Imi spune cineva cum se achitioneaza in prezent(cu care dintre taxe) si daca nu a intrat in vigoare deja taxa anuala(2 ani) de cand se preconizeaza sa intre? Mersi.
Versiune printabilă
Imi spune cineva cum se achitioneaza in prezent(cu care dintre taxe) si daca nu a intrat in vigoare deja taxa anuala(2 ani) de cand se preconizeaza sa intre? Mersi.
Deocamdata nu au aparut date noi privind metodologia de taxare anuala a domeniilor si nici nu-ti va putea spune nimeni cand va incepe sa se aplice aceasta taxare. In cazul in care ar trebui sa achizitionez un domeniu, in acest moment, pana se linistesc apele, eu l-as achiziționa pentru o perioada de un an.
Astept sa se faca lumina in aceasta afacere a domeniilor .ro cu plata anuala. Ce avem noi acum pe piata .ro cu plata anuala e o chestie dubioasa, si recent m-am lovit de una din problemele pe care sper sa le rezolve noul sistem: nu pot transfera un .ro cu plata anuala asa cum as putea sa transfer un .com. Am doar 2 optiuni: fie reinnoiesc pe inca un an (timp in care detinatorul domeniului e de fapt firma), fie il cumpar pe viata. Iar una din putinele firme care are in oferta .ro/an a marit preturile asa un pic, cu vreo 2-3 euro (parca). Esti la mana lor, fie cumperi de la ei pe inca un an, fie cumperi pe viata riscand sa intre in vigoare noile prevederi la 3 zile dupa ce ai facut mutarea asta.
Ca tot veni vorba...
A incercat cineva mutarea de la inchiriat la "pe viata"? Sunt tentat sa fac pasul pentru doua domenii pe care credeam ca ma vor manca animalutele dar sunt cat se poate de ok.
Se poate face oricand, chiar daca nu a expirat anul? Implica alte costuri exceptand taxa rotld?
Multam
Catalin, doar m-am interesat, n-am facut efectiv mutarea. Am gasit asta intr-un faq la cei de unde vreau eu sa-mi "mut" domeniul:
Daca doresti modificarea detinatorului unui domeniu .ro sau atasat .ro este necesar sa depui o cerere la departamentul Vanzari din sectiunea Contact a acestui site.
Costul transferului este de 32.49 Euro + TVA, taxa perceputa de ICI Rotld, registratorul national de domenii .ro.
ATENTIE: Daca ai domeniu .ro cu plata lunara sau anuala la alt registrator oricand poti decide transferul acestuia la noi cu plata taxei de 30.99 Euro si domeniul va fi al tau pe termen nelimitat, denumit si generic “pe viata”. Contacteaza departamentul Suport pentru detalii suplimentare. Actualul registrator este obligat sa iti cedeze drepturile sale asupra domeniului tau inchiriat.
E de pe despregazduire.ro. Tinand cont ca la ei un .ro/an s-a facut aproape 15 euro cu tva inclus, in 2 ani si-un pic mi-as "scoate investitia".
Din ce cunosc se pot transfera intre registrari si domeniile .ro anuale, pot oferii detalii pe privat celor interesati.
@Adrian de la MXHost, s-ar parea ca n-aveti in cadrul firmei o parere unitara despre acest subiect. Mie mi s-a raspuns ca nu se poate face transfer pentru .ro/an, singura varianta fiind trecerea la perioada nedeterminata. Daca v-ati razgandit :) si se poate totusi transfera un .ro anual, cred ca suntem mai multi care asteptam detalii. Nu numaidecat pe privat.
@Catalin Eu am 2 la ei, pe unul l-am reinnoit in decembrie si am platit 12,4 euro tva inclus, acum deja "bate" inspre 15. Scump. De asta vreau sa ajunga o data rotld la o concluzie si sa stim, mergem pe nedeterminata inainte sau trecem la plata anuala, insa atentie, cu toate facilitatile (transfer, vanzare) oferite de .com.
Te risti sa le platesti pe perioada nedeterminata?
Departe de mine gandul de a "arunca cu pietre" in registrarii care ofera in prezent domenii .ro anual, dar tu, daca ai in plan un proiect long term, te risti sa iei un domeniu .ro inchiriat? Ce te faci daca maine registrarul da faliment si dispare din peisaj? Parca se justifica un plus de 20 de euro in cazul asta, nu?
Poate am inteles eu gresit, eu asa credeam ca e asa, platesti taxa de 15 euro si iei domeniu cu taxa anuala de la registrar 1 (taxa firmei), vrei sa-l transferi la alt registrar 2 ? trebuie sa platesti taxa "pe viata" 51,26$ + TVA (24%) la registrar 1 ca sa il treaca pe numele tau la RoTLD, apoi poti sa il transferi la registrar 2 dar te costa alti 51,26$ + TVA (24%) transferul la registrar 2, alte date schimbate? Se introduce taxa anuala reala stabilita de RoTLD, domeniul a fost inregistrat acum 2 ani, platesti inca o taxa anuala din iunie sa zicem, ca data oficiala de inregistrare a fost 2012? e vreo garantie ca nu e asa?
In total, teoretic, o taxa anuala de firma la registrar 1, o taxa "pe viata" trecerea pe numele tau, inca o taxa "pe viata" trecerea la alt registrar, si inca o taxa anuala cea care o stabileste RoTLD, generalizand peste 100 dolari un domeniu .ro dupa 2 ani, transferat in perioada asta.
Cand se va trece la taxa anuala oficiala cred ca taxa de transfer va fi cea anuala din momentul respectiv, 10 euro sau cat zic ei (RoTLD) ca va fi taxa anuala. Poate si renunta la taxa de transfer si devine taxa de reinnoire cu inca un an.
Simplu,ii dam in judecata.De ce? Pentru ca la achizitionarea domeniului in termeni si conditii se inregistreaza pe viata si nu pe 1 2 10 ani.Nu cred ca se va aproba legea,daca se va face , proprietarii de tld.ro se vor revolta destul de urat. :)
Referitor la DespreGazduire ..nu mai cumparati de acolo e foarte scump,uite de exemplu quality host inca vinde cu 12 euro sau hostico cu 50 ron..
Eu 'm-am riscat' acum 10 zile, nu pot sta pana se gandesc ei daca promulga legea sau nu.
Eu am facut-o ca mi-am permis oarecum sa astept sa treaca pending deleteu(90 de zile), altfel am citit ca ar implica ceva faxuri, trimis de cerere scrisa pe adresa rotld din cate ma informasem eu si nu vroiam sa ma complic stiind seriozitatea si promtitudinea rotld chiar si la ticketuri.
Corect. Eu ma gandeam la unul din domeniile mele .ro/an, care nici dupa 2 ani nu se tine singur pe picioare :| Insa da, complet justificati banii in plus pentru .ro/nedeterminata daca ne gandim la falimentul unui registrar.
E inca un motiv pentru care sper sa se hotarasca odata "mai-marii".
Daca ai trecut de la .ro/an la .ro/nedeterminata, how much te-a costat?
Nu are cum sa-ti faca factura pe mai mult de 10 ani, daca se putea face se facea.
Nu cred ca are rost sa-ti pun poza.Citat:
Inregistrare domeniu - xxxxxxxx.ro - 10 An/Ani (07/0x/2011 - 06/0x/2021)
In TOS scrie asa -> Momentan domeniile inregistrate au o perioada de valabilitate nelimitata atata timp cat ROTLD nu va introduce o taxa anuala.. Dar din moment ce eu am factura cu scadenta de 10 ani nu ma intereseaza. A fost o scapare a lor.
Nu am citit tot topicul, dar din cate stiu eu, o lege nu se poate aplica retroactiv, deci atata timp cat domeniile sunt cumparate pe viata, nu ne afecteaza aceasta schimbare, nu ? Sau gresesc ?
Pe viata cui ? Tu ca si proprietar de domeniu ? (suna cam macabru).
Probabil cei de la rotld.ro vor adauga in cadrul site-ului o sectiune de upload certificat deces.
In primul rand se stia de la inceput ca se va introduce odata o taxa anuala, cum este si normal de altfel.
In al 2-lea rand, nu rotld promitea domenii pe viata ci firmele de hosting/domenii au folosit acest tertip de marketing .
In al 3-lea rand, daca ai un domeniu .ro mai vechi de 4-5 ani, nu ai pierdut nimic. Imagineaza-ti ca era de la inceput taxa anuala si ai platit 8-9 euro / an.
Avand in vedere acest lucru cu posibila lege, ma sfatuiti sa cumpar domeniu .ro "pe viata" sau sa-l inchiriez pe an? Nu am mai auzit nimic concret in ultima perioada legat de trecerea de la domenii inregistrate pe viata la inregistrare anuala. Nu mi-ar conveni sa-l cumpar pe viata (sau perioada nedeterminata, in fine), ca apoi sa incep sa platesc anual.
Pai si intr-un final ce pierzi , 35 de euro ?
Stai linistit ca nu se aplica retroactiv. Nu iti inchipui cati indivizi, care au cumparat in decursul anilor domenii pe .ro si le-au lasat balta, ar putea sa se trezeasca cu taxe de nicaieri....
Probabil ca o asemenea taxa sa poate aplica in paralel cu eliminarea dreptului la proprietate pe viata la domeniu.
Iti trimite instiintare ca de luna viitoare ori platesti taxa ori pierzi dreptul de a folosi acel domeniu dupa un timp.
Desi nici asta nu e prea realizabila.
O informatie care nu e chiar asa recenta dar nu cred ca a fost publicata, Consiliul Legislativ si-a dat acordul favorabil pentru propunerea legislativa privind domeniile .ro cu cateva observatii, completari ce ar trebui reformulate. Una din observatii se refera la necesitatea "reinregistrarii" fiecarui domeniu .ro si alta prevedere ce era putin abuziva, ca orice alte dispozitii contrare celor din noua lege se abroga.
Cat despre venituri, se prevede ca veniturile Registrului vor proveni din inregistrarea si reinnoirea domeniilor.
Propunerea legislativa https://www.senat.ro/Legis/PDF%5C2014%5C14L208FG.pdf
Avizul favorabil https://www.senat.ro/Legis/PDF%5C2014%5C14L208LG.pdf
Se mai aude ceva de acest lucru? Are rost sa investesc in domenii pe termen nedeterminat?
Eu unul cumpar numai pe 1 an. Cu siguranță în viitorul apropiat o sa schimbe legea.
Abia aștept sa se mai elibereze domenii pe care unii le tin degeaba.
Eu nu cred că o să rămână domenii premium. Ele sunt cunoscute, sunt înregistrate de băieții deștepți de la ROTLD și vor fi luate secunda 2, DACĂ nu se întâmplă nimic între timp. Nu-mi fac iluzii că o să pot lua eu, de exemplu, stiri.ro.