Lucrez la un portal turistic si am trei situatii / intrebari:
1. Un ghid turistic pentru care trebuie sa completez cu imagini fiecare obiectiv/destinatie. Adica voi folosi aproximativ 200 tari x 10 orase (medie) x 5 obiective / oras (medie) = aprox 10.000 poze. Mi s-a sugerat, pentru a evita problemele legate de drepturile de autor etc sa ma duc sa pozez personal fiecare obiectiv...no comment (daca as putea face asta, as avea bagajul la usa deja!).
O varianta la care m-am gandit este utilizarea imaginilor disponibile pe Wikimedia Commons. Sunt multe pentru care utilizatorii nu au interdictie de a le utiliza in scop comercial (desi eu nu valorific acel ghid turistic, este folosit pe un site comercial). Wikimedia recomanda insa postarea unui link catre ei si aici vine prima intrebare: pe voi v-ar deranja sa accesati un ghid turistic si la fiecare poza sa apara "Sursa: site.com"?
2. O alta problema este legata de posibilitatea de a prelua una sau mai multe poze (fara intentie) protejata/protejate de drepturile de autor (fiind un volum mare de munca, eroarea umana poate sa apara). Stie cineva care ar putea fi consecintele?
3. Portalul va avea si o sectiune a agentiilor de turism unde acestea isi vor posta propriile oferte care vor fi insotite si ele de poze. Ei bine, aici nu am nici un control asupra drepturilor de autor pentru respectivele fotografii. Cum pot face ca site-ul sa fie exonerat de orice raspundere in aceasta situatie?
Multumesc.

Răspunde cu citat

, ai poze de peste tot si nici nu trebuie sa-ti bani capul cu "ce se poate intampla daca".