Salut, cum este cel mai bine sa fie meniul unui site, pe partea stanga sau pe dreapta ?
Am auzit ca este mai bine pe dreapta, luand continutul in fata meniului.
Salut, cum este cel mai bine sa fie meniul unui site, pe partea stanga sau pe dreapta ?
Am auzit ca este mai bine pe dreapta, luand continutul in fata meniului.
Depinde de grafica pagini.
Eu personal iti recomand pe partea stanga, si ai multe pagini web " rege " ce il folosesc pe stanga cum spune si colegul puthre
.
Din punct de vedere al aspectului, nu conteaza prea mult.... cum arata mai bine.
Din punct de vedere al vizualizarii, indicat este pe dreapta, daca stai si te uiti putin la monitor, partea care o vezi mai accentuat intr-un fel este stanga iar sa te uiti in dreapta intorci putin privirea.
Continutul este indicat sa stea in stanga deoarece citesti de la stanga la dreapta iar atunci cand citesti sa nu ai tendinta sa citesti din meniu in loc de ce trebuie chiar daca ai acolo o bordura. Adica este mai usor sa incepi din capat iar in dreapta sa ai meniul/ sidebar
Update. Acum depinde de fiecare cum ii prieste mai bine, poate fi si cum spun Paul si Puthre, nu prea conteaza atata timp cat il ai si omu are de unde merge unde vrea pe site
Cele mai multe studii au reliefat ca cel mai ok ar fi partea stanga. Valabil si pentru ad-uri, cele pozitionate pe partea stanga, in prima parte a ecranului au si ctr-ul cel mai ridicat.
Daca te pot ajuta cu un sfat sau daca doresti o oferta de optimizare pentru siteul tau, da-mi un mesaj!
Robyroy am citit pe multe forumuri si au spus ca cel mai bine e pe partea dreapta, spunand de pozitionarea pe partea stanga ca "Nu folosi meniuri in partea stanga acestea iti vor impinge continutul mai jos." si prin "Crawlerele citesc codul sursa in ordinea in care este scris. Daca un crawler poate citi 5000 de caractere de exemplu si tu ai un cod de 6000, iar ultima mie de caractere sunt afisate cu position:absolute in partea de sus a paginii, crawlerul nu le vede. "
vezi pe la lectiile de optimizare a unei pagini print ni se spunea si pe buna dreptate ca expunerea cea mai mare ti-o ofera pagina din dreapta. dar asta se aplica doar la ziare/reviste. pe net se rastoarna treaba si totul e ok in stanga, asa cum s-a spus si mai sus. pentru uzabilitate extrema eu as pune in homepage meniul in stanga si apoi in pagina de articol l-as muta in dreapta, lasandu-i posibilitatea cititorului de a vizualiza bine textul. Alta intrebare, de ce sa nu fie meniul sus, orizontal?![]()
Eu cand zic de pozitionare la stanga sau la dreapta ma refer STRICT LA SEO, cum vede pagina google.
Indiferent ce vei alege, trebuie sa stii ca utilizatorii se uita, intuitiv, prima data in partea stanga atunci cand cauta un meniu. Daca vizitatatorii tai vor deveni fideli, se vor obisnui cu meniul, indiferent unde l-ai plasa.
Iata si doua heatmap ca exemplu (prima este harta unde se dau cele mai multe clickuri si a doua este harta in care se arata unde se plimba cel mai mult privirea pe un site):
heatmap_ex.jpg heatmap_eyetracking.jpg
Citeste primul meu curs SEO - principii de baza. Vezi oferta mea de advertoriale PR5.
Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)