Nu ai cum sa editezi pe harduri externe. E anti-productiv.
Sistemul pe care si-l ia e ok.

Un workflow pentru el ar fi asa:
1. descarca pozele de pe camera pe hardul intern de storage.
2. le face o copie pe hardul extern (de fiecare data cand descarca poze)

3. cand se umple hardul extern, il pune in dulap cu eticheta pe el: 21 martie 2015 - 12 septembrie 2015 si isi ia la revedere de la el, il mai scoate de acolo doar daca plange ceva client dupa poze.
4. cand se umple hardul intern de storage, sterge cele mai vechi poze, eventual cand face operatiunea se asigura ca exista backup la ele (poate nota intr-un readme la fiecare folder daca are sau nu backup, sau le face cu albastru, cred ca si in windows poti colora foldere)

Sansele sa stearga hardul extern cu totul sunt mici, sa il scape pe jos de asemenea sunt mici. Sa se strice la 100 de scrieri iarasi, sanse infime.
Daca prietenul e atat de neatent incat sa-si stearga pozele de pe hdd, putem presupune ca si de pe server le poate sterge la fel de usor, deci nu e mare diferenta, ramanem la partea tehnica.

----

In cazul meu, cand descarc pozele din camera, sunt deja organizate pe date. Si nu le redenumesc cu "nunta gigi si maricica" pentru ca nu le mai gasesc ever.
Apoi, pot pune o bulina verde la cele care au backup (e demonstrativ aici, am imbulinat doar 3 ca idee asa):

Ah, si inca ceva: la banii pe care ii investeste in acel sistem i7, poate gasi un imac second (procesorul il alege in functie de uneltele folosite - daca e photoshop isi ia i5, daca e lightroom merge i3, sau daca are noroc gaseste i7) care il va ajuta mult mai mult in munca lui cu fotografia. Plus ca va avea un display superb, nu are nevoie de calibrare, nu sta pe ganduri ce monitor special pentru poze sa-si ia. Doar zic si eu