Zilele trecute am avut parte din partea unui user cu reputatie pe forum de un gest extrem de urat, nu vreau sa dau nume, vreau doar sa expun cazul si sa va exprimati o parere.
In urma unui anunt pe forum cineva a zis ca construieste site-uri pe micronise pentru 2parale folosind WP si 2Performant, si se ocupa inclusiv de promovarea acestuia astfel incat acesta sa ajunga in primele pozitii, cu conditia ca eu sa nu intervin sub nici o forma nici la structura, text si nici sa nu adaug link-uri.
Am apelat la oferta respectivului, am cumparat domeniu si i-am platit sa mi se faca un astfel site. Site-ul a fost penalizat de google datorita unor greseli SEO facute de prestator pe care nu doresc sa le comentez aici.
Dupa un timp sa oferit sa imi dea banii inapoi pentru ca nu a reusit sa ii scoata penalizarea, eu am spus ca nu este o problema mai asteptam, dupa proximativ 100 de zile de la demararea procedurii am constatat ca nu sa putut scoate penalizarea site-ului din google si userul respectiv a returnat banii pe lucrare inapoi fara nici un fel de alta solicitare sau comentariu.
Pana in momentul in care a pus setarile 2parale pentru codul meu de afiliat site-ul a inregistrat cateva comisioane in 2parale, sa oferit sa mi le dea intr-o varianta sau alta, eu i-am spus ca nu ma intereseaza sa pastreze acele comisioane, le daruiesc din toata inima si nu regret nici acum.
Eu nu avut nici un comision prin site-ul respectiv.
La un moment dat, m-am hotarat sa ma uit un pic pe optimizarea site-ului, descoperind anumite anumite erori destul de grave, si o parte dintre ele le-am corectat (nu mi-am imaginat ca poate face asemenea greseli de incepator in SEO ), si in mai putin de 24 de ore site-ul a revenit in prima pagina la cautarile importante.
Intre timp am dat comanda pentru realizarea unui platforme custom pentru realizarea de site-uri de afiliere mai bune decat ce ofera acum combinatia WP si 2performant care sa respecte si regulile google, si m-am decis ca dupa finalizarea acestuia sa trasform site-ul respectiv ca director la un alt site folosind platforma respectiva.
Acum 2 zile noaptea tarziu userul respectiv ma contacteaza suparat ca de ce nu am sters site-ul dupa ce mi-a returnat banii, cu toate ca nu imi ceruse niciodata asta, ca doar el a instalat si configurat WP. I-am spus ca o sa ii platesc a doua zi pentru munca de realizare (eram dispus sa platesc integral chiar daca nu prestase serviciul corespunzator, ca am zis ca nu merita sa stric o ralatie cu un om), si sa oprit discutia, eu intelegand ca totul sa inteles su sa rezolvat. A recunoscut ca nu mi-a cerut niciodata sa sterg site-ul, dar a crezut el ca eu o sa fac asta, deci nu am gresit cu nimic fata de el.
Ca fapt divers la o perioada dupa ce a returnat banii l-am intrebat de ceva in legatura cu configurarea site-ului mi-a raspuns si nu a dat vre-un semn ca ar fi deranjat ca site-ul este live, sincer nici nu m-am gandit ca ar trebui sa sterg site-ul, pentru ca eu nu procedez asa cand mi se solicita banii inapoi pentru un serviciu necorespunzator, las tot ce sa realizat drept bonus. Dar avem mentalitati si scari de valori diferite si evaluam diferit.
A spus ca a verificat din intamplare pozitia site-ului si a vazut ca nu este sters si presupun ca probabil sa frustrat ca am reusit sa scot penalizarea google acolo unde el nu a reusit si de asta a si reactionat asa.
A doua zi dupa ce am incasat ceva pe Paypal, am vrut sa ii fac plata, dar soarta a facut ca tocmai atunci sa primesc un raport pe email si am verificat in ce pozitie este site-ul si am constatat cu uimire ca site-ul a disparut complet din indexul google , ma conectez pe FTP si constat ca userul respectiv a introdus anumite secvente de cod in cateva fisiere, sa identificat in WMT ca proprietar al site-ului si a solicitat deindexarea acestuia, de asemenea a facut un report la google pentru a fi penalizat, ceea ce sa si intamplat. (acum cateva minute am primit si mail de la google ca am fost penalizat).
Astazi a si recunoscut ca actiunile ii apartin si el este vinovat de actiunea prin care domeniul a fost penalizat de google.
Pe mine nu ma afecteaza decat nesemnificativ aceasta intamplare, nu ma bazez pe 2parale, veniturile mele din 2parale sunt nesemnificative.
Ce credeti ca s-ar intampla daca si eu as incepe sa ii raportez la google site-urile sale concepute pentru afiliere (si are multe), mai ales ca el are venituri mai consitente din 2parale? sau alte site-uri ce ii apartin si incalca regulile google?
Ce s-ar alege de aceasta comunitate daca am incepe sa ne raportam la google reciproc? Mai ales ca fiecare stim cate ceva despre fiecare care cumpara sau vinde link-uri si articole. Si daca vrem putem sa aflam destule lucruri urate ce pot fi motiv de penalizare pentru multe dintre site-urile celor de aici.
Daca incepem sa ne reclamam noi intre noi, nu va avea nimeni de castigat, in schimb vom avea cu totii enorm de pierdut.
Eu nu am raportat si nu am reclamat pe nimeni pana acum si nu o voi face nici de acum incolo, chiar daca am vazut multe chestii prin care pot sa ma razbun, pentru ca am observat ca de fiecare data in viata totul are un pret si se plateste, faci bine, primesti bine, faci rau primesti rau.
Daca cineva te loveste nu inseamna ca si tu ai dreptul sa il lovesti, ca altfel ajungi sa fii la fel de rau ca si el. Si apoi asa incepe un razboi in care toata lumea pierde.
Ce ma deranjeaza este gestul lipsit de onestitate, rautatea, si dorinta de a face rau. Nu sa pus niciodata problema sa nu ii platesc pentru vreun serviciu nici lui si nici altui user.
Mereu m-am achitat de obligatiile fata de el si fata de alti colaboratori, el a mai uitat sa realizeze cu alta ocazie un anumit serviciu dar nu ma deranjat, am inteles, doar suntem oameni mai uitam si mai gresim.
Nu doresc nici scuze, nici despagubiri pentru pagubele produse, nu sunt importante acestea ce doar gestul, eu l-am iertat, am invatat sa nu port dusmanie, doar ca sunt mai atent cu cine colaborez de acum incolo.
Lectie si pentru mine si pentru altii: dupa ce va mai face cineva un site si a avut acces la diferite parole, schimbati tot, verificati sa nu fi lasat o portita de acces, etc. Eu nu am facut asa ceva pentru ca am avut incredere.
Poate am gresit si eu fata de el, dar nu cu intentie.
PS: Cei care aveti site-uri dedicate pentru 2parale sunteti foarte vulnerabili la astfel de actiuni.
Astept opinia voastra la aceasta situatie, credeti ca am gresit ca nu am facut ceva ca nu mi-a cerut?
Chiar daca cineva isi da seama despre ce persoana este vorba va rog sa nu pomeniti numele acestuia aici.