1st August 2017, 01:20
6 out of 6 members found this post helpful.
Am o senzatie foarte acuta ca lipseste ceva. De fapt mai multe.
Postul meu este greu de incadrat, pentru ca se refera la mai multe sectiuni. Daca trebuie mutat, @Dan: multumesc.
Acum la subiect.
Am o senzatie acuta ca lipseste ceva de pe Seopedia. De fapt, mai multe. O senzatie aproape dureroasa, palpabila. Ma uit la stream-ul de new posts, si ce vad - se mai vinde un site, se mai vinde un banner, a aparut nu stiu ce modificare la Adsense. Parca ar fi o varianta simplificata de Facebook. Dar in fine, asta postam, asta avem. Rar vad cate un articol pe care sa-l citesc cu incantare.
Imi aduc aminte de ceea ce era acum cativa ani, si recunosc ca si eu ( ca si unii dintre prietenii mei ) suntem de parere ca nu mai e cum era atunci si evitam sa intram pe Seopedia, ba uneori intram doar asa, din inertie, din obisnuinta. Dar in fine, SEO s-a schimbat, poate ca si forumul se schimba, poate ca nici noi nu mai postam.
O sa va zic ce cred eu ca lipseste. In afara de dinamica, energie, posturi elaborate, samd. O sa ma refer strict la lucruri care AR TREBUI (zic eu) sa fie aici si nu prea sunt. Sau nu sunt deloc. Poate ma insel (nu, nu cred).
Din punctul meu de vedere, lumea a trecut deja in alta epoca iar forumul mi se pare semi-ancorat in timp. La urma urmei, nici eu nu mai fac SEO ca pe vremuri (ca mi-as lua urgent penalizari), totul se face in alt mod. Este de multe ori mult mai eficient spre exemplu, sa cumperi trafic sau sa folosesti strategii SM decat SEO, fireste, depinde de produs. Majoritatea posterilor sunt proprietari de situri mici, multi fac afiliere, majoritatea trantesc un Adsense repejor, toata lumea incearca sa castige un ban, un banut, e normal. Asta e game-ul, asta e miza. Si totusi.
Ce nu vad in subiecte (sau vad foarte rar):
- Tech startups. Aici pot sa zic ca, pe mine unul, parca ma doare creierul de liniste, aud greierii. Nu situri banale, nu directoare de companii, nu doar subtitrari si mai stiu eu ce. Ci produse tehnologice, produse care sa merite atentia, care sa entuziasmeze, care sa inspire, care sa puna Romania pe harta, si de ale caror beneficii indirecte sa beneficiem noi toti. Chiar nu suntem in stare sa facem si platforme, nu doar situri obisnuite? Romania este la MARE distanta de orice alta tara europeana in privinta startups, Ungaria are probabil de 20 de ori mai multe startups (e-he), pana si Bulgaria ne-a luat-o inainte.
Cred ca daca mai multi dintre cei posesori de startups de succes ar posta aici, ar explica cum au reusit, asta ar inspira pe multi altii sa inceapa si ei unul.
- Strategii de marketing. Strategii complete, teste elaborate, ce merge acum si de ce merge, si pentru ce merge. Altele decat SEO, completare la SEO, sau si SEO. Nu doar intrebari si/sau doua cuvinte. Ci lucruri testate, ceva care sa ajute realmente ceilalti membri sa iasa in fata. Inclusiv pentru Paid Ads, pentru care recunosc ca am o slabiciune personala. Numai Adwords daca luam in calcul, sunt atatea dimensiuni despre care se poate discuta. Dar nu vad pe aici international, Bing ads, alte platforme gen Taboola, Outbrain, Sitescout, 7Search, stiu eu. Afiliere internationala, nu doar in RO, etc. Sau de exemplu: Cum ridici realmente un site in engleza, pe international. La romana ne descurcam, insa pe international, cati reusesc sa ridice un site, si cati stiu cu adevarat cum?
- Cod, programare, baze de date. Da, de ce nu? In ziua de azi toata lumea trebuie sa stie cod. Mai ales un posesor de site online, de orice tip ar fi el. Ma uit in sectiunea server side, este cate ceva, dar slabut. Prea slabut. Cum ar fi sa vedem articole despre optimizarea consumului de resurse la servere, containere, failover, Mongo, criptare, Redis, samd - tot amalgamul de cunostinte, care (again) duce la startups, la platforme, la solutii elaborate, la companii nu doar la afaceri mici de buzunar, de scos cate ceva pe langa salariu. Nu doar la Wordpress si 2 plugins + 10 tricouri de vanzare.
Evident ca sunt foarte incantat ca exista; sustin si voi sustine mereu cele mai mici afaceri, ca sa nu zic ca am trecut de multe ori prin astfel de momente. Dar micile afaceri au nevoie de inspiratie, de informatii, de ajutor pentru a deveni afaceri medii candva. Sau mari. Altfel, ramanem fix unde suntem acum. Si va zic eu, nu suntem prea grozav (ca tara in ansamblu). Dar se poate, vad unele miscari timide inspre bine.
- Mai mult e-commerce. Inca se mai poate face mult aici. Imi plac postarile din zona afiliere si e-commerce de pe forum, exista o anumita dinamica in zona asta. De ce? Pentru ca lumea face bani. Unde sunt bani, este dinamica. Da, este mult mai eficient sa vinzi produse decat sa vinzi traficul prin Google. Chestia asta este stiuta de 15 ani si va fi mereu valabila. Miscarea este inca foarte slaba pe dropshipping, pe solutii de warehousing pentru e-commerce, parca am fi la inceput. Doar 2% din afaceri sunt online in Romania, zicea ZF recent (plus /minus). E posibil, in 2017? Chiar nu vrem o bucata din acest cascaval potential?
- Finantare. Solutii de finantare, informatii, sfaturi. Multi colegi ar vrea probabil sa creeze un startup (de ce nu?) dar nu indraznesc. Din mai multe motive.
Insa stiti care este lucrul care ne lipseste cel mai mult noua, cei din mediul online din Romania? Banii. Finantele. Idei avem, dar cand trebuie sa cumperi 5 servere doar ca creezi o solutie, si iti mai trebuie n lucruri, te lasi pagubas cand nu ai cu ce sa treci strada.
Sau investitori - cati dintre cei de aici stiu intr-adevar cum sa atraga si cum sa faca o negociere cu investitori reali, de aici sau de oriunde? Este un proces foarte complicat, trebuie sa stii exact ce faci, daca nu iti prinzi coada si ramai fara obiectul muncii. Si as vrea sa vad activitati prin care produse/situri finantabile sa fie puse in discutie pe forum, si modalitati prin care sa atragem si acei potentiali investitori in discutie. Ca lucrurile sa se lege, realmente
- Intalniri live. Reale, interesante, periodice. Sigur ca au mai fost in trecut, dar astept altceva. Ma bate gandul sa incep eu ceva in zona asta, daca exista interes, va promit ca o sa va placa si vor veni destui, si nu doar colegi de pe Seopedia. (Doar ca pe moment sunt prins cu altceva). Avem nevoie sa comunicam si in real life, nu doar online. Am participat la destule intalniri de acest gen la Londra, cu oameni veniti de prin. Un singur cuvant: Alta viata.
E doar o lista scurta aici, sunt doar cateva chestii, dar daca mai stau sa ma gandesc mai vin cu 20 de lucruri lipsa. Dar s-ar intinde postul asta prea mult.
Eu cred ca avem nevoie de o comunitate mult mai unita, mult mai bine pregatita, mai bine informata si mai bine finantata. Hai sa vedem ce putem face. Hai sa lasam la o parte micile jocuri de orgolii de 12 ani (pe care le vad adeseori si care nu folosesc la nimic) si sa incepem sa ducem acest forum intr-o noua zona, cea in care ar trebui sa fie astazi. Sau maine.
Nu zic ca am dreptate, nu sustin ca le stiu eu pe toate, doar va invit in aceasta discutie.
3rd August 2017, 08:25
2 out of 2 members found this post helpful.
Ceea ce mie personal imi lipsea era unul din posturile-fluviu ale lui @emm ;-)
No *ofensare* insa face impresia ca tocmai tu esti unul din "rechinii" care face afaceri mai sus de firul ierbii. De ce nu faci live-blogging pe tema noului tau proiect, de exemplu? Intreb si n-am boata in mana