vand siteuri ce aveau fiecare 7-10 ziare de xxx euro spre ele, pentru sume derizorii (gen 100 euro bucata)? Nu, dar oamenii asa calculeaza, venitul/profitul lunar, nu si investitia.
2) Tot in 2015 am dezvoltat cateva siteuri pe o nisa anume si in vreo 6 luni au ajuns la venituri de 7-10 k euro lunar. In 2017 am vrut sa vand toata reteaua de siteuri ce producea atunci 4-6 k euro lunar, deci scazuse putin treaba. Un coleg de forum s-a oferit sa imi ofere 20k pentru ca aveam o perioada mai naspa si aveam nevoie de lichiditati urgent. Mentiona faptul ca nu stie ce se intampla maine cu siteurile, daca mai merg sau nu. Din 2017 si pana acum, siteurile au mai facut lejer 100 k fara sa mai lucrez la ele.
In concluzie, chestia asta cu 12 x venitul lunar nu e chiar o metoda onesta de calcul. Daca eu am dezvoltat un site timp de 12 luni si acum cand vine momentul sa culeg roadele sunt nevoit sa il vand dar el produce 100 ron lunar desi am investit 30k euro... ar trebui sa il dau pe 1000 ron?
Eu cred ca atunci cand iei un proiect de-a gata, scos pe profit, te gandesti cat te costa pe tine sa faci acelasi lucru. In timp si in bani. Daca sa il ridici la 1000 euro lunar te costa 10 mii si 1 an de munca, atunci probabil merita 20 de mii. Nu 10 mii ca atata produce intr-un an cel pe care vrei sa il cumperi de-a gata.
In plus, calculeaza si altfel:
Te costa 10 mii si 1 an de asteptare sa ajungi la 1k lunar. Daca ai fi cumparat un site ce produce aproximativ 1k lunar deja, intr-un an sa zicem ca scoteai 10 k cu el. Daca dadeai pe el tot 10 k, dupa 1 an se amortiza si practic puteai considera ca l-ai luat pe moca. Daca il construiai tu si abia dupa 1 an incepeai sa produci acei 1k lunar, erai cu 10 k euro in minus (investitia in el). Asadar, siteul cumparat merita cei 10 k venit pe un an + cei 10 k cat te costa pe tine sa faci un site nou, nu? Deci 20 k ar valora siteul care face 1k lunar de maine.
so..
1. dai 10 k pe un site si face 10 k intr-un an, ai ajuns pe 0
2. bagi 10 k intr-un an si primul an nu vezi nimic, deci -10 k
Ultima modificare făcută de edy12006; 19th August 2019 la 05:31.
Într-o zi, riscând, poți să rămâi fericit pentru toată viața !
Contează ce produci nu cine pretinzi a fi.