10th February 2014, 23:02
2 out of 2 members found this post helpful.
Opinia mea (nu sunt contabil sau avocat, evident ar trebui sa consulti unul, insa sunt actionar la cateva firme, printre care si la una neplatitoare de TVA in tara insa inscrisa in ROI). Asta mi-a zis mie contabila cand am vb cu ea.
Daca te inscrii in ROI, o sa iti fie emis un nou cod de TVA. O sa fii platitor de TVA in spatiul intracomunitar, insa ramai neplatitor de TVA in tara.
-Pentru toate tranzactiile din tara o sa fii neplatitor de TVA, si o sa folosesti CIF vechi (codul ala de identificare fiscala de il ai de la creearea firmei) pe factura.
-Pentru toate tranzactiile din spatiul UE (si achizitii si emiteri factura), o sa folosesti codul de TVA care ti-l dau ca urmare a inscrierii in ROI. Il introduci unde ti-l cer firmele respective si ei o sa iti poata sa emita facturi fara TVA/ TVA 0% (o sa apari in baza de date VIES VIES de acolo te verifica ei).
Tu aici in tara nu o sa platesti insa TVA pt facturile din UE, contabila trebuie sa depuna insa o derogare cand depune bilantul contabil, deci trebuie sa o informezi de facturile emise in care ai folosit codul VAT din UE (ma refer la incasari, la cheltuieli nu ai treaba).
Vb cu o contabila, insa inscrierea in ROI e chestie de doar cateva milioane de lei vechi, si ai doar beneficii de pe urma ei (poti sa ramai neplatitor de tva in tara, insa sa ai cod VAT cu toate beneficiile aferente pt tranzactiile intra-comunitare).
Success
11th February 2014, 00:14
1 out of 1 members found this post helpful.

Postat în original de
No_name
Acum un an m-am revazut si eu in situatia ta cu o firma neplatitoare, dupa ce am consultat economisti si inspectori ANAF (multi nu cunosc bine legea) am inteles ca este musai sa fiu inscris in registrul intracomunitar altfel te pot rupe astia cu amenzile, mi-a povesti un amic un caz in care a cumparat un CD din afara si a bagat bonul pe firma si au venit de la finante cu amenda uriasa (in jur de 2000 euro)
Daca alegi sa fii platitor de TVA intracomunitar si in tara nu apar o multime de complicatii in contabilitate, riscuri de greseli si posibilitatea de a primi amenzi creste (ai doua coduri diferite pentru tara si UE)
Asa ca am ales sa fiu platitor de TVA si in tara, asa imi deduc si TVA din chletuieli, mai recuperez ceva bani si platesc mai putin pe total la stat, asta este aplicabil pentru faptul ca lucrez preponderent cu persoane juridice
Daca prestezi multe servicii catre persoane fizice nu este rentabil sa fii platitor de TVA si in tara
Nu ma pricep la SEO dar ma bag in seama