"Sa lasi sa se autosesizeze ei" se numeste nedeclarare si este infractiune care se pedepseste legal, pedeapsa e pe praguri in functie de suma. Pe langa asta ti se impun dobanzi si penalitati legale ce curg din momentul scadentei pentru acele impozite. Daca trebuia sa platesti 10.000 ron prin 2018 vara, te trezesti prin vara lui 2020 ca daca esti prins, ai de platit cam dublu. Exista penalitate de nedeclarare de vreo 0,7% din suma pe zi daca retin eu bine, dobanda legala de vreo 0,1% pe zi si inca una, nu mai retin care. Una dintre ele se plafoneaza la dublul sumei (parca penalitatea de nedeclarare) iar cealalta curge in continuare la infinit.
In cazul in care nu esti "prins" in 10 ani de la momentul la care era scadenta plata, atunci poti zice ca ai scapat, din ce am analizat eu. Pana atunci stai cu morcovul in fund, cu tot cu iepure, brazda si gradina.
NEDECLARAREA NU ESTE O SOLUTIE! Am analizat si eu toate variantele posibile intrucat am incasat anii trecuti foarte multi bani pe persoana fizica si o lunga perioada de timp a fost singurul meu scop de zi cu zi, sa ma documentez cat pot de mult pe aceasta situatie si am fost la o gramada de avocati, contabili si consultanti fiscali. Intr-un final am ajuns sa declar pana la ultimul meu, sa achit tot, chiar si in plus. Am de recuperat 1000 de euro de la ei de vreo 2 ani si sunt dus cu vorba continuu.
TOTUSI aveti grija ca pentru activitatile de genul acesta desfasurate cu caracter repetitiv nu este legal sa incasezi ca si persoana fizica, ci esti obligat sa te autorizezi, sa alegi o forma de organizare juridica. In acest sens codul fiscal se cam bate cap in cap oricum, deci obligativitatea asta nu e foarte clara, insa eu zic ca ar fi totusi recomandat sa faci acest pas ca sa nu ai surprize ulterior.
De asemenea, aveti mare grija cand treceti de pragul de TVA. Unii zic ca esti obligat sa platesti tva ca persoana fizica pentru acesti bani incasati, unii ca nu. Parerile sunt impartite intre consultanti. Ideea e ca nimeni nu stie clar, codul fiscal romanesc e o balarie in ciorba si oricum se schimba de vreo cateva zeci/sute de ori pe an ceva prin el, deci e imposibil sa ajungi la un rezultat. Iar orice raspuns adresat ANAF-ului se va termina cu un document pe care scrie "acest raspuns nu constituie un act administrativ fiscal" deci nu ii poti actiona in instanta pentru ceea ce "te invata". Nu exista in Romania institutie care sa iti dea raspunsuri exacte in materie de fiscal, esti la mana lor oricand. De asta este o tara bananiera si un paradis fiscal, daca lucrurile ar fi fost mai clare, probabil si taxele erau la un alt nivel.
Nu are de ce sa se balbaie nimeni. Tu declari pe proprie raspundere sumele si tarile din care ai incasat si dupa depunerea declaratiei unice iti achiti cei 10%. Nu intereseaza pe nimeni de unde ai incasat tu. Inainte erau 2 declaratii, D200 pentru veniturile din Romania si D201 pentru veniturile din afara. Acum pe declaratia unica declari tot.