Salut,
Se pare ca Google localizeaza si cautarile pe care un utilizator le face prin intermediul variantei locale a motorului sau (pana acum erau localizate numai rezultatele pentru "cauta pagini in limba..." sau "cauta pagini din...", dar la cautarile "cauta in www" erau livrate in mare aceleasi rezultate ca pe google.com).
Observatia a facut-o un tip de pe SEOchat forums, care a folosit Google-ul finlandez. Am facut si eu cateva cautari cu Google.ro > "www" si are dreptate. La "cauta in www", exceptand termenii hipercompetitivi, se returneaza un amestec de pagini din www si din Romania. La termenii hipercompetitivi apar de asemenea site-uri romanesti, dar abia incepand cu pozitiile 40-50.
De asemenea, cateva site-uri (care statusera intepenite multa vreme in top 20) mi-au cazut in ultimele 3 zile, punctual, pe cate un cuvant cheie, 30-40 de pozitii in "cauta in romana" sau "pagini din romania". Caderea nu e tragica, erau mai mult cuvinte de palmares, care nu converteau nimic, dar e ciudata. Cuvintele cheie pierdute se caracterizeaza prin faptul ca:
- sunt neologisme (nu sunt particulare limbii romane)
- erau vizate special de anchor-textele diverselor campanii de backlinkuri
- o oarecare parte a backlinkurilor cu acel anchor-text nu e din Romania.
In rest nu s-a intamplat nimic, traficul pe site-uri nu s-a modificat (pe unul chiar a crescut). Prima mea concluzie ar fi : campaniile de backlinkuri care vizeaza termeni-neologisme trebuie facute exclusiv local, altfel risti sa il damblagesti pe domnul Google, care nu mai intelege bine ce public tinta ai. Cu termeni neaos romanesti (de ex., "jocuri") probabil ca nu e nici o problema.