Pai tocmai. La inceput o sa stranga ceva. Dar mai apoi, cand firmele vor dispare, venitul respectiv se va diminua catre zero.
Versiune printabilă
Dupa parerea mea este lasat intentionat acest zvon cu anularea impozitului forfetar din toamna acestui an , ca sa fie din ce in ce mai putini cei care isi radieaza sau suspenda firmele .
Ultima moda este sa-ti faci o firma noua si sa suspenzi activitatea la firma aia veche , si sa treci activitatea la firma noua de pe aia veche ,chiar daca nu mai poti fi asociat unic .
Normele metodologice asa spun , ca o firma noua nu plateste impozit forfetar .
Stii cumva ce inseamna la ei "firma noua" ? Dupa cat timp este considerata o firma "veche" deci buna de platit impozitul? Un link ceva ?
Impozitul se plateste pe veniturile realizate in 2008. Deci daca iti infiintezi firma anul asta, esti scutit pana la sfarsitul anului de impozitul forfetar.
clar este abureala ca lumea sa nu isi inchida firmele si sa astepte pana in toamna insa sa plateasca impozit pana atunci
Infiintati-va firme si le inchideti la sfarsitul anului :)
Cred ca in loc de impozit forfetar puteau sa-i spuna japca !
Impreuna cu taxa de prima inmatriculare , asta este o alta mare japca la adresa contribuabilului roman .
Am vazut la TV , ( nu mai imi aduc bine aminte care , dar parca era vorba de TVR ) , un reportaj in care se spunea ca europenii o sa se inghesuie in curand sa-si cumpere masini noi din Romania , ca cica sunt mai ieftine .
Asta cu ieftesugul este o aiureala .
In cazul masinilor noi finantarea si calitatea serviciilor fac diferenta .
Nu cred ca un dealer Audi isi pemite in Europa de vest , sa-ti spuna dupa 2 saptamani in care ti-a tinut masina in service , sa vii peste o saptaman ca atunci este gata .
Cei care si-au inchis firmele sau si-au suspendat activitatea oricum erau pe 0. Impozitul forfetar e pentru cei care au cifre de afaceri de miliarde, dar de ani de zile tot sunt pe minus cu profitul (dubios, nu? daca nu are profit de ani de zile de ce mai face afaceri? hmmm).
De aici vrea guvernul sa traga banii.
Nu stiu ce sa zic, daca ma pun in papucii guvernului, probabil mi se parea fireasca o astfel de lege. Dar nu pot sa fac asta prea mult, pentru ca 24 de ore, timp de 7 zile pe saptamana timp de 4-4,428 saptamani pe luna sunt in papucii co-proprietarului unei firme mici care reinvesteste aproape tot ce prinde. 500-1000 de euro pe an nu mi s-ar parea o suma imensa, daca nu ar veni langa celelalte 20 de chestii care trebuie sa le platesc in stanga si in dreapta pentru ca am firma.
Efectul e mai degraba psihologic, pentru ca e inca un semn ca lucrurile merg spre rau pentru o firma. Si problema nu e atat ca multi isi inchid firmele inactive sau semi-active, problema e ca sunt descurajati oamenii cu idei sa-si faca una.
Probabil ca la nivel macro-economic ar fi fost o taxa potrivita pentru Romania, dar cred ca nu s-a luat in calcul factorul psihologic amintit mai sus.
E pacat mai ales pentru start-up-uri si firme care incearca sa construiasca ceva pe termen lung. Am citit undeva ca in ultimele saptamani cifra firmelor radiate a crescut cu vreo 400% fata de cea din anii anteriori. Iar de infiintare de firme ce sa mai spun...
Vom ajunge o generatie de robotei care va avea ca singur scop - trezirea -> serviciu (sef idiot) -> acasa. Fara perspective (teoretice macar) suntem deja morti.
Impozitul forfetar sugruma spiritul antreprenorial si este o recunoastere a neputintei guvernului de a combate evaziunea fiscala.
Pe de alta parte este un lucru bun , pentru ca statul sebazeaza pe contribuabili , si atunci cand contribui incepi sa intrebi din ce in ce mai des ce face guvernul cu banii si sa te implici in diverse organizatii cu ajutorul carora si vocea ta de contribuabil sa poata fi auzita .
Incepi sa intrebi de ce s-a infiintat ministerul turismului , ministerul tineretului si sportului , ministerul economiei , si mai ales de unde dracu a avut Ioana Basescu bani sa-si cumpere penthose la 800 si ceva de mii de euro , si cum a putut sa se imprumute Traian Basescu 200 000 de dolari punand garantie o fabricuta de inghetata , intr-o perioada in care romanii de rand nu puteau sa-si deschida un cont in banca , dar sa se mai si imprumute .
Eu ma gandeam sa-mi deschid o firma , dar acum am renuntat la idee , si astept sa cumpar una care e aproape de faliment , pentru ca in perioada imediat urmatoare o sa fie destule care o sa intre intr-o perioada dificila .
Asa cum spuneau si altii pe aici, cred si eu ca impozitul forfetar are
1. un aspect psihologic pe un fundal de criza
2. o presiune pe firmele mici care se aduna la alte taxe si impozite. Era ok daca se scoteau 3 impozite si intra acesta.
3. o frana pentru micii intreprinzatori care vor ezita sa isi inregistreze incasarile prin formarea unei firme
4. presupune situatii absurde. O firma daca a vandut bine in primul trimestru 2008 iar in restul anului decent, si in 2009 are vanzari aproape de 0 din cauza crizei, va trebui sa faca rost de bani pentru felul cum a vandut anul trecut.
Chiar, ar merita atins si subiectul asta. Nu ma pricep la economie sau la legislatia economica, dar e normal sa fie aplicat retroactiv pe 2008? Nu stiu cum sunteti voi, dar mie imi place sa imi planific fiecare banut si fiecare cheltuiala. Daca stiam ca voi avea de platit 1000 de euro de anul trecut nu era deloc o problema, dar nu imi place sa ma trezesc cu surprize de genul "ai de platit 1000 de euro peste o luna" de la contabila (cum am mai patit, partial din vina mea, partial din cea a contabilei care m-a anuntat tarziu de niste impozite adunate).
Impozitul forfetar a fost declarat constitutional de curtea constitutionala in urma contestatiei unui grup de parlamentari...
Nu m-ar deranja impozitul forfetar daca guvernul n-ar fi cu fundul in 2 luntrii: eu nu platesc impozit forfetar ci acel 16% pentru ca valoarea pe carer o am de plata la bugetul de stat e mai mare calculand 16% din profit decat cat as avea de plata platind impozit forfetar...
Dar in iulie-august-septembrie voi plati cel mai probabil si eu impozit forfetar...
Deci ati inteles sper... nu-mi place ca se foloseste ocaua mica si ocaua mare...
Uite de ce poti avea o firma care nu are profit sau ma rog, profit mic. Si sa vrei sa functioneze. Am o firma de 4 angajati dintre care doi sunt eu si sotia. Chiar daca firma nu are profit mare noi eram multumiti ca aveam salariu. Acum ce vom face? Va trebui sa platim impozitul forfetar din salarii, ceea ce cred ca ar fi aberant. Vom suspenda activitatea firmei ( pana pleaca incompetenta de la putere ) si atat eu si sotia ne vom angaja in administratia de stat ( avem studiile necesare, varsta si relatiile sa o facem ) si vom trimite ceilalti doi angajati in somaj. Si ca firma noastra sunt multe alte firme. Faceti socoteala ce avantaj va avea bugetul statului cu acest nou impozit. In loc sa se carpeasca se va sparge.
Phoenix, ti-am sters ultimul mesaj pentru ca era duplicat.
Legat de ce zici, situatia ta mi se pare un exemplu perfect pentru a combate taxa asta. Sunt intr-o situatie oarecum similara, doar ca eu daca nu continui cu firma nu as avea prea multe optiuni. Deci eu strang cureaua si platesc impozitul, ca vreau, ca nu. Imi pare rau sa aud insa ca sunt oameni si firme intr-o situatie mult mai drastica, in care platirea taxei asteia e si mai aberanta decat mi se pare mie.
Tudi, adica tu vrei sa spui ca pe firma nu ai profit? Pentru ca banuiesc ca ai ceva cifra de afaceri.
Solutia e sa faci o firma noua...firmele nou infiintate parca nu platesc impozit forfetar...si nici pfa-urile.
dar nu este asa simplu pentru toata lumea sa isi faca o firma noua. eu am nevoie de o gramada de aprobari si dosar trimis la minister pentru a putea functiona pe noua firma
Mike, profit am dar e mic pentru ca investim o mare parte din tot ce facem.
Butcher, ca sa faci o firma noua, pe langa ca umblii 1 luna cu acte mai trebuie sa platesti si ceva bani. Eu cand am facut firma am platit parca undeva la 12 milioane in total dar nu mai tin minte daca am avut ceva "reducere" ca student. 12 milioane sunt 300 de euro, deci nu salvezi prea multi bani si si pierzi o luna umbland pt firma noua.
Eu m-am resemnat cu toate taxele, mi-am dat seama ca nu are rost sa imi pierd timpul sa le "combat". Pur si simplu le platesc si in timpul in care as fi stat sa ma enervez pe vreun politician fac alti bani, bani cu care platesc taxele. Deci tot pe zero ies :)
Eu am firma nou infiintata, in februarie, si nu stiam ca suntem scutiti. Nici nu gasesc nimic in sensula sta.
Astept sa fie bine definitivata legea si dupa caut o usa de scapare. Este mult si o groaza de firme de prin sate cu barul la poarte vor muri. Nu alimentau ele bugetul cu o fac petrom dar tot conteaza putin. Plus ca daca inchid firma nu inseamna ca inchid si afacerea in sine. Romanul tot timpul e tentat sa lucreze la negru. Asta va duce la mita si tot asa... ca la domino
Nu e 500 pe an, e minim 500 pe an. Sunt grile de venit si te taxeaza in functie de grila. Mi se pare ca e 500 euro daca ai avut cifra de afaceri pana in 10.000 euro. E aberant dupa mine pt ca se aplica retroactiv la nivelul veniturilor de anul trecut. Cand vorba lu Tariceanu "duduia economia". Acum nu mai duduie ci isi da duhul. E o aberatie dar nu e singura. Eu mi-am inchis o firma deja si cred ca multa lume a facut asa.
Daca iti inchizi firma veche platesti cam 20 milioane si iti mai vine si control. Altfel e buna ideea, dar numai daca estimezi o cifra de afaceri mare, sau ai avut anul trecut o cifra de afaceri mare care te-ar incadra acum la un impozit de 1000-2000 de euro pe an(ca sa stii ca iti recuperezi banii cu inchiderea celei vechi).