Bună ziua.
Am înţeles într-o oarecare măsură felurile în care GDRP afectează magazinele online şi reţelele de socializare, dar cum se aplică aceste noi legi europene la forumurile online deţinute de persoane private. În trecut am deţinut mai multe forumuri, ca hobby. Există scripturi (fie gratuite - phpBB, SimpleMachines, fie cu bani - XenForo, Woltlab, vBulletin etc.) pe care le descarci, îţi cumperi un domeniu şi servicii de găzduire şi în câteva ore instalezi şi creezi un forum pe care oameni din toată lumea îl pot accesa pentru a posta topicuri. Deocamdată nu mai deţin niciun forum. Ultimul proiect l-am închis anul trecut din lipsă de timp şi bani (software-ul şi găzduirea nu sunt tocmai ieftine).
Legea asta europeană este atât de stufoasă şi plină de terminologie juridică încâţ este aproape imposibil de înţeles de către omul de rând, care nu are studii juridice. Ca s-o înţeleagă, ar trebui să stea cu dicţionarul de termeni de specialitate în poală şi să buchisească fiecare cuvânt din jargonul juridic.
Din câte am priceput, punctual, legea prevede ca toate site-urile să ofere membrilor posibilitatea de a îşi şterge conturile împreună cu toate mesajele postate. Scripturile de forumuri sunt create de aşa natură încât dacă ştergi din Admin Panel contul unui utilizator, ai opţiunea de a alege: păstraţi postările (caz în care toate postările îi sunt păstrate cu username-ul pe care l-a folosit, dar username-ul este doar text, nu mai este clickabil, nu mai are pagină de profil) sau ştergeţi toate postările (caz în care i se şterg toate postările, însă aici problema este că dacă membrul respectiv a deschis topicuri, se şterg topicurile cu totul, împreună cu răspunsurile pe care alţi utilizatori le-au postat în acele topicuri; ca şi pe Facebook, dacă tu comentezi la postarea cuiva şi acel cineva îşi şterge postarea, se şterge automat şi răspunsul tău).
De asemenea, legea pretinde existenţa unei opţiuni de exportarea a tuturor datelor fiecărui utilizator într-un fişier pe care acesta să poată să îl descarce în computerul său şi să se poată muta, cu ajutorul acestui fişier, pe un site competitor. Acest lucru este, la ora actuală, imposibil în cazul forumurile pentru că - din câte m-am informat - cele mai populare scripturi de forumuri care există în prezent (Woltlab, XenForo şi InvisionCommunity, vBulletin, phpBB, MyBB) încă nu au creat o opţiune pentru a exporta datele individuale ale unui utilizator. Poate o vor face pe viitor, dar în niciun caz în acest an. Aceste scripturi nu deţin nici o opţiune de a informa utilizatorii despre cookies-urile pe care site-uri precum YouTube-ul le înregistrează atunci când încorporezi un videoclip în interiorul unui mesaj, lucru care se întâmplă foarte frecvent pe forumuri (am văzut pe un site un exemplu de cum ar trebui să funcţioneze acest lucru: dacă embedezi un videoclip de pe YouTube (sau DailyMotion sau Vimeo sau orice alt site de genul acesta) într-o postare pe un forum sau blog, pe deasupra videoclipului ar trebui să apară un text clickabil care să informeze că vizionarea acelui videoclip înregistrează cookie-uri şi că dacă trebuie să fii de acord cu acest lucru dacă vrei să îl vizionezi).
Acestea ar fi doar câteva dintre probleme. Am mai găsit şi altele, dar deocamdată, aş dori opinii despre acestea. Mulţumesc.

Răspunde cu citat