Vezi Rezultate Sondaj: Care este prima voastra optiune pentru un site in limba romana ?

Alegători
41. Nu puteţi vota în acest sondaj
  • .ro

27 65,85%
  • .com

5 12,20%
  • .ro .com sau chiar alt tld in functie de compatibilitatea tld-ului

9 21,95%
Pagina 1 din 2 12 UltimulUltimul
Rezultate 1 la 10 din 13

Subiect: .ro vs .com

Broscoi este deconectat Ambasador
    Reputatie:
    39
    Data înscrierii
    17th July 2008
    Locaţie
    Braila
    Posturi
    1.295
    Putere Rep
    39

Implicit .ro vs .com

S-a mai pus in discutie aceasta opozitie . Doresc sa redeschidem aceasta tema de dezbatere si chiar sa o dezvoltam . In plus vreau sa si masuram perceptia referitoare la aceasta dilema printr-un chestionar . Bineinteles intrebarea se refera la un site in romana .
    Asadar , care este decizia voastra atunci cand alegeti un nume de domeniu pentru un site al carui public tinta sunt vorbitori de limba romana ? In decizia voastra conteaza si publicul din Republica Modova ? Intra in calcul si reactia moldovenilor in nisa siteului ? Decizia ro sau com este influentata de compatibilitatea cu keywordul ( nisa , sonoritate etc ) ?

Robert este deconectat Ambasador
    Reputatie:
    97
    Data înscrierii
    7th August 2007
    Locaţie
    Bucuresti
    Vârstă
    48
    Posturi
    4.027
    Putere Rep
    97

Implicit

In principiu pentru un site al carui target sunt romanii as alege un .ro . Se pare ca extensia ofera un minim de avantaj dpdv seo. Sincer nu m-am gandit niciodata la potentialul trafic venit din Rep Moldova. Dar la ce rata de penetrare are in prezent internetul acolo, parca nu m-as stresa prea tare. (poate gresesc, daca da, mea culpa)
    Daca te pot ajuta cu un sfat sau daca doresti o oferta de optimizare pentru siteul tau, da-mi un mesaj!

100R este deconectat Ambasador
    Reputatie:
    41
    Data înscrierii
    1st December 2010
    Posturi
    749
    Putere Rep
    41

Implicit

Inclin mai mult spre .ro pentru Romania, dar daca e sa iau in seama si Moldova, romani din alte tari sau doar Moldova atunci .com
    M-am cam obisnuit cu .com-ul

edy12006 este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    42
    Data înscrierii
    26th January 2009
    Locaţie
    Brasov
    Vârstă
    33
    Posturi
    3.260
    Putere Rep
    42

Implicit

Daca ne referim la domeniile deja inregistrate, cu posibilitatea de cumparare, de cele mai multe ori prefer .com.
    In primul rand detinatorii de domenii bune .ro sunt dificil de contactat (majoritatea nu raspund la datele de contact trecute la rotld), in plus cei mai multi au preturi astronomice gen mii de euro pe domenii care nu au valoare.

Am inceput in ultima vreme sa achizitionez mai mult domenii pe tld-uri straine, intrucat sunt mult mai usor de transferat, fara batai de cap. Romanii au inceput sa se obisnuiasca si cu .com, net, org si info, deci sunt foarte ok si astea. Un plus ar avea domeniile gen jocuri.ro, unde cei cu mai putina experienta in folosirea internetului tasteaza direct ceea ce cauta si adauga un .ro la final.

Si pe partea de seo am observat unele plusuri la .ro, atunci cand activezi in piata din Romania, insa diferentele sunt extrem de mici pentru a fi luate in calcul. Atunci cand iei un domeniu deja inregistrat, de cele mai multe ori te mai uiti si la pret, nu doar la faptul ca are .ro in coada in loc de .info sau altele. Un bun exemplu ca si .info poate ajunge departe este monden.info.
    Ultima modificare făcută de edy12006; 27th April 2011 la 15:34.
    Într-o zi, riscând, poți să rămâi fericit pentru toată viața !
    Contează ce produci nu cine pretinzi a fi.

Cristi G este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    48
    Data înscrierii
    16th April 2009
    Locaţie
    Iasi
    Vârstă
    33
    Posturi
    1.664
    Putere Rep
    48

Implicit

Ce am observat eu, din datele analytics...am 2 siteuri diferite pentru RO, unul pe .ro si unul pe .com. Pe ambele am multi vizitatori veniti din google care cauta: site.com(in cazul siteului pe domeniu .ro) si invers, adica site.ro pentru siteul cu domeniu .com.

Deci practic, lumea cauta si .ro si .com...Cea mai buna optiune ramane sa le cumperi pe amandoua, daca ai un site bun.

Reputatie:
    39
    Data înscrierii
    17th July 2008
    Locaţie
    Braila
    Posturi
    1.295
    Putere Rep
    39

Implicit

Citat Postat în original de edy12006 Vezi Post
    Romanii au inceput sa se obisnuiasca si cu .com, net, org si info, deci sunt foarte ok si astea.
    Aceeasi impresie o am si eu . Cred ca din ce in ce mai multi romani au inceput sa auda de com net si info ...

Daniel Mocan este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    30
    Data înscrierii
    6th September 2010
    Locaţie
    Turda (Cluj)
    Vârstă
    40
    Posturi
    282
    Putere Rep
    30

Implicit

Prefarabil .ro daca este disponibil ceva acceptabil pentru un proiect in care imi pun mari sperante, dar daca vreau sa incerc "marea cu degetul" atunci folosesc .com .net
    Chiar si alt tld de exemplu .eu daca pica bine in numele domeniului.

Prefer de exemplu varza.net decat ivarza.ro

Cred ca traficul din republica moldova este neglijabil(deocamdata) si greu/slab de monetizat.

Seinfeld este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    39
    Data înscrierii
    20th May 2007
    Locaţie
    Bucuresti
    Vârstă
    43
    Posturi
    863
    Putere Rep
    39

Implicit

Pe scurt, pentru ca acest chestionar si mai ales rezultatele lui pot fi irelevante.

Oamenii prefera .ro dar pentru tot felul de siteuri facute doar ca sa trantesti un Adsense pe el aleg .com (sau alte tld-uri).
    Motive, sunt cam doua.
    1 costa mult mai putin
    2 e mai usor de vandut

De asemenea, daca esti la inceput de drum, tot datorita costului mergeri pe varianta mai ieftina (de obicei com)

Vrei sa faci un proiect serios (in romana) evident cumperi un domeniu .ro (asta daca e disponibil domeniul respectiv). Daca nu e disponibil te reorientezi.

Cam asta e realitatea. Discutii teoretice pot fi insa purtate la nesfarsit.
    Vă mai aduceți aminte de jocurile copilăriei ?

Reputatie:
    39
    Data înscrierii
    17th July 2008
    Locaţie
    Braila
    Posturi
    1.295
    Putere Rep
    39

Implicit

Citat Postat în original de Seinfeld Vezi Post
    Pe scurt, pentru ca acest chestionar si mai ales rezultatele lui pot fi irelevante.
    Pe mine ma intereseaza modul de constructie a numelor de domenii . De aceea rezultate chestionarului sunt , cel putin pentru mine , foarte relevante . Observ ca tu ai doar probleme cu constructia propozitiei si a frazei .
    Oamenii prefera .ro dar pentru tot felul de siteuri facute doar ca sa trantesti un Adsense pe el aleg .com (sau alte tld-uri).
    Ceva mai multa coerenta in exprimare ,din partea ta , mi-ar fi fost utila . Nu sunt sigur ca am inteles exact ce vrei sa spui , doresc doar sa remarc faptul ca prefer sa trag o concluzie referitoare la preferinta oamenilor dupa ce voi avea mai multe raspunsuri la chestionar .
    Motive, sunt cam doua.
    1 costa mult mai putin
    2 e mai usor de vandut
    Putina coerenta n-ar fi s

De asemenea, daca esti la inceput de drum, tot datorita costului mergeri pe varianta mai ieftina (de obicei com)

Vrei sa faci un proiect serios (in romana) evident cumperi un domeniu .ro (asta daca e disponibil domeniul respectiv). Daca nu e disponibil te reorientezi.

Cam asta e realitatea.
    Pe langa o motivatie legata strict de mecanismul de constructie al numelui de domeniu ( optiunea a treia ) exista motivatii diverse pentru alegerea extensiei ( pretul , marimea siteului , notorietate brandabilitate , etc ) . Aceste motivatii nu ma intereseaza in chestionar (ma intereseaza doar alegerea ) .Motivatiile sunt binevenite in discutiile threadului .

Discutii teoretice pot fi insa purtate la nesfarsit.
    Seopedia e un forum , prin urmare discutam.In plus ,avem libertatea de a posta in orice thread , cu discutii mai teoretice sau mai practice...

Seinfeld este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    39
    Data înscrierii
    20th May 2007
    Locaţie
    Bucuresti
    Vârstă
    43
    Posturi
    863
    Putere Rep
    39

Implicit

Ok, poate nu m-am exprimat in cel mai fericit mod.
    Dar am o intrebare, ca sa inteleg exact la ce se refera chestionarul.

Intrebarea din chestionar e una teoretica sau practica?
    Vă mai aduceți aminte de jocurile copilăriei ?

Pagina 1 din 2 12 UltimulUltimul

Informații subiect

Utilizatori care navighează în acest subiect

Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)

Etichete pentru acest subiect

Permisiuni postare

• Nu puteţi posta subiecte noi.
  • Nu puteţi răspunde la subiecte
  • Nu puteţi adăuga ataşamente
  • Nu puteţi modifica posturile proprii
  •