Rezultate 1 la 7 din 7

Subiect: Cum evit plagiatul?

imagini este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    34
    Data înscrierii
    29th June 2011
    Locaţie
    Bucuresti
    Posturi
    677
    Putere Rep
    34

Implicit Cum evit plagiatul?

Lucrez la un portal turistic si am trei situatii / intrebari:
    1. Un ghid turistic pentru care trebuie sa completez cu imagini fiecare obiectiv/destinatie. Adica voi folosi aproximativ 200 tari x 10 orase (medie) x 5 obiective / oras (medie) = aprox 10.000 poze. Mi s-a sugerat, pentru a evita problemele legate de drepturile de autor etc sa ma duc sa pozez personal fiecare obiectiv...no comment (daca as putea face asta, as avea bagajul la usa deja!).
    O varianta la care m-am gandit este utilizarea imaginilor disponibile pe Wikimedia Commons. Sunt multe pentru care utilizatorii nu au interdictie de a le utiliza in scop comercial (desi eu nu valorific acel ghid turistic, este folosit pe un site comercial). Wikimedia recomanda insa postarea unui link catre ei si aici vine prima intrebare: pe voi v-ar deranja sa accesati un ghid turistic si la fiecare poza sa apara "Sursa: site.com"?
    2. O alta problema este legata de posibilitatea de a prelua una sau mai multe poze (fara intentie) protejata/protejate de drepturile de autor (fiind un volum mare de munca, eroarea umana poate sa apara). Stie cineva care ar putea fi consecintele?
    3. Portalul va avea si o sectiune a agentiilor de turism unde acestea isi vor posta propriile oferte care vor fi insotite si ele de poze. Ei bine, aici nu am nici un control asupra drepturilor de autor pentru respectivele fotografii. Cum pot face ca site-ul sa fie exonerat de orice raspundere in aceasta situatie?
    Multumesc.

alexmantale este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    26
    Data înscrierii
    2nd February 2012
    Locaţie
    Brasov
    Vârstă
    41
    Posturi
    75
    Putere Rep
    26

Implicit

Salut,

E imposibil sa vizitezi toate obiectivele si sa scri despre ele.

Eu zic ca ai 2 variante:

1. Platesti oameni care au fost in zonele respective si au vazut obiectivele respective sa iti scrie articole.
    2. Te inspiri de pe mai multe site-uri in care sunt prezentare aceste obiective si alegi cele mai relevante lucruri(si mai schimbi formularea).In felul acesta iti faci si continut unic si nu te poate acuza nimeni de plagiat.

In legatura cu pozele poti pune link catre anumite site-uri care cer asta. Nu deranjeaza si le oferi credit celor care au facut pozele.

Referitor la agentiile de turism, asta nu mai tine de tine si poti scrie si in termeni si conditii si undeva pe site ca tu nu esti responsabil de continutul adaugat de agentii si nu poti fi tras la raspundere pentru asta. Eventual semnezi si un contract cu agentiile in care sa mentionezi asta.

Sper ca ti-am fost de folos

Fium este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    33
    Data înscrierii
    29th March 2009
    Locaţie
    TIMISOARA
    Posturi
    556
    Putere Rep
    33

Implicit

Poti face captura foto de pe o imagine video, astfel poti obtine imagini ,, unice''.
    Am un Blog

Reputatie:
    34
    Data înscrierii
    29th June 2011
    Locaţie
    Bucuresti
    Posturi
    677
    Putere Rep
    34

Implicit

@alexmantale
    La solutia contractului si termenilor de pe site m-am gandit si eu si sunt acoperit dpdv legal. Mai ramane intrebarea: google ma poate penaliza pentru faptul ca sunt afisate pozele fara dreptul de autor?(ma gandesc la situatia in care agentia incalca prevederile si posteaza fotografii fara drepturi de autor).

@fium
    Incearca sa-ti imaginezi ce ar presupune sa faci acest lucru pentru minim 10-15000 poze. Multumesc pentru sfat, probabil este o solutie pentru situatiile in care nu gasesc poze de o calitate buna!

alexmantale este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    26
    Data înscrierii
    2nd February 2012
    Locaţie
    Brasov
    Vârstă
    41
    Posturi
    75
    Putere Rep
    26

Implicit

Sincer nu cred ca te penalizeaza google. Nu cred ca are google timp sa verifice toate site-urile daca au poze fara drepturi de autor.

raluca este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    29
    Data înscrierii
    22nd February 2011
    Posturi
    112
    Putere Rep
    29

Implicit

Varianta cu "sa scriu sursa foto: site.com" nu este deloc deranjanta, dimpotriva, sunt site-uri mari (cele ale revistelor glossy de ex.) care au sursa imaginilor scrisa la finalul articolului in care sunt folosite imaginile respective. Asa scapi de multe probleme: nu trebuie sa astepti sa vizitezi tot pamantul pentru a putea construi un site , ai poze de peste tot si nici nu trebuie sa-ti bani capul cu "ce se poate intampla daca".

(referitor insa si la acest "daca": un trust media mare si important a platit sute de mii de eur despagubiri pentru utilizarea UNEI poze pe site-ul lor, fara drepturi de autor; nu am verificat informatia, mi-a fost oferita de o prietene care lucreaza in jurnalism si trust de media)

Reputatie:
    34
    Data înscrierii
    29th June 2011
    Locaţie
    Bucuresti
    Posturi
    677
    Putere Rep
    34

Implicit

@raluca
    Intentionez sa pun sursele peste tot, insa la un volum atat de mare este posibil sa existe scapari. Sper sa nu fie o scapare atat de scumpa! Merci

Informații subiect

Utilizatori care navighează în acest subiect

Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)

Thread-uri Similare

1. neintelegeri cu plagiatul
    De giovanni12345 în forumul Plagiat
    Răspunsuri: 18
    Ultimul Post: 29th September 2014, 22:46
  2. Răspunsuri: 4
    Ultimul Post: 19th July 2011, 18:06

Permisiuni postare

• Nu puteţi posta subiecte noi.
  • Nu puteţi răspunde la subiecte
  • Nu puteţi adăuga ataşamente
  • Nu puteţi modifica posturile proprii