Nu inteleg de ce unii se iau dupa ce scrie in ziare sau zice la tv..unchiul meu este fizician si am fost la el azi dim si mi-a povestit care e treaba cu LHC-ul acesta.Exista o sansa cat se poate de mica sa se produca niste gauri negre dar microscopice adica mai mici ca un atom, cu o masa foarte mica, care in o fractiune de secunda dispar. Sansa este asa de mica sa se produca! Cercetatorii isi doresc din tot sufletul sa se produca aceasta, ar fi prima manifestare a unui efect gravitational ce s-ar putea observa!
Iar pentru ce care nu stiu:
LHC: Un proton cu energia de 7 TeV se ciocneste cu un alt proton din sens opus cu energia tot de 1 TeV. (Atentie, masa unui proton este de 0.001 TeV, deci fiecare proton este accelerat foarte mult, pana are o energie totala de 7000 de ori mai mare decat masa sa de repaus!). Asadar, suma energiilor (14 TeV) sunt disponibile in centrul de masa pentru a se crea particule. 14 TeV este energia ciocnirii. Sa transformam in Jouli, unitatea din SI pentru energie. Cum 1 eV este 1.6 * 10 ^-19 J, atunci 14 TeV inseamna 2*10^-6 J, iar in cuvinte, 2 milionimi de Joule.
Un singur proton in miscare are energia de 1 milionime de Joul.
Furnici: O furnica tipica are masa de 0.004 grame (4*10^-6 kg), are o viteza tipica de un centimetru pe secunda, (0.01 m/s) si energia cinetica este 1/2*m*v^2, adica 1/2 * 4*10^-6 kg * (10^-2 m/s)^2, adica 2 * 10^-10 J. Este nevoie deci 5.000 de furnici tipici in miscare pentru a crea energia unui proton. Dar furnicile sunt tare mici de felul lor.
Sa incercam atunci cu niste insecte mici, dar mai mari putin, niste libelule, de exemplu. Atunci o sa dea ca coliziunea unei perechi de protoni la LHC va fi la fel de energetica si coliziunea a doua libelule ce merg cu viteza.

Răspunde cu citat