Citat Postat în original de CRX Vezi Post
Salut,

Am o mica nelamurire in legatura cu veniturile din AdSense , servicii personale si infiintare PFA sau II. Lucrez de 4-5 luni la un website, nu cred isi are rostul tema site-ului, si pe 1 Ianuarie vreau sa il fac "public" ca sa zic asa. Deci pe scurt, pe website o sa vreau sa adaug reclame AdSense si un servici in care persoanele platesc de ex. 10 lei prin intermediul Stripe ca sa primeasca anumite facilitati pe website.

INTREBARI:

1. Acesti bani pe care ii castig din AdSense si Serviciile oferite de mine trebuie declarate la ANAF?
2. Am nevoie de un PFA sau II? Avand in vedere ca nu am angajati sau ceva, sunt pe cont propriu.
3. Cum declar la ANAF banii castigati?
4. Am nevoie de contabil pentru toate chestiile astea?
5. Care sunt taxele pentru aceste tipuri de venit?
6. Este obligatoriu sa declar banii daca castig din aceste servicii sub 100 euro pe luna? De la cati bani castigati pe luna trebuie declaratie?

Scuze daca mai exista subiecte pe acest tip (dar poate s-au schimbat legile) sau daca am gresit categoria. Este prima data cand fac ceva de genul acesta! Nu ma luati tare.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Legal da, e cu declaratii la ANAF pe venituri, nu ai nevoie neaparat de firma. La un site nou, doar daca ai tu ceva super proiect ajungi sa scoti bani din prima luna (75-100e).

Firma o sa iti manance banii inainte sa ii produca site-ul si sponsorizarile de 10 lei pe care ti le doresti.
Un SRL la infiintare te costa cateva milioane. Ulterior un contabil normal iti ia vreo 200 de lei pe luna. Poate gasesti tu vreo cunostinta sau vreun contabil amabil (sau incepator) sa iti faca cu 100 de lei pe luna.
Are rost? Nu prea. Daca nu ai si alte venituri pe care le poti directiona prin firma (salariu trecut pe firma de ex.) nu merita.

70-80% din chiriile imobiliare din tara nu sunt declarate la stat si vorbim de la cateva mii de euro pe an. Pe OLX se vand zilnic produse si servicii de zeci / sute de mii de euro. Cine intreaba pe cine si ce? Mai sunt exemple.

Nu te intreaba nimeni nimic pentru cateva sute de lei. Chiar daca o sa incasezi Adsenseul in contul bancar. Unii se gandesc ca daca mergi la ghiseu si scoti cu buletinul bani prin Western Union e super safe. O fi, dar tot dai cu subsemnatul, daca e interesat cineva sa te caute, o sa te gaseasca si asa.
Sunt firme cu mii si zeci de mii de euro pe luna la care nu ajung inca din lipsa de timp. Nu o sa ajunga la tine sa te supra taxeze pe 50 de euro.

Revin la intrebarile tale, punctual:
1. Acesti bani pe care ii castig din AdSense si Serviciile oferite de mine trebuie declarate la ANAF? - Legal ar trebui.
2. Am nevoie de un PFA sau II? Avand in vedere ca nu am angajati sau ceva, sunt pe cont propriu. - Nu e neaparat, exista o declaratie pe care o depui anual si precizezi sumele pe care platesti 16% parca.
3. Cum declar la ANAF banii castigati? - Declaratia respectiva. Cauta declaratie venituri persoane fizice.
4. Am nevoie de contabil pentru toate chestiile astea? - Daca iti faci SRL, da, e must-have. La PFA si II iti poti tine si singur un registru de venituri si cheltuieli pentru ca e contabilitate in partida simpla.
5. Care sunt taxele pentru aceste tipuri de venit? - La declaratie parca 16% pe persoana fizica, la SRL 3% impozit la 3 luni din venituri si 5% cand scoti divindende (restul banilor din firma). Nu e must-have CAS, CASS. Cauta diferente intre PFA si SRL, taxe PFA si SRL si o sa gasesti tot ce ai nevoie sa-ti faci calculele.
6. Este obligatoriu sa declar banii daca castig din aceste servicii sub 100 euro pe luna? De la cati bani castigati pe luna trebuie declaratie? - Statul vrea si de la 5 lei. Daca te duci la anaf sa platesti impozit pe venit pe 5 lei si aia o sa rada de tine. Legal de la primul leu. Sanatos dupa ce proiectul/ele evolueaza, ai venituri constante, deschizi o forma juridica si treci si tu legal cu totul. Sub 1k-2k de euro pe an din Adsense nu as declara.

Ah, inca ceva. Daca prin aia 10 lei ai fi nevoit sa tai chitante sau facturi, trebuie sa mergi legal. Exista si optiunea paypal. Despre stripe nu stiu exact cum functioneaza.
Sfatul meu, nu fii mai catolic decat papa, ca te mananca cheltuielile fixe daca nu ai venituri.

Daca se apuca vreunu sa ridice piatra, sa o ridice doar cel care a declarat de la primii lei pe un articol scris, cod scris, website facut, plata adsense, etc. Si cand si-a vandut telefonul, anvelopele sau schiurile pe olx, in drumul spre casa a dat un ocol pe la anaf. (metaforic vorbind)