Localizarea tot mai pronuntata a rezultatelor organice Google ridica noi provocari in procesul de optimizare pentru cresterea vizibilitatii in motorul de cautare (SEO). Practic, Google afiseaza rezultate influentate de locatia utilizatorului, pentru din ce in ce mai multe cautari. Acest lucru duce pe de o parte la cresterea relevantei setului de linkuri livrat in prima pagina de Google, insa pe de alta parte poate avea un impact negativ in ceea ce priveste traficul efectiv organic atras pe un site.

Spre exemplu, daca pana acum ceva timp un site detinea primele pozitii in organci pentru o cautare precum "implant dentar" sau "magazin mobila", atragea o buna parte din volumul total de cautari estimat de Google pentru aceste interogari. Astazi, desi avem acelasi volum general de cautari (sau poate putin crescut, ca urmare a evolutiei pietei), acelasi site are o expunere reala diminuata, cu focus pe locatia geografica pe care o deserveste.

In acest context, devine din ce in ce mai interesanta observarea datelor din contul de Google My Business al unei companii. Desi in interfata web nu avem inca date istorice mai vechi de 3 luni, exista metode (interogare API), prin care se pot obtine date retroactiv pe ultimele 18 luni, astfel incat sa putem identifica anumite trenduri si impactul unor masuri de optimizare. In acest sens, am publicat pe blogul DWF un material extins, despre insight-urile pe care le putem obtine pentru business-urile locale in Google my Business, dar si din Google Search Console sau Google Analytics.

Sper ca materialul sa va fie de ajutor:
Local SEO – Cat de vizibila este compania ta in rezultatele locale Google: studiu DWF si model de raport Local SEO