Rezultate 1 la 10 din 10

Subiect: Filmatul in Romania, legislatie, youtube, acord, etc

Prometeu este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    39
    Data înscrierii
    27th October 2007
    Posturi
    1.434
    Putere Rep
    39

Implicit Filmatul in Romania, legislatie, youtube, acord, etc

Salut!

Aveti canal pe youtube si habar de partea legala ce trebuie luata in considerare atunci cand filmam si publicam in Romania ?

La ce anume ma refer:

1. Unde poti filma liber, fara sa ceri acordul cuiva? (Stiu ca este vorba de locuri publice, parcurile intra in categoria aceasta? trebuie obtinut de la administratorii parcului vreun fel de autorizatie?)
    2. Oamenii pe care-i filmam : stiu ca trebuie sa obtii un acord din partea lor pentru a putea folosi filmul (e de ajuns numele si semnatura lor sau trebuie si date de pe buletin?), acelasi lucru se aplica si pentru trecatori, oameni intamplatori care apar in cadrul tau ?
    3. Decor- se poate instala decor pe locuri publice, pentru o filmare, trebuie autorizatie?
    4. Alte aspecte?

Mi-ar placea sa am de a face cu ceva filmulete, dar as vrea sa fiu pregatit, sa cunosc ce e voie sa faci si ce nu e voie, ca sa nu ma trezesc cu vreun politist local care se crede mai presus de lege.

De asemenea, orice poveste legata de filmatul prin Romania mi-ar prinde bine.

Multumesc!

IulianC este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    0
    Data înscrierii
    25th August 2013
    Locaţie
    Ialomita
    Vârstă
    43
    Posturi
    362
    Putere Rep
    0

2 out of 2 members found this post helpful.

Implicit

Nu stiu cat ajuta asta dar vreau sa povestesc urmatoarea intamplare.

O companie de telefonie foloseste pe sit-ul ei pentru reclama o fotografie facuta de la inaltime in care este cuprinsa si locuinta si terenul de la tara a parintilor mei.
    M-am adresat acelei companii cu rugamintea sa indeparteze de pe site acea poza sau sa ofere o anumita suma de bani pentru acceptul de a o folosi.

Bineinteles ca au invocat nu stiu ce legi si nu au dorit nici una si nici alta.
    Dupa o anumita perioada de timp de pe o alta adresa de email le-am scris ( la vrajeala ) ca sunt persaona juridica si vreau sa fac reclama la un produs alimentar, fotografii langa o reprezentanta a Dansilor .

Mi-au spus ca e ok si asta si nu am nevoie de nimic scris din partea lor.

IulianC este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    0
    Data înscrierii
    25th August 2013
    Locaţie
    Ialomita
    Vârstă
    43
    Posturi
    362
    Putere Rep
    0

1 out of 1 members found this post helpful.

Implicit

Chestiunea sa intamplat cu mult timp in urma si uitasem discutia.
    Din fericire inca mai aveam acele email-uri asa ca am pus aici raspunsurile.

Raspunsul lor la prima problema

Stimate domnule XXXXX,

Raspund sesizarii dumneavoastra cu privire la imaginea ce surprinde localitatea MXXXXXXX publicata pe pagina noastra de internet, www . xxxxxx.ro.

Permiteti-mi sa mentionez ca am verificat situatia pe care ne-ati adus-o la cunostinta si precizez ca obiectul protectiei juridice, conform art. 88 din L8/1996, il fac doar fotografiile care contin portrete, situatie in care este necesar consimtamantul partii al carui portret este reprodus.
    In situatia de fata, imaginile caselor, imobilelor, curtilor etc. nu fac obiectul protectiei legii dreptului de autor si a drepturilor conexe.

Astfel, concluzionand cele mentionate, XXXXXX Romania nu aduce niciun prejudiciu prin publicarea imaginii in discutie.
    In speranta ca informatiile oferite va vor fi de folos, ramanem la dispozitia dumneavoastra.

Cu stima,

Alina XXXXXXX

Problem Solving Executive
    Raspunsul la a doua problema.
    Stimate domnule XXXXXXX

Va confirm faptul ca aveti acceptul din partea companiei XXXX Romania.
    Mai mult decat atat, ne-ar face o deosebita placere sa ne transmiteti mesajul publicitar audiovizual dupa finalizarea acestuia.

Va uram mult succes !

Cu stima,

Anca-XXXXXXX
    Problem Solving Executive
    Ultima modificare făcută de IulianC; 8th September 2014 la 14:11.

Nichita este deconectat Super Moderator
    Reputatie:
    92
    Data înscrierii
    19th February 2009
    Locaţie
    Bucuresti
    Vârstă
    44
    Posturi
    3.420
    Putere Rep
    92

Implicit

Atata vreme cat Google Maps are cartografiata toata Romania (atentie, toate chipurile si numerele de inmatriculare sunt blurate), nu trebuie sa iti faci griji legat de spatiile publice.

Legat de chipurile celor care apar in imagini: publicatiile gen Cancan / Libertatea, ar fi fost inchise demult, daca faceau ceva impotriva legii.

Nu cunosc mai multe legate de acest aspect, dar atata vreme cat acele publicatii fotografiaza oameni, fara acceptul lor, pe spatiul public si nu se intampla nimic... inseamna ca probabil nu exista nici o lege care sa interzica asta.
    Siteul tau e in balarii, nu urca? Competitorii te bat de iti suna apa in cap? Ai fost penalizat si nu stii ce sa faci? Cel mai probabil ai nevoie de un audit SEO complet. :)

Dan
    Dan este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    109
    Data înscrierii
    17th November 2004
    Locaţie
    Cluj
    Posturi
    3.358
    Putere Rep
    109

Implicit

Citat Postat în original de Nichita Vezi Post
    probabil nu exista nici o lege care sa interzica asta.
    Exista o lege foarte clara. Spune ca daca omul e subiectul principal, tre sa ii ceri acordul. Daca e parte din decor, nu tre sa ceri acordul.
    In rest, pe spatiul public poti fotografia orice (cu exceptia locurilor special interzise - baze militare, baraje etc).
    Trust, but verify.

Sergiu B. este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    26
    Data înscrierii
    18th July 2011
    Locaţie
    Mediaș
    Posturi
    56
    Putere Rep
    26

Implicit

Exact cum spune și @Dan. Poți verifica articolele 73 și 74 din Noul Cod Civil pentru a te lămuri.

@Nichita: Au existat și procese între revistele de scandal/ paparazzi și vedete, dar după ce a apărut Noul Cod Civil s-au mai lămurit lucrurile și puțini se mai riscă să facă publice poze/ înregistrări din spații private, acum apar doar imagini/ înregistrări din spațiul public. Uneori există acorduri între reviste/ televiziuni și vedete.

@Promoteu: Dacă ai de gând să începi un proiect serios ar fi bine să consulți un avocat și să te lămurească. S-ar putea să ai surprize din partea polițiștilor locali, de aia trebuie să fii pregătit pentru orice.

Prometeu este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    39
    Data înscrierii
    27th October 2007
    Posturi
    1.434
    Putere Rep
    39

Implicit

Multumesc de raspunsuri!

Nu ma intereseaza pentru un proiect serios ci mai degraba ca hobby, dar imi place sa fiu pregatit si pe parte legala in orice situatie, nu de alta, dar am invatat ca de multe ori daca nu iti cunosti drepturile sau nu stii "regulile jocului" ramai pacalit.

Articolul 74 face referire la viata privata, spatiul privat, nu ma intereseaza. Articolul 73 destul de vag, oricum mai citesc si restul codului civil .

Art. 73

Dreptul la propria imagine

(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.

(2) În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispoziţiile art. 75 rămân aplicabile.

Dan
    Dan este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    109
    Data înscrierii
    17th November 2004
    Locaţie
    Cluj
    Posturi
    3.358
    Putere Rep
    109

Implicit

Citat Postat în original de Prometeu Vezi Post
    (2) În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri.
    Nu chiar "in orice mod", adica nu poate sa iti dea in cap ca sa nu-i pui poza pe net. Poate sa te roage frumos sa refaci cadrul sau filmarea, pentru ca nu stie nevasta-sa ca el e la Brasov cu amanta. Caz in care ai face bine sa te conformezi
    Si oricum, cat timp nu e el subiectul, nu-ti va pasa ca e sau nu in cadru.

PS: scriu prostii )) am citit ca poate sa impiedice in orice mod, cand scria de fapt ca poate impiedica orice fel de reproducere.
    Trust, but verify.

Sergiu B. este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    26
    Data înscrierii
    18th July 2011
    Locaţie
    Mediaș
    Posturi
    56
    Putere Rep
    26

Implicit

Articolul 74 e destul de important, e un fel de „așa nu”, de fapt asta te interesează, ceea ce ar putea fi tratat drept atingere a vieții private.
    În principiu, orice persoană/ bun ce se află pe domeniul public poate fi filmat/ fotografiat. Problemele apar atunci când acestea (imaginile) aduc un prejudiciu respectivei persoane și ar putea fi considerate defăimătoare.
    Eu zic că mai e și o chestie de bun simț, dacă omul îți cere să nu îl filmezi/ fotografiezi te oprești. O altă opțiune ar fi să îi ceri acordul și nu cred că te vor refuza.
    Citat Postat în original de Prometeu Vezi Post
    Multumesc de raspunsuri!

Nu ma intereseaza pentru un proiect serios ci mai degraba ca hobby, dar imi place sa fiu pregatit si pe parte legala in orice situatie, nu de alta, dar am invatat ca de multe ori daca nu iti cunosti drepturile sau nu stii "regulile jocului" ramai pacalit.

Articolul 74 face referire la viata privata, spatiul privat, nu ma intereseaza. Articolul 73 destul de vag, oricum mai citesc si restul codului civil .

Art. 73

Dreptul la propria imagine

(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.

(2) În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispoziţiile art. 75 rămân aplicabile.

designarti este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    23
    Data înscrierii
    18th June 2013
    Posturi
    174
    Putere Rep
    23

Implicit

Off: Eu mi-am vazut vecinii pe street map, toti blurati, dar i-am recunoscut. Mi s-a parut extrem de amuzant sa vad un nene cu berea in mana langa taverna cartierului
    On: Ce nu s-a precizat aici este legat de numerele de inmatriculare ale vehiculelor. Stiu ca in Statele Unite poti sa te alegi cu procese fabuloase daca arati numarul masinii intr-o filmare. Exista si precedente judiciare, unde s-au platit bani grei pentru "harassment", insa nu stiu cunosc asa din Romania.
    Despre consultanță și conținut site-uri turistice aici | Proiect personal Globi.ro.

Informații subiect

Utilizatori care navighează în acest subiect

Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)

Thread-uri Similare

1. Youtube Partner Program in Romania
    De Mariusbg în forumul Noutati de la Google (Stiri)
    Răspunsuri: 60
    Ultimul Post: 3rd July 2013, 00:25
  2. Legislatie site-uri adult in romania
    De websurfpro în forumul Bar, lobby...
    Răspunsuri: 13
    Ultimul Post: 9th April 2008, 11:46
  3. Preluare legislatie
    De zzzttt în forumul Plagiat
    Răspunsuri: 5
    Ultimul Post: 28th May 2007, 19:51

Permisiuni postare

• Nu puteţi posta subiecte noi.