Ofer servicii Social Media Marketing!. Articole contra cost Oferta generala, ro, fr si ru aici!
CASS (sanatate) se plateste dupa depasirea unui plafon de 26760 ron incasati in anul fiscal, vezi postarea de mai sus. Daca incasezi sub aceasta suma, nu platesti CASS. Daca incasezi peste aceasta suma, ai de platit 10% adica 2676 ron.
Salariul brut în anul 2020 este 2,230 RON/lună, plafonul de 12 salarii este 2,230 RON * 12 luni = 26,760 RON.
Cota de impozitare CASS este 10%.
Rezultă o contribuție CASS de 26,760 RON *10% =2,676 RON datorată de persoanele care obțin cumulat din una sau mai multe surse și/sau categorii de venituri menționate de prevederile fiscale.
CAS (pensii) NU se plateste la veniturile din alte surse (unde se incadreaza veniturile din online ca alta rubrica speciala nu exista).
Aveti grija ca si dividendele se incadreaza tot aici, deci daca ai de scos dividende ori incerci sa te incadrezi sub 26760 ron sa nu platesti CASS, ori te duci mai sus incat cei 2676 ron sa nu iti afecteze calculele.
Ultima modificare făcută de edy12006; 29th April 2020 la 19:28. Motiv: completare
Într-o zi, riscând, poți să rămâi fericit pentru toată viața !
Contează ce produci nu cine pretinzi a fi.
Referitor la declararea pe persoana fizica, incurcati putin borcanele.
1) Impozitul pe venit este de 10% din suma incasata.
2) CAS nu se plateste la veniturile din alte surse.
3) Se declara pe declaratia unica si nu mai astepti nici o decizie de impunere, iti achiti singur cei 10% incepand cu momentul depunerii declaratiei. Aveti grija ca e cu titlu executoriu.
4) CASS se plateste doar daca treci de plafonul a 10 salarii medii pe tara parca, nu retin exact cifra dar am impresia ca pentru anul asta trebuie sa depasesti vreo 28000 ron ca sa fii obligat la placa CASS, altfel nu esti obligat sa platesti. CASS-ul e in jur de 2800 ron pe an, pe anul trecut a fost 2280 parca. Oricum undeva in jurul acestei sume.
IN CONCLUZIE: tot ce ai de platit pe persoana fizica e 10% impozit pe venit si vreo 2800 ron pe an sanatatea daca depasesti acel prag.
Daca in schimb incasezi banii de la vreo societate comerciala cum sunt 2performant si profitshare, ei lucreaza pe baza unor "conventii civile" sau ceva de genul si se face retinerea la sursa a impozitului de 10%. Adica, daca tu ai de incasat 2000 de lei, ei iti vor trimite doar 1800, restul de 200 ii vireaza ei la stat. Tu mai ai obligatia declararii doar daca ai trecut de pragul de plata pentru CASS pentru ca va trebui sa platesti cei ~2800 ron pentru CASS. Altfel nu mai esti obligat sa declari in aceste conditii.
Buna ,
Poate stiti pe cineva care sa ma ajute (evident contracost) la completarea declaratiei unice si in cazul meu.
Ce pot sa zic din prima :
- sunt angajat cu norma intreaga, dupa care se plateste toate obligatiile de plata.
- am venituri din afiliere ca persoana fizica(si in 2019), automat se trage cei 10%, si am depasit pragul de 26760 pe anul 2019 (pe 2020 nu o sa-l depasesc).
Asa cum ti-am zis pe PM, scriu si aici ca poate mai are cineva nevoie. E o tipa, Luiza Daneliuc care e contabil/consultant fiscal si are canal de youtube si site. Explica si pe youtube cum se completeaza, dar daca vrei o poti contacta si iti completeaza ea contra-cost.
Salut. Iti recomand sa intri si pe site-ul ghidpfa, ei fac de multe vreme consultanta pe partea asta. Asa cum au zis si altii, nu trebuie sa platesti decat impozitul pe venit (de 10%) daca ai sub plafonul de 12 salarii minime pe an. De asemenea, daca iti faci un mic PFA, impozitul il vei plati desigur pe venitul net (venitul total - cheltuieli deductibile), deci poti linistit, mai ales la inceput, sa faci mici "achizitii" pe care le vei trece ca cheltuieli deductibile. Daca iti cumperi un laptop pe PFA sa zicem de 3000 de lei, la o garantie pe 1 sau 2 ani (deci amortizare 12-24 luni), iar faci cateva sute de lei pe luna, fiind vorba de un venit aditional, vei plati foarte foarte putin.
Referitor la PFA intereseaza-te bine daca faci acest pas, ca sunt 2 tipuri din ce retin eu: norma de venit si inca ceva. Fa-ti calcule punctuale si vezi la o suma pe care consideri ca o incasezi anual, unde iesi mai bine. De asemenea la PFA am impresia ca platesti si CAS (pensii). Documenteaza-te bine sa nu te trezesti dupa aia ca ai ales gresit.
La PFA, cand il deschizi, iti alegi forma de impozitare si ai la alegere doua variante.
1 - Sistem real - platesti impozit, CAS si CASS la ce venituri ai, dupa ce iti scazi cheltuielile deductibile - practic, la ce facturezi, la aia platesti (minus cheltuieli).
Ai zile normale si incasezi 1000, platesti la 1000.
Ai zile bune si castigi 100.000, platesti la 100.000.
Ai zile proaste si nu incasezi nimic, nu platesti nimic.
2 - Norma de venit - aici platesti niste taxe fixe pe care le gasesti pe site-ul ANAF, in functi de judetul tau si codul CAEN pentru care optezi. Platesti taxele fixe indiferent cat castigi si nu iti poti deduce nici o cheltuiala
Ai zile normale si castigi 1000, platesti suma fixa
Ai zile bune si castigi 10.000, platesti suma fixa
Ai zile proaste si nu castigi nimic, platesti suma fixa
Alegerea felului de impozitare il alegi la inceput si e valabil 2 ani, deci nu te poti razgandi intre timp, sa zici ca ar fi ma bine pe cealalta varianta. Dupa 2 ani te poti schimba, dar nu mai devreme.
Fa-ti niste calcule si vezi care ar fi mai avantajoasa pentru tine in functie de cat crezi ca o sa castigi in fiecare luna.
Daca ai venituri mici, atunci ar fi mai rentabil sa te impozitezi in sistem real (faci 100 euro, platesti taxele la 100 euro).
Daca ai venituri mari, atunci ar fi mai rentabil sa te impozitezi la norma de venit (faci 100.000 euro, platesti taxele cam la 5000 - 7000 euro, in functie de cat este norma de venit).
Nu toate codurile CAEN se pot impozita la norma de venit, ca si cei de la ANAF nu sunt chiar asa fraieri. Unele coduri sunt doar pentru real, deci nu poti sa faci treaba cu castigi 100.000 si platesti la 5000.
Ca sa-ti faci PFA trebuie sa ai un atestat, diploma, etc care sa dovedeasca faptul ca esti calificat pentru ceea ce vrei sa faci.
Nu poti sa-ti faci PFA pe stomatologie si tu sa fii zidar in diploma de absolvire. Intelegi ce vreau sa zic.
am si eu o intrebare
fiind domeniu it nu esti scutit de ceva taxe?
Nu stiu daca se aplica decat pentru angajati, desi nu-s sigura.