Citesc de multa vreme horror stories de genul Ebay, Paypal, conturi blocate fara niciun motiv. Astazi a venit randul meu, se pare.

Am inceput recent sa folosesc Gumroad pentru vanzare produse digitale (software, carti). Ieri domnii ne-au inchis contul, fara nicio explicatie, iar banii au ramas bineinteles la ei. La incercari insistente de contact nu am primit niciun raspuns. Nu e o suma mare, dar oricum, ceea ce spui intr-un astfel de moment este intotdeauna la fel: "Nu pot sa cred...!"

Compania din spatele contului are un istoric solid, firma veche, card de credit valid, cod de TVA etc. Nu poate fi absolut nimic legat de companie. In plus, la softuri si produse digitale se poate face oricand refund si n-ai de ce sa ai chargebacks. Nu am primit nicio cerere de genul asta.

Singura explicatie pe care o gasesc este: Prejudecati legate de Romania. Multe din firmele de afara ne considera lumea a 3-a, si nevrednici de serviciile lor, din pacate. (Amazon va spune ceva? singura tara din UE in care nu te poti inregistra ca seller pe Amazon este Romania. Oare de ce?).

Prin urmare: Nu folositi Gumroad, nu recomand. Sansele sunt mari de a o lua in freza.

Motivul pentru care am ales Gumroad este faptul ca ei lucreaza ca reseller, si se ocupa ei de plata TVA catre tarile UE, conform legislatiei UE (legea VAT Moss - "ghiseul unic de TVA"). Am ales sa platesc cei 5% comision pentru a scapa de toata hartogaraia si evidenta digitala necesara, care consuma timp si bani.

Acum insa voi inregistra firma pentru vanzari produse digitale, cu toate complicatiile de rigoare, dar macar ulterior pot schimba procesorul de plati imediat in caz ca o iau razna.