Daca folosesc embed images , incalc vreo regula a copyright-ului?
Daca folosesc embed images , incalc vreo regula a copyright-ului?
Nu stiu ce sa zic, iti dau voie proprietarii site-ului respectiv sa afisezi pozele lor la tine pe site?
Vezi ce scrie cand dai cautare in google images: parca zice ceva de copyright...
In alta ordine de idei:
-unii folosesc trucuri de genul: "pozele sunt postate/adaugate de vizitatorii nostri, si nu ne asumam nici o raspundere. Daca sunt probleme de copyright contactati-ne."
-altii fac screen capture de la emisiuni tv, pun copyrightul site-ului lor pe respectiva poza, apoi o salta pe site. Bineinteles, pe fundalul pozei apare sigla postului tv, si ceva mai sters adresa site-ului respectiv.
Acu nu stiu daca asta o fi legal sau ilegal, dar dpdv moral....macar iei captura si o folosesti, da nu-ti pui si sigla ta de copyright.
Embedul nu te prea scuteste de chestia cu drepturila. la videoclipurile de pe youtube faci embed fiindca nu incalci politica lor de copyright, ba chiar te ajuta sa faci embed.
Nu cred ca o incalci deloc, ei te pot bloca sa faci embed daca vor asta.
Asta e ca si cum ai zice ca furtul din casa cuiva nu e furt, ca nu era usa incuiata.Nu cred ca o incalci deloc, ei te pot bloca sa faci embed daca vor asta.
In mod clar embed-ul incalca drepturile de autor la fel ca si copierea imaginii la tine pe server. Pe langa asta are si marele dezavantaj ca apari in statisticile lor, si in felul asta esti mai usor de prins.
De la caz la caz exista metode legale/ nederanjante prin care poti obtine imagini pentru site-ul tau.
De ex:
- press room/ press release/ media kit - majoritatea firmelor mari/ personalitatilor au fotografii speciale pentru media, folosite pentru review-uri.
- fotografiile de pe site-ul oficial folosite intr-un articol despre respectivul produs/ persoana de obicei sunt tolerate. Daca nu cumva articolul e negativ.
- fotografii free, de pe site-uri de profil.
- fotografii de pe site-uri complementare, cu link catre sursa, sunt de multe ori tolerate. In nici un caz sa nu iei de la concurenta.
Intotdeauna, la orice site care se respecta, e bun un disclaimer si o metoda de contact in caz de probleme.
Those were fast strange times and we worked in fast strange ways.
Asta inseamna ca si motoarele de cautare incalca legea copyright-ului, ca sa nu mai vorbec de multe galerii foto on-line. Este adevarat ca si utilizatorii vor uploada fotografiile. Ma gandeam la un fel de blog cu fotografii, unde sa fie precizata si sursa imaginii.
Pai cam asa e, daca-ti lasi masina descuiata si-ti fura casetofonul, nu vezi nici o despagubire de la CASCO.
Sa detaliez: embed se face clar cu "specificarea sursei" iar poza nu e copiata, mutata pe alt server ci "mentionata". E ca si cand in revista ta de scandal bagi o ruptura (bucata de ziar, nu doar articolul) din alta revista ca exemplu.
@eleron - motoarele de cautare au regim special, vezi ca google face copii si ale textului in cache si nu se plange nimeni de plagiat.
@Obelix - prin faptul ca nu copiezi sursa pe server nu faci decat sa mananci banda celui de la care furi si sa salvezi banda ta, un fapt care deranjeaza si mai mult.
Practic publicatia ta este pagina randata in browser, nu serverul tau. Deci daca imaginea apare pe ecran cand un vizitator iti vede pagina, atunci e incalcarea dreptului de autor, indiferent de pe ce server ia browserul imaginea.
Cum am spus mai sus, in 90% din cazuri copierea de imagini este tolerata atunci cand se face specificarea sursei, dar asta nu inseamna ca tehnic nu incalci copyright-ul.
Those were fast strange times and we worked in fast strange ways.
cel mai bine, inainte sa faci embed sa copiezi o imagine pe server la tine sau sa o afisezi, vorbesti cu proprietarul (ownerul) fotografiei intr-o maniera civilizata si cred ca nimeni nu va fi absurd sa refuze putina publicitate gratuita.
aceasta discutie iti poate crea diverse avantaje posibile, ex: ownerul te poate contacta cand apar poze noi sau iti poate oferi un link back de pe site-ul lui.
Excelent exemplu: bagi o pagina externa intr-un frame/iframe al site-ului tau. E aia o incalcare a drepturilor de autor? Ma indoiesc.
Un spider copiaza pagina pe server sa o analizeze si eventual arata si un cache ca Google. E asta incalcare a drepturilor de autor?
Incalca Google Images drepturile de autor?
Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)