Pagina 1 din 2 12 UltimulUltimul
Rezultate 1 la 10 din 14

Subiect: PFA platitor, sau neplatitor de TVA?

Robert este deconectat Ambasador
    Reputatie:
    98
    Data înscrierii
    7th August 2007
    Locaţie
    Bucuresti
    Vârstă
    48
    Posturi
    4.029
    Putere Rep
    98

Implicit PFA platitor, sau neplatitor de TVA?

Tomai am fost anuntat ca pentru a putea sa imi incasez drepturile salariale va trebui sa imi infiintez un PFA ( deh, magarusii vor sa scape de plata taxelor) .
    Dilema mea mare este urmatoarea: sa declar pfa ul platitor sau neplatitor de TVA?
    Care ar fi avantajele si dezavantajele? va rog daca puteti sa detaliati.
    De asemenea voi e coduri CAEN aveti declarate?
    Astept raspunsurile voastre pentru ca sunt extrem de presat de timp si vreau sa fac cea mai buna alegere.
    Cu multumiri anticipate,
    Robert
    Ultima modificare făcută de Robert; 27th January 2010 la 14:44.
    Daca te pot ajuta cu un sfat sau daca doresti o oferta de optimizare pentru siteul tau, da-mi un mesaj!

c_n_m este deconectat Ambasador
    Reputatie:
    40
    Data înscrierii
    25th February 2006
    Locaţie
    București / Ilfov
    Vârstă
    53
    Posturi
    622
    Putere Rep
    40

Implicit

Daca as fi in locul tau as incerca sa:
    - constientizez ca aceasta schimbare va fi si in avantajul propriu d.p.d.v. al veniturilor, nu doar a firmei respective;
    - aleg varianta NEplatitor de TVA;
    - aleg un cod CAEN potrivit cu specificul activitatii actiuale si pentru care detin o diploma/un certificat de calificare;
    - constientizez ca un contract de colaborare intre mine ca si PFA si firma respectiva (actualul angajator) nu-mi va oferi garantiile de stabilitate pe care mi le ofera contractul de munca actual;
    - constientizez ca pot si trebuie sa negociez contractul de servicii dintre PFA si firma respectiva la o valoare lunara care sa-mi permita sa obtin "in mana" (dupa plata impozitelor, a asigurarilor sociale si a contributiei la fondul de pensii) o suma cel putin egala cu salariul net actual (firma ar trebui sa fie de acord, pentru ca oricum are de castigat fata de situatia actuala).

Succes!
    Ultima modificare făcută de c_n_m; 26th January 2010 la 22:34.

StarNET este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    37
    Data înscrierii
    5th March 2009
    Locaţie
    Brasov
    Posturi
    1.429
    Putere Rep
    37

Implicit

mergem in acelasi ritm cu c_n_m

Daca as fi in locul tau as incerca sa:
    - constientizez ca neavand un contract de munca cu firma respectiva nu ai ( din punct de vedere legal ) parte de:
    * zile libere legale de concediu ( vezi paste, craciun, concediu de vara, etc )
    * concediu medical platit ( in caz de ceva )

- ma interesez ce se intampla cu cartea mea de munca ( daca nu ma insel a avea PFA nu inseamna ca aceea carte de munca merge in continuare, deci aviz celor care vor pensie )

Prin urmare negociaza de la inceput si specifica clar tot ce e de specificat !
    Vezi cum e vremea inainte sa iti faci planuri !
    Peste 4000 iconite in ORICE culoare, ORICE dimensiune si in 5 formate: iconsDB.com

dublutz este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    34
    Data înscrierii
    3rd October 2007
    Vârstă
    42
    Posturi
    175
    Putere Rep
    34

Implicit

Varianta optima, in cazul in care iti desfasori activitatea in domeniul informatic si ai o diploma in acest sens, ar fi:

1. Convinge firma pentru care lucrezi sa iti incheie un contract de munca cu norma intreaga chiar daca pe cartea de munca nu ai tot salariul.
    2. Infiinteaza un PFA sau Intreprindere individuala cu norma fixa de impozitare
    3. In cazul in care iti desfasori activitatea in domeniul informatic, beneficiezi de o reducere de 40% din norma de impozitare. Depune documentele in acest sens (cateva cereri, o declaratie a angajatorului care sa ateste ca esti angajat cu norma intreaga, copie carte de munca)

Ai anumite avantaje la norma fixa de impozitare. Platesti o suma fixa la stat si nu ai nevoie de contabilitate.

Poti opta pentru norma fixa de impozitare chiar daca nu esti angajat cu norma intreaga dar nu beneficiezi de reducerea de 40%.

Reputatie:
    98
    Data înscrierii
    7th August 2007
    Locaţie
    Bucuresti
    Vârstă
    48
    Posturi
    4.029
    Putere Rep
    98

Implicit

Va multumesc pentru raspunsuri.
    Cunosc toate neajunsurile pe care le voi avea dar, Din pacate, desi nu imi convine sunt obligat sa infiintez PFA. e ceva de genul "accepti sau pleci" .
    Nu m-am lamurit inca daca e ok sau nu sa declar pfa-ul platitor de tva.
    Daca te pot ajuta cu un sfat sau daca doresti o oferta de optimizare pentru siteul tau, da-mi un mesaj!

Reputatie:
    40
    Data înscrierii
    25th February 2006
    Locaţie
    București / Ilfov
    Vârstă
    53
    Posturi
    622
    Putere Rep
    40

Implicit

Declara PFA-ul neplatitor de TVA. Fata de singurul avantaj pe care l-ai avea daca esti platitor de TVA (acela ca la randul tau iti vei putea deduce TVA din valoarea produselor si serviciilor pe care le achizitionezi), ai doar avantaje daca il declari NEplatitor de TVA. Avantajele de a fi platitor sunt minimale, mai ales in cazul tau cand vei fi nevoit sa platesti TVA din suma incasata ca si "salariu" (nu ti-ar conveni tie), sau pentru a ramane cu aceeasi suma "in mana" dupa plata TVA ar trebui sa ceri in mod corespunzator o suma mai mare actualului angajator (nu i-ar conveni lui). De asemenea, posibilitatile de deducere sunt din ce in ce mai putine. Practic, de anul trecut nu se mai poate deduce TVA din pretul unui autoturism achizitionat (doar daca il iei pe leasing), si nici din pretul benzinei (aici sper sa nu gresesc). Ramane sa vedem care vor fi noile reglementari pe 2010, insa in ciuda declaratiilor frumoase din presa nu ma astept la prea multe. Suntem aproape de sfarsitul lui ianuarie si inca nu se stie clar (nu s-a dat legea/codul fiscal) daca mai exista regimul microintreprinderilor platitoare de impozit de 3% pe venit sau se transforma toate in platitoare de 16% pe profit.

Ca si neplatitor de TVA vei avea un mic avantaj la pretul serviciilor tale vis-a-vis de pretul serviciilor unuia platitor de TVA, mai ales daca ai presta serviciile unor persoane fizice, sau persoane juridice care la randul lor sunt neplatitoare de TVA (si care deci nu sunt interesati sa deduca un eventual TVA de pe factura ta). Dealfel, ca si neplatitor de TVA nu vei mai completa hartiile privitoare la TVA si nici nu va mai fi nevoie sa depui decontul de TVA (parca asa se chema).
    Ultima modificare făcută de c_n_m; 27th January 2010 la 19:17.

Reputatie:
    98
    Data înscrierii
    7th August 2007
    Locaţie
    Bucuresti
    Vârstă
    48
    Posturi
    4.029
    Putere Rep
    98

Implicit

c_n_m merci mult pentru sfaturi.
    Voi incepe atunci ca neplatitor de TVA. Daca va fi cazul voi modifica ulterior .

Reputatie:
    40
    Data înscrierii
    25th February 2006
    Locaţie
    București / Ilfov
    Vârstă
    53
    Posturi
    622
    Putere Rep
    40

Implicit

Cu placere. Sper sa fie cazul adica sa depasesti intr-un an limita de incasari de cca 35.000 euro, si atunci vei deveni automat platitor de TVA. Mult succes!

Offtopic: chiar acum un minut am primit de la firma de contabilitate un link catre un comunicat privind desfiintarea microintreprinderilor
    Ultima modificare făcută de c_n_m; 27th January 2010 la 19:41.

Reputatie:
    98
    Data înscrierii
    7th August 2007
    Locaţie
    Bucuresti
    Vârstă
    48
    Posturi
    4.029
    Putere Rep
    98

Implicit

Citat Postat în original de c_n_m Vezi Post
    Offtopic: chiar acum un minut am primit de la firma de contabilitate un link catre un comunicat privind desfiintarea microintreprinderilor
    C' est Roumanie! .

Reputatie:
    40
    Data înscrierii
    25th February 2006
    Locaţie
    București / Ilfov
    Vârstă
    53
    Posturi
    622
    Putere Rep
    40

Implicit

Am gasit si o opinie contrara, argumentata cu calcule. Cred ca merita citit: A fi sau a nu fi platitor de TVA

Pagina 1 din 2 12 UltimulUltimul

Informații subiect

Utilizatori care navighează în acest subiect

Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)

Permisiuni postare

• Nu puteţi posta subiecte noi.
  • Nu puteţi răspunde la subiecte
  • Nu puteţi adăuga ataşamente
  • Nu puteţi modifica posturile proprii
  •