Detin vreo 10 domenii / situri vechi .ro, cu care nu stiu ce sa fac. As dori sa le dau o viata noua.
Ce doresc sa realizez pentru fiecare site:
- sa gasesc o nisa bine definita, si pe cat posibil sa construiesc un site de calitate, de continut - sau care sa ofere un serviciu/produs util, fie el gratuit sau premium
- sa monetizez pe cat posibil situl, lucru care sa-mi permita sa continui sa investesc in el, si daca se poate sa genereze un venit.
Practic intentionez sa rad paginile existente, si sa reincep de la zero cu fiecare, cu continut nou, original.
Ce e cu siturile:
- sunt situri vechi, inregistrate si active de peste 5 ani (unele au aproape 10 ani)
- au suficiente backlinks, de obicei intre cateva mii si cateva sute de mii. Webmaster tools afiseaza zeci/sute de domenii linking in pentru fiecare
- au fost (si unele sunt inca) portaluri generale, directoare, situri de anunturi, si cateva situri de continut
- pagerank decent pentru majoritatea (PR3-PR5)
- traficul este in cea mai mare parte din cautari organice
- nu au fost niciodata banate in google, sau penalizate serios
- continutul nu a fost schimbat de multi, multi ani. Testele recente imi arata ca un continut fresh ar ajuta situl sa ia avant imediat. Totusi, nu doresc sa dezvolt siturile exact ceea ce au fost, vreau sa pun idei noi in miscare.
- numele de domeniu este de obicei generic, poate fi practic utilizat pentru orice e legat de web (portal, director, magazin online, forum, blog, servicii web, catalog de firme, mai stiu eu ce)
Ce-mi lipseste: Idei de nisa, si mai ales idei de monetizare a siturilor. Pentru asta as avea nevoie de ajutor si as aprecia orice sugestii din partea membrilor forumului.
Siturile acestea erau destul de vizitate cu ani in urma. La vremea respectiva aveau sute/mii de vizitatori zilnic, si se aduna un venit decent din AdSense, chiar de la lansarea serviciului de catre Google (se adunau mii de dolari pe luna). In precent sunt inca vizitate, dar slabut. In plus, veniturile care se mai aduna (strict din AdSense) sunt sub orice critica (probabil 100 de euro in total). O parte din situri au continut in limba engleza in prezent, sunt hostate in US si capteaza trafic us-based moderat din google.com (desi sunt totusi domenii ro).
Motivul pentru care siturile sunt outdated in prezent: In ultimii ani am dezvoltat un alt business, mai mult offline, si nu am mai dispus de timpul necesar sa ma ocup de ele si nici sa mai studiez SEO.
Motivul pentru care vreau sa ma ocup de ele si sa le readuc la viata: Imi place munca pe web si seo (pe cat ma pricep) si am revenit in domeniu dupa o absenta de multi ani - si vreau sa construiesc o linie de business, pe cat posibil de succes, si pe domeniul online. In plus, sunt convins ca au potential, datorita link-urilor inbound si a vechimii.
Nu intentionez sa le vand (desi as putea scoate usor niste bani repede asa, mi s-au oferit sume oarecum importante cand si cand dar am refuzat, pentru ca imi place sa continui munca, si nu sa o abandonez pentru un profit imediat).
Nota: Ce as exclude din start: Directoare web (nu vreau sa mai fac asa ceva), situri adult sau trasnai de gen, situri gen 220 (nu vreau sa fac trafic prin poze sau clipuri incarcate de useri. As prefera sa generez trafic prin articole si continut custom create de catre editori specializati, si fireste prin continut postat de vizitatori.)
Sugestii privind nisele posibile si modalitati de monetizare?
Multumesc anticipat.