Salut,
Am atasat proiectul de lege pentru cei care nu au avut ocazia sa-l citeasca. : Ataşament 3014
Cheers
Versiune printabilă
Salut,
Am atasat proiectul de lege pentru cei care nu au avut ocazia sa-l citeasca. : Ataşament 3014
Cheers
Ce lege facuta de Minciunica Ponta ai vazut sa fie dezbatuta public, si daca se dezbate formal sa se tine cont de ce spun oamenii.
Ei au nevoie de cat mai multi bani de unde pot, e campanie electorala, si guvernul poate pica oricand pana atunci trebuie sa faca cat mai multi bani cat mai multa spaga
Si nu m-as mira ca administrarea domeniilor sa nu fie cedata unei firme cu experienta cum ar fi firma lui Ghita
O plata anuala este ok, problema ar fi legata de costuri, iar dupa cum stiti Ponta nu pune taxe mici
apoi ar trebui sa fie o perioada de gratie mai mare pentru cei ce au cumparat domenii pe perioada nelimitata, cred ca decent ar trebui sa fie 5-6 ani de la data inregistrarii sau 3 ani de la data publicarii legii
PS: Am inregistrat saptamana asta doua domenii si pe site scria 10 ani :)
Referitor la articol,
Pentru inregistrarile din ultimii 2 ani nu se plateste taxa, decat la implinirea termenului, exemplu: in 2014 se platesc cele achizitionate de la aparitia extensiei .ro pana in 2012 (fictiv, la 1 ianuarie 2014, cele inregistrate pana la data de 1 ianuarie 2012, inclusiv, apoi pe 2 ianuarie 2014 intra la reinnoire si cele inregistrate in 2 ianuarie 2012, si tot asa).
Domeniile inregistrate pana acum anual, pe numele firmei, in functie de termenii si conditiile fiecarei firme, fie trec pe proprietarul de drept, gratuit, prin transfer, fie raman pe numele firmei si se percepe o taxa de transfer suplimentara, in functie de contract.
Ar mai fi o intrebare
rotld are infrastructura de gestiune expirare/reinnoire domenii, ar trebui sa aiba site ul lor functiuni gen goddady...
are infrastructura de plata online? ca nu merge doar prin op/mandat ?
Acum cativa ani ziceau ca pot trece oricand la plata anuala, lipsea hotarare, cred ca se va face automat altfel cum vor procesa 400-500 de mii de domenii, acte si plati in 3 luni, daca nu mai multe.
Mai interesant pentru noi ca si clienti ar fi daca ar intra si Godaddy pe piata, la pret ieftin, promotii.
Concluzie: Trebuie sa punem mana pe keyboard si sa facem un script care urmareste eliberarea domeniilor :evil:
Total de acord. Se vor elibera foarte multe domenii fie din considerente financiare, fie pentru ca proprietarul a uitat/nu-l mai intereseaza.
Cele bune tot nu se vor elibera, dar pentru cine cauta sa faca ceva serios cu ele, sigur s-ar gasi domenii ok.
Taxa pentru domeniile .ro - o problema care nu ne priveste - Telecom - HotNews.roCitat:
Pentru cunoscatori si cei care au inregistrat nume de domenii inainte de 2000, dar si celor ce au inregistrat mai pe la inceputuri (92-93-94?) sper ca ati pastrat contractul original, ca se vedem distractii in instanta.
Eu fac pariu cu oricare dintre voi, ca nu prindeti un domeniu premium.
Sunt mult prea multi bani in joc, iar ani de zile, eu cat si altii, am evitat sa incercam "eliberarea" lor, exact pentru ca "altcineva" le inregistra, legal = primul venit, primul sevit. Cum regula ramane in picioare, uitati de domeniile bune.
Doar daca voi considerati un domeniu bun, ceva gen: alex.ro (e un ex). Eu am alte 10 domenii, pe care le-as vrea, chiar si contra cost, dar nu-mi fac planuri.
Nu sunt domenii, eu am 4 posturi deschise cu 30$ pt sugestie si uite ca nu am gasit, pentru ca cele mai ok sunt deja inregistrare si pastrate pentru "pe viitor".
Daca voi considerati ca cine are un domeniu bun, o sa fuga de cei 10-30 euro / anual, va inselati! Or sa se elibereze fix domeniile junk, deci masura este doar pt incasari, partea cu "beneficii" este inexistenta!
Asta se spune in articol, dar cred ca s-au gandit la asta ca nu iasa in pierdere cei ce au inregistrat in ultimii 2 ani si sa faca scandal, adica logic, dupa declaratii, rezulta taxa undeva la de 25 dolari pe an domeniul, sau 15-16 euro la bulk, registrari, si 18 - 20 euro la registry RoTLD pentru un singur domeniu, altfel ies in pierdere cei ce au inregistrat in ultimii 2 ani. Adica au platit 51 de dolari + tva pentru pentru 2 ani ca taxa sa fie de acum de 10 dolari pe an, la 10 dolari pe an trebuia cam 5 ani garantie pentru cei ce au inregistrat in ultimii ani, sa nu fie luati drept fraieri. Daca era altfel, logic era sa zica, cei ce au cumparat in ultimii 3 ani, 4 ani, 5 ani, si taxa ar fi fost mai mica, sunt presupuneri.Citat:
iar pentru cei care au fost atit de prosti incat sa cumpere in domeniu .ro in ultimii 2 ani (si sa nu ia un .com) o sa plateasca practic mai scump decit au prevazut initial. (ma rog, asta e mic copil pe linga frumoasa taxa pe constructii, dar e vorba de principiu aici)
Transferul se plateste, cu taxa domeniului cred, transferul pe numele personal al clientului, asa am dedus, dar tot va fi mai bine ca acum pentru transferuri, in cazul celor ce au cumparat de la firme ce si pana acum vindeau pe an si treceau firma la detinator, in loc de 51 dolari+ tva transferul cum specifica unele firme in contracte acum, vor plati mai putin.
Chiar si asa cred ca firmele vor fi impacate oarecum ca au o noua sursa de venit anual, statul la fel, speculantii la fel ca au posibilitatea sa obtina ceva, doar oamenii de rand vor fi mai afectati, care nu cumpara domenii in scopuri comerciale.
La 10 euro pe an ar fi "nedreptatiti" cei ce au achizitionat in ultimii 2 ani pe viata fata de cei ce au cumparat mai dinainte, la 18 euro pe an ar iesi un pic in avantaj cei ce au optat pentru plata anuala neoficial, la firmele ce ofereau domenii cu plata anuala.
De exemplu: 10 euro pe an, la detinator domeniu, firma de inregistrare domenii, cumparand in ultimul an au platit vreo 10 euro, cu taxa de transfer detinator care va fi egala cu noua taxa pe domeniu = 18 euro (presupunere), se ajunge la un pret de 28-30 euro pe domeniu, cam cat era pe perioada nedeterminata, poate un usor avantaj pentru cei ce au optat sa cumpere in ultimul an anual fata de cei ce au optat pe o perioada nedeterminata. Altfel daca maine cineva ia un domeniu pe o perioada nedeterminata iese in pierdere, are 2 ani pe 51 dolari + tva, si ar fi "fraieriti", ca poimaine ar putea lua la jumate de pret sau chiar pe 10 dolari domeniul pe an, de asta presupunerea e ca taxa ar fi la 18 euro, pe acolo, poate hai 15-16 euro bulk.
O sa fie cateva bune care se vor elibera, proprietarul a uitat de ele, nu il intereseaza, e pe o firma desfiintata, dar foarte mici sanse ca acestea sa ajunga la muritori.
Cand se elibereaza domeniile exite o sita la fel cum se aleg cartofii ce valoreaza mai putin de 100 euro trece, cele intre 100 si 1000 euro poate iar cele peste 1000 euro se inregistreaza automat la primul venit :)
Eu am cumparat ieri cu cateva ore inainte sa apara stirea :)
La cursul actual dolar american euro, si pretul de azi al RoTLD ar fi un domeniu pe perioada nedeterminata la aproximativ 37 euro + tva (51,26 dolari americani =
37,5 euro) daca impartim 37 euro la 2 ani specificati in hotarare, perioada de... gratie pe care esti scutit de taxa daca ai inregistrat domeniul ieri, sa zicem, ar insemna 18,5 euro pe an + tva la RoTLD, un domeniu, nu bulk pentru registrari.
Alta varianta daca se vor preturi mai ieftine ar fi marita perioada de gratie pentru cei ce au cumparat domenii in ultimii 3 ani, nu doar 2 si atunci am avea in jur de 12 euro + tva la RoTLD iar bulk, registrarii ar putea sa le dea mai ieftin la 10 euro aproximativ, cum au facut si pana acum neoficial.
Apoi daca toti ar beneficia de perioada de gratie, asta de 2 ani, adica si cei ce au inregistrat in 2000, tot cei ce au inregistrat recent, ultimul an, ar fi in dezavantaj. In continuare mizez pe 18,5 + tva ca prima optiune si ceva sanse si cea in jur de 12 euro + tva daca perioada de gratie s-ar face la 3 ani, cei care au cumparat in ultimii 3 ani de la publicarea in monitorul oficial sa nu plateasca.
Inca odata RO e tara abuzurilor, azi e intr-un fel, maine e altfel. Nu iti poti face planuri pe termen mediu, nimic!
E o mare tampenie aceasta taxa, nu inteleg pe cei ce se bucura ca se vor elibera domenii, ca vor prinde domenii bune de acum, nu vor prinde!
Eventual domenii slabe, cel mult medii pe care cu putin efort le iei si acum.
Avand in vedere preturile in publicitate, multi nu isi vor scoate nici cheltuielile de host + domeniu / an.
Va las 2 linkuri din 2009 si 2010 de cand se stie in presa ca s-au facut presiuni asupra RoTLD sa introduca taxa anuala, pentru ca exista de atunci un interes major pentru domenii premium nefolosite iar firmele doreau introducerea taxei ca sa castige mai mult de pe urma vanzarii domeniilor .ro:
Investitorii acuză: haos total în zona domeniilor de Internet .ro > Capital.ro
Scandalul "domenii .ro": Cum se face Hostway de rîsul curcilor » subiectiv.ro
Eu nu prea inteleg , o data ce un domeniu a fost platit pe o perioade de 25 de ani ( asta era legea la vremea respectiva ) acum trebuie sa platesc dinou ? Pai asta ar insemna ca s-ar reduce din suma de achizitie a unui domeniu .ro si va fi ca si cele straine .com .net etc.. eu unu asta cred , este corect?
Poti sa ai si 1001 de posturi, daca ai sub 30 de zile si esti pe rosu e degeaba, eu zic sa temperezi un pic ritmul.
25 de ani a zis cine? N-a fost nicidoata lege pentru 25 de ani. Reinnoire in al 26;lea pe inca 25?
Prieteneste iti zic, nu esti pe drumul cel bun.
O sa incep sa scot domenii ro la vanzare, de la naftalina.
Decat sa le reinnoiesc eu, mai bine sa iau niste bani pe ele.
ce bine am facut ca am ales sa platesc anual domeniul blogului meu personal :)
aveam de gand sa-mi deschid inca vreo 2 proiecte pe .ro, dar o sa ma gandesc la .com-uri de acum :)
O sa te rog insistent RoTLD - Romanian Top Level Domain , sau contacteaza telefonic nu exista termenul pe viata la domeniu , ci pe o perioada de 25 ani.
Am prins ieri un scurt fragment dintr-o emisiune a Gandul Live cu un reprezentant al guvernului, daca nu ma insel de la RoTLD, care a facut urmatoarele afirmatii:
- cei ce detin domenii ro sunt in procent de 36 % persoane fizice.
-aceasta schimbare va fi facuta datorita numarului mare de cereri din partea clientilor(in mare partea a persoanelor juridice) deoarece multe domenii pe care vor sa le inregistreze stau nefolosite;
-se discuta ca noua taxa de inregistrare sa fie de maxim 10 euro/an;
-a precizat ca aceasta schimbare este buna, insa acum este un moment inoportun ca sa se aplice.
Trebuie schimbata perioada aia de gratie atunci, cei ce au luat domenii recent au platit 37 euro (la pretul RoTLD) pe 2 ani (perioada de gratie din hotarare), iar daca dupa ce se publica in monitor se plateste 10 euro pe an cum se zice, sau 20 euro pe 2 ani, sunt dezavantajati cei ce au luat recent domenii pe o perioada nedeterminata, prin comparatie, cei ce au luat recent pe 37 euro ar fi platit pe aproape pe 4 ani un domeniu, nu e corecta o perioada de gratie de 2 ani daca pretul e 10 euro pe an, trebuie o perioada de gratie mai mare, 3 sau 4 ani daca pretul e undeva la 10 euro.
Poate era mai bine sa fie spus de la inceput de cand li s-a permis firmelor sa ofere cu plata anuala, recomandam sa luati domenii la 10 euro+tva anual de la firme, daca cumparati pe perioada nedeterminata veti plati aproape dublu.
Cu ocazia asta se vor debloca multe domenii , ceea ce nu poate fi decat foarte bine.
Apoi pretul domeniilor .com.ro, .org.ro etc, ar trebui ieftinit fata de .ro, sa incurajeze .com.ro, .org.ro, ca oamenii sa aleaga extensiile astea in detrimentul celor gratuite ca cele de la http://www.freenom.com.
Era o regula la rotld, daca nu aveai pe index-ul site-ului nici macar un "hello" ceva, altcineva putea sa revendice domeniul daca titularul in termen de un numar de zile nu punea nimic pe el.
Cam asta ar merge pentru eliberarea domeniilor.
Tipule tu ai ceva cu mine la toate posturile imi dai negativ si nu ai un argument , daca esti dobitoc inteleg , exact cum am spus si mai sus poti contacta ROTLD si a te interesa, stiu ca preferi modul MURA IN GURA cum este vorba ... doar ca atunci cand comentezi sau afirmi ceva, mai bine te documentezi.
Contacteaza rotld si ai sa vezi ca termenul PE VIATA NU EXISTA. ci perioada este de 25 de ani.
Momentan nu sa luat nici un comunicat privind taxarea domeniilor .ro inca se dezbate.
Un singur negativ ti-am dat, asta e al doilea. Dobitoc vorbesti cu familia si cu cine iti permite.
Ti-am cerut un argument, nu esti in stare sa-l oferi, dar ma faci dobitoc. Atat poti asta-i viata, sa-ti fie de bine.
Mult succes pe forum, pari simpatic, din acest moment am incheiat orice discutie.
Este al 4-lea ca mai am 2 fara semnatura :)
Esti ridicol, ai si de la mine negativ, vrei sa te bagi in seama si sa afirmi ceva despre care nu ai habar, sunt oameni aici care se pricep, nu scrie nicaieri nici intr-o hartie, pagina web sau comunicat ROTLD afirmatia ca domeniile sunt pe viata, 10 sau 25 de anim tu doar aberezi sa te bagi in seama.
Eu zic sa dispari de pe forum sau sa inveti sa te porti frumos
Ce se întamplă cu un nume de domeniu .ro care nu este folosit?
A nu folosi un nume de domeniu .ro înseamna a nu exista aplicații (pagina web, adrese de e-mail), însa acest lucru nu este de competența ROTLD, registrul neavând în atribuții monitorizarea aplicațiilor create pe baza înregistrării unui nume de domeniu .ro. Odată înregistrat (plătit) un nume de domeniu .ro, fiecare deținator face ce crede de cuviința cu dreptul de folosință dobândit pentru acel nume de domeniu.
De la mama lor, adica ROTLD
Faptul ca a fost folosit sau nu este irelevant dpdv al dreptului la "proprietate".
Daca tu ai o casa, si nu locuiesti in ea, e tot a tat, si tot platesti taxele anuale.
E o mare diferenta intre "proprietate" si "drept de folosinta" sau "inchiriere".
Vezi ca in anumite cazuri (si altele, nu numai la domeniile .ro unde nu doar in anumite cazuri ci in toate) se specifica in acte "detinator", care nu e acelasi lucru cu "proprietar". Cel putin dpdv legal. Ce crezi tu e strict problema ta cum ar veni.
Da, de asta am si pus si ghilimelele. E un drept cu anumite limite, mai mult un fel de inchiriere cu prioritate, decat proprietate de facto.
Eu am facut mai mult o asociere aici, cu o casa nelocuita. Platesti taxa anuala, iti pastrezi detinerea, indiferent ca utilizezi domeniul sau nu. Daca termenul de proprietate pare iesit din context, cred ca poti face aceeasi asociere si cu o casa inchiriata daca vrei. Cata vreme platesti chiria, ramai "detinator", chiar daca eventual alegi sa nu locuiesti acolo, din varii motive.