7th January 2013, 21:01
1 out of 1 members found this post helpful.
Nivelul de incredere intr-un magazin virtual din Romania
Ridic aici o problema generala, dar si una concreta in acelasi timp, care ma intereseaza direct. E vorba de increderea acordata unui site de prezentare, versus magazin virtual, si ma refer in mod specific la piata din Romania.
Intr-unul din domeniile pe care activez (materiale si materii prime pentru industrie si constructii), detin un site care este de prezentare (deci nu magazin virtual). A fost asa de la bun inceput. In treacat fie spus, niciuna din firmele concurente pe nisele respective, nu foloseste magazin virtual. In plus, foarte putine au si preturi afisate, si sunt preturi generice, de lista. Situl meu are preturi afisate, detaliat, dar totusi nu la toate produsele. Si asta pentru ca: Paradoxal, la unele produse de inalta tehnicitate (oarecum mai scumpe dar de nisa si clar cautate), afisarea pretului pare sa reduca semnificativ vanzarea. Este o chestiune psihologica careia inca nu i-am dat de cap (poate ma lamureste cineva).
Recent a aparut ideea de a dezvolta un sistem de afiliere, dar inainte de asta vrem sa implementam, pasul logic, un magazin virtual. Insa in acest proces, avem 3 optiuni diferite:
1. Integrarea magazinului virtual direct in site - practic se transforma din site de prezentare in magazin virtual si apare ca atare de la bun inceput;
2. Pastrarea sitului ca de prezentare, urmand ca in fiecare pagina sa fie plasat un link "cumpara online", catre o sectiune complet diferita, de magazin (sau chiar un site separat);
3. Modalitate hibrida: situl apare initial in varianta de prezentare, dupa care la click-ul pe butonul "cumpara online", se activeaza modul magazin virtual, integrat in site, si produsele capata langa ele, si butoanele de cumparare necesare.
In treacat fie spus, am observat doua firme pe o nisa oarecum paralela, care folosesc modalitatea 3.
Personal, as prefera sa utilizez varianta 1. Insa as prefera sa studiez lucrurile putin inainte, pentru ca nu cred ca e o decizie atat de simpla.
Problema este ca in general, magazinele virtuale din Romania prezinta in mare, sau mai bine zis, nu prea prezinta incredere - cu exceptia celor bine cunoscute (n.b. am avut probleme nasoale cu achizitiile online din Altex, prin urmare nu vom mai cumpara niciodata de la ei, deci nici brandurile nu sunt o chestiune garantata).
Eu personal, cumpar spre exemplu din Emag sau din Metro Office sau un alt magazin al unui brand pe care il cunosc. Altfel, nu tin minte sa fi cumparat foarte des de pe vreun magazin mai no-name. Cand am facut-o, a fost o situatie de 50-50%: In jumatate din cazuri am primit in cele din urma comanda (uzual cu cateva zile intarziere), iar in celelalte cazuri, nici macar nu am primit vreun raspuns.
Dat fiind ca detin si directoare, si vad in fiecare zi cum apar zeci de noi magazine virtuale, pe banda rulanta, intr-un ritm infricosator (mie personal imi aduce foarte bine, cu ritmul cu care se inchid firmele in faliment din RO) sunt sigur ca putini din cei din spatele acelor magazine sunt realmente cunoscatori de business, si mai mult incearca marea cu degetul. La partea de online, probabil se pricep, dar la restul de 90% din ce inseamna mangementul unei afaceri, pauza. Si un exemplu concret: recent am fost intr-un astfel de magazin, cu un prieten, care vindea calculatoare second hand. Magazinul avea o multime de comenzi, insa era un singur individ care prelua comenzile, telefoanele etc. Ce facea cand avea clienti (si uzual statea cate o ora doua cu unul)? Lasa toate telefoanele sa sune in van. Si sunau nonstop. Q.e.d.
Revenind la chestiune: In cazul in care optez pentru magazin virtual, ce pot face pentru a creste increderea vizitatorului(clientului) si a arata ca nu suntem "doar un alt magazin virtual"? Si ca de fapt este vorba e o companie serioasa, importator direct, cu depozite, sediu, personal suficient, etc.
Mi-ar face placere sa aud niste pareri avizate in acest sens. Multumesc.