Bine v-am găsit!

Ca de obicei, adevărul e undeva la mijloc, în sensul că am început să fotografiez din plăcere, pentru a-mi ține un jurnal al călătoriilor întreprinse. Dorind să-mi cumpăr un aparat mai bun și să văd ce fac și ce nu fac bine, am făcut un curs, în urma căruia am descoperit că nu e atât de dificil să faci poze comerciale, la un nivel mediu. Astfel că am dorit să văd ce îmi oferă și această deschidere.

Performanța cere într-adevăr scule, dar mai ales cunoștințe și antrenament... și, de la un punct, pozele tale se îmbunătățesc mai mult dacă investești în workshop-uri și cărți, sau, de ce nu, un curs video online, decât în numărul megapixelilor și obiectivelor.

Probabil pentru că mi-am petrecut ultimii 5 ani scriind articole și teza de doctorat, am descoperit că mă descurc mai bine a scrie despre fotografie decât a căuta clienți "offline" cărora să le fac poze... și că din publicitatea online/marketing-ul afiliat, chiar dacă se câștigă puțin în lipsa unui trafic susținut, tot e mai bine decât dacă îți publici teza și în doi ani nu scoți nici tiparul. Cel puțin, știu că scriind îmi fixez anumite cunoștințe, mă perfecționez experimentând și, poate, în timp va fi și loc de mai bine.

Cât privește prețul echipamentelor foto, am observat că departamentele de marketing ale companiilor sunt foarte abile: într-adevăr scad prețul modelelor pentru începători, eventual fac periodic câte o reducere căreia să nu-i poți rezista... apoi te taxează la obiective și accesorii, cărora, subtil, le cresc prețurile... și numai te trezești că obiectivul tău de 1099 lei e acum 1299...

Revenind la activitatea mea online, evit să scriu doar ca să arunc cu cuvinte-cheie, încercând să ofer ceva pentru care oamenilor să-și dorească să revină... sper să "înțeleagă" și Penguin-ul Google asta, deși mai bine voi trata subiectul în secțiunea de Studii de caz.