Rezultate 1 la 4 din 4

Subiect: Salut am o intrebare cu privire la drepturile de autor

cmghostbuster este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    19
    Data înscrierii
    18th April 2015
    Locaţie
    bucuresti
    Vârstă
    38
    Posturi
    132
    Putere Rep
    19

Implicit Salut am o intrebare cu privire la drepturile de autor

Pe un site mare sa zicem x la termeni si conditii gasesc textul :
    Vizitatorii sau membrii site-ului x nu au dreptul sa preia, vanda, reproduca sau sa distribuie materiale provenind din site-ul x, doar daca in materialul respectiv nu este stipulat altfel in mod explicit de catre x

Iar pe alt site mare gasesc :

Preluarea de informaţii de către alte site-uri web poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi de către Clubul Român de Presă: "Consiliul de Onoare consideră că preluarea fără cost a unor materiale de presă se poate realiza doar în limita a 500 de semne, dar fără a depăşi jumătate din articolul sau ştirea în cauză, asigurându-se astfel atât libera circulaţie a informaţiei, cât şi caracterul de «revistă a presei» susţinut de paginile de internet în cauză.

În mod obligatoriu, în aceste cazuri, trebuie citată sursa informaţiei. Preluarea a mai mult decât cele prevăzute anterior se poate realiza doar în condiţiile unui acord, financiar sau de altă natură, încheiat cu deţinătorul drepturilorµ.

Ceea ce vreau eu sa fac este desigur sa postez mai departe diverse articole de interes monden cu precizarea sursei de unde este preluat articolul.

Este ok atata timp cat precizezi sursa si dupa caz nu depasesti 500 caractere? Si ce faci daca ai ceva mai multe stai sa le numeri cu programe speciale? Poti avea probleme daca unul precizeaza una si altul alta? Nu se apica pentru toti termenii agreaţi de către Clubul Român de Presa?
    Ultima modificare făcută de cmghostbuster; 24th January 2016 la 00:39.

O. Cosmin este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    25
    Data înscrierii
    16th March 2013
    Locaţie
    Bucuresti
    Vârstă
    38
    Posturi
    332
    Putere Rep
    25

2 out of 2 members found this post helpful.

Implicit

In legea drepturilor de autor nu se prevede un numar maxim de cuvinte/caractere care pot fi copiate insa stirile nu sunt protejate de drepturile de autor. Modul cum sunt spuse este protejat.

Ca atare, poti prelua integral informatiile dintr-un articol care spune o stire dar nu poti copia articolul 1/1. De regula, unde se foloseste "tehnica" copy/paste, trebuie sa se citeze sursa, chiar si daca e vorba de 20 de cuvinte.

Clubul Roman de Presa nu imi poate impune mie, ca jurnalist, nici o regula. Daca eu pe site-ul meu scriu ca articolele pot fi copiate integral, fara citarea sursei, atunci asa ramane. Evident, daca eu sunt autorul.

Ca sa iti raspund la intrebare - Da, e ok sa copiezi in limita a 500 de caractere si sa pui sursa. Faptul ca depasesti cu 1 caracter nu este nici o tragedie insa pentru mai multa siguranta eu ti-as recomanda sa nu copiezi niciodata mai mult de 30-40% dintr-un articol. Dupa calculele mele, 500 de caractere ar insemna cam 100/120 de cuvinte.
    Ultima modificare făcută de O. Cosmin; 24th January 2016 la 11:16.

cmghostbuster este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    19
    Data înscrierii
    18th April 2015
    Locaţie
    bucuresti
    Vârstă
    38
    Posturi
    132
    Putere Rep
    19

Implicit

Ms O.Cosmin asta ma interesa daca sunt protejate stirile de drepturile de autor.

O. Cosmin este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    25
    Data înscrierii
    16th March 2013
    Locaţie
    Bucuresti
    Vârstă
    38
    Posturi
    332
    Putere Rep
    25

Implicit

Citat Postat în original de cmghostbuster Vezi Post
    Ms O.Cosmin asta ma interesa daca sunt protejate stirile de drepturile de autor.
    Cu placere! Stirile in sine nu sunt protejate, modul in care sunt spuse da. Adica nu poti da copy/paste fara a cita sursa si nici daca citezi sursa si preiei totul nu e ok. Poti insa sa preiei toata informatia daca o rearanjezi si iti aduci propria contributie.

Uite si temeiul legal a ceea ce spun - art. 9 din Legea 8/1996 (cea mai frecventa greseala e aceea de a pune semnul egal intre articole de stiri si informatii de presa ori stiri)

Art. 9 Nu pot beneficia de protectia legala a dreptului de autor urmatoarele:
    a) ideile, teoriile, conceptele, descoperirile stiintifice, procedeele, metodele de functionare sau conceptele matematice ca atare si inventiile, continute intr-o opera, oricare ar fi modul de preluare, de scriere, de explicare sau de exprimare;
    b) textele oficiale de natura politica, legislativa, administrativa, judiciara si traducerile oficiale ale acestora;
    c) simbolurile oficiale ale statului, ale autoritatilor publice si ale organizatiilor, cum ar fi: stema, sigiliul, drapelul, emblema, blazonul, insigna, ecusonul si medalia;
    d) mijloacele de plata;
    e) stirile si informatiile de presa;
    f) simplele fapte si date.
    Ultima modificare făcută de O. Cosmin; 24th January 2016 la 16:38.

Informații subiect

Utilizatori care navighează în acest subiect

Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)

Thread-uri Similare

1. In legatura cu drepturile de autor
    De edy12006 în forumul Subiecte pentru incepatori
    Răspunsuri: 8
    Ultimul Post: 29th May 2014, 02:05
  2. Răspunsuri: 4
    Ultimul Post: 11th May 2013, 02:17
  3. Intrebare drepturi de autor
    De danielb în forumul Plagiat
    Răspunsuri: 6
    Ultimul Post: 21st March 2013, 15:45
  4. Toate drepturile de autor pentru youtube
    De soft în forumul Discutii generale privind optimizarea si motoarele de cautare
    Răspunsuri: 0
    Ultimul Post: 9th February 2012, 23:33
  5. Discutie privitoare la drepturile de autor
    De deadworldisee în forumul Bar, lobby...
    Răspunsuri: 16
    Ultimul Post: 11th December 2010, 17:03

Permisiuni postare

• Nu puteţi posta subiecte noi.
  • Nu puteţi răspunde la subiecte
  • Nu puteţi adăuga ataşamente
  • Nu puteţi modifica posturile proprii
  •