Pagina 2 din 3 PrimulPrimul 123 UltimulUltimul
Rezultate 11 la 20 din 25

Subiect: Sistem backup date

Kreator este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    21
    Data înscrierii
    31st May 2015
    Locaţie
    Timișoara
    Vârstă
    46
    Posturi
    233
    Putere Rep
    21

Implicit

Multumesc pentru raspunsuri!

Azi dimineata am vorbit cu prietenul meu fotograful si i-am prezentat ce optiuni are, cateva detalii legate de pret si tot ce am discutat cu voi, alegerea finala va fi desigur a lui.

Oricum din cate am inteles s-a orientat catre un desktop pc performant, un i7 4,00 Ghz Ram 16 GB SSD 240 GB + HD 2 TB, ramane sa vada unde il gaseste mai ieftin. Astfel evita sa foloseasca aceste harduri externe si sa lucreze de pe laptop. Un pc cred si eu ca este mai aerisit si chiar mai performant, va putea introduce mai usor un sistem de backup in el chiar si RAID.

puthre este deconectat Ambasador
    Reputatie:
    84
    Data înscrierii
    21st February 2011
    Locaţie
    București
    Posturi
    2.154
    Putere Rep
    84

Implicit

Inainte sa cumpere hardurile, sa se uite pe statisticile de failure de la backblaze: https://www.backblaze.com/blog/best-hard-drive/
    Eu i-as recomanda sa aiba raid 1 (mirror) pe sistemul pe care lucreaza si harduri externe pentru arhivarea proiectelor pe care le-a terminat.
    Caut cu jingle.ro.

gupi este deconectat Ambasador
    Reputatie:
    45
    Data înscrierii
    15th March 2008
    Locaţie
    Timisoara
    Posturi
    420
    Putere Rep
    45

1 out of 1 members found this post helpful.

Implicit

Citat Postat în original de Kreator Vezi Post
    Multumesc pentru raspunsuri!

Azi dimineata am vorbit cu prietenul meu fotograful si i-am prezentat ce optiuni are, cateva detalii legate de pret si tot ce am discutat cu voi, alegerea finala va fi desigur a lui.

Oricum din cate am inteles s-a orientat catre un desktop pc performant, un i7 4,00 Ghz Ram 16 GB SSD 240 GB + HD 2 TB, ramane sa vada unde il gaseste mai ieftin. Astfel evita sa foloseasca aceste harduri externe si sa lucreze de pe laptop. Un pc cred si eu ca este mai aerisit si chiar mai performant, va putea introduce mai usor un sistem de backup in el chiar si RAID.
    Cu tot respectul, NU recomand nici dusmanilor sa-si tina datele de backup pe sisteme de productie
    Chiar daca sunt discuri diferite, pot apare probleme legate de masina fizica, probleme ce pot duce la distrugerea ambelor seturi de discuri (productie + backup)

O solutie foarte sigura de backup ar fi urmatoarea:
    - 1 server de backup S1 (de exemplu HP Mini Server) cu 4 x 2 TB, asigurand 4 TB spatiu disponibil
    Serverele HP Mini stiu sa booteze de pe SD card, astfel incat as pune pe el FreeNAS;
    - optional, al doilea server, S2, cu aceeasi configuratie (daca se poate in alta locatie)
    - FreeNAS stie sa sincronizeze automat datele intre 2 servere, astfel incat setezi S1 sa se sincronizeze automat pe S2, prin rsync
    - de pe masina de productie salvezi datele pe S1, folosind diverse unelte (mai foloseste cineva Cobian ?)
    - S1 se replica automat pe S2

Daca se defecteaza masina de productie, ai datele imediat pe S1;
    Daca se defecteaza un disc in S1 (e foarte putin probabil sa se defecteze 2 discuri in acelasi timp), il schimbi
    Idem pe S2
    Daca S1 se defecteaza total, ai datele pe S2.

Da, este un sistem scump, dar pana la urma beneficiarul ia decizia cantarind costurile de backup cu riscul pierderii datelor si valoarea acestora.

PS: in loc de al doilea server ai putea folosi spatiul oferit de RDS - 40 lei lunar pentru 1 TB spatiu
    .:|:.

Reputatie:
    84
    Data înscrierii
    21st February 2011
    Locaţie
    București
    Posturi
    2.154
    Putere Rep
    84

Implicit

Citat Postat în original de gupi Vezi Post
    Cu tot respectul, NU recomand nici dusmanilor sa-si tina datele de backup pe sisteme de productie
    Chiar daca sunt discuri diferite, pot apare probleme legate de masina fizica, probleme ce pot duce la distrugerea ambelor seturi de discuri (productie + backup)
    Cred ca sunt mai multe probleme care trebuie rezolvate in acelasi timp:
    1) Redundanta - sa nu pierzi date in cazul in care se defecteaza unul din hardurile pe care lucrezi la nunta de saptamana trecuta, in general se rezolva cu un RAID 1
    2) Backup - sa nu pierzi date in cazul in care apar erori umane sau software, malware sau de alta natura (tinut macar pe alt sistem asa cum zice si Gupi, daca nu e posibil in alta locatie)
    3) Arhivare - Sa poti gasi pozele de la o nunta din Mai 2006 in cazul in care clientul a pierdut DVD-ul, chiar si in cazul in care tie ti-a luat foc casa in 2009. De preferat si / sau la o locatie remote.
    Caut cu jingle.ro.

Dan
    Dan este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    111
    Data înscrierii
    17th November 2004
    Locaţie
    Cluj
    Posturi
    3.358
    Putere Rep
    111

Implicit

Eu zic sa revenim putin cu picioarele pe pamant.
    Omul edita pozele pe laptop... Deci vorbim deja de lucruri de domeniul filmelor SF.

Deci da, un desktop capabil e primul pas.

Backups pe discuri externe e cea mai la indemana solutie pentru el (si cea mai ieftina). Ca daca sunt doar pentru storage si nu le freaca, nu se strica. Le tine in dulap, in arhiva, ce treaba are cu pozele de anul trecut? Sunt de backup, nu tre sa stea conectate la nimic. Poate sa le puna stickere pe ele cu datele fotografiilor daca sunt prea multe si nu le tine minte.

Deci el trebuie sa fie doar ordonat. Sa mute pe hardul extern toate pozele de la toate joburile. Si apoi sa puna hardul in dulap.

Reputatie:
    21
    Data înscrierii
    31st May 2015
    Locaţie
    Timișoara
    Vârstă
    46
    Posturi
    233
    Putere Rep
    21

Implicit

Cam asa este, apreciez solutiile colegilor insa se va ramane la un desktop. Totusi unul performant ar trebui sa fie capabil de toate astea.
    Ideea este ca va depozita pozele de la un eveniment pe unul din harduri pentru siguranta si editarile le va face pe altul, astfel acel hard asa cum zicea colegul va sta practic in dulap.

Dan
    Reputatie:
    111
    Data înscrierii
    17th November 2004
    Locaţie
    Cluj
    Posturi
    3.358
    Putere Rep
    111

Implicit

Nu ai cum sa editezi pe harduri externe. E anti-productiv.
    Sistemul pe care si-l ia e ok.

Un workflow pentru el ar fi asa:
    1. descarca pozele de pe camera pe hardul intern de storage.
    2. le face o copie pe hardul extern (de fiecare data cand descarca poze)

3. cand se umple hardul extern, il pune in dulap cu eticheta pe el: 21 martie 2015 - 12 septembrie 2015 si isi ia la revedere de la el, il mai scoate de acolo doar daca plange ceva client dupa poze.
    4. cand se umple hardul intern de storage, sterge cele mai vechi poze, eventual cand face operatiunea se asigura ca exista backup la ele (poate nota intr-un readme la fiecare folder daca are sau nu backup, sau le face cu albastru, cred ca si in windows poti colora foldere)

Sansele sa stearga hardul extern cu totul sunt mici, sa il scape pe jos de asemenea sunt mici. Sa se strice la 100 de scrieri iarasi, sanse infime.
    Daca prietenul e atat de neatent incat sa-si stearga pozele de pe hdd, putem presupune ca si de pe server le poate sterge la fel de usor, deci nu e mare diferenta, ramanem la partea tehnica.

----

In cazul meu, cand descarc pozele din camera, sunt deja organizate pe date. Si nu le redenumesc cu "nunta gigi si maricica" pentru ca nu le mai gasesc ever.
    Apoi, pot pune o bulina verde la cele care au backup (e demonstrativ aici, am imbulinat doar 3 ca idee asa):

Ah, si inca ceva: la banii pe care ii investeste in acel sistem i7, poate gasi un imac second (procesorul il alege in functie de uneltele folosite - daca e photoshop isi ia i5, daca e lightroom merge i3, sau daca are noroc gaseste i7) care il va ajuta mult mai mult in munca lui cu fotografia. Plus ca va avea un display superb, nu are nevoie de calibrare, nu sta pe ganduri ce monitor special pentru poze sa-si ia. Doar zic si eu

Reputatie:
    21
    Data înscrierii
    31st May 2015
    Locaţie
    Timișoara
    Vârstă
    46
    Posturi
    233
    Putere Rep
    21

Implicit

Util raspunsul, mi-am notat. Nu este rea nici ideea cu imac-ul, am auzit ca multi din nisa asta folosesc il folosesc, o sa-i propun si asta.

PS: Felicitari pentru ca esti atat de organizat.

Reputatie:
    84
    Data înscrierii
    21st February 2011
    Locaţie
    București
    Posturi
    2.154
    Putere Rep
    84

Implicit

Citat Postat în original de Dan Vezi Post
    Sansele sa stearga hardul extern cu totul sunt mici, sa il scape pe jos de asemenea sunt mici. Sa se strice la 100 de scrieri iarasi, sanse infime.
    Daca te uiti la datele de la backblaze, sansele sunt destul de mari (in functie de model) si in jurul valorii 3-4% ca sa se strice intr-un an.
    Cand ai mai multe evident sansele cresc sa se strice unul din ele.
    Caut cu jingle.ro.

Dan
    Reputatie:
    111
    Data înscrierii
    17th November 2004
    Locaţie
    Cluj
    Posturi
    3.358
    Putere Rep
    111

Implicit

Citat Postat în original de puthre Vezi Post
    Daca te uiti la datele de la backblaze, sansele sunt destul de mari (in functie de model) si in jurul valorii 3-4% ca sa se strice intr-un an.
    Da, sunt de acord. Doar ca difera foarte mult tipul de utilizare. Nu poti compara un hard extern de backup, pe care il pui in dulap dupa 2-3 luni, cu unul care sta dat drumul non-stop si este scris/citit in nenumarate randuri, pana crapa.

Pagina 2 din 3 PrimulPrimul 123 UltimulUltimul

Informații subiect

Utilizatori care navighează în acest subiect

Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)

Thread-uri Similare

1. Cum se face backup ?
    De asdzero în forumul WordPress
    Răspunsuri: 5
    Ultimul Post: 22nd March 2014, 11:33
  2. Spatiu backup
    De edyy în forumul Hosting
    Răspunsuri: 13
    Ultimul Post: 28th January 2013, 09:07
  3. Backup cu R1soft
    De iuddavali în forumul Hosting
    Răspunsuri: 7