Postat în original de
Kaa
Cred ca o sa treaca mai mult de 2 ani pana sa vina in Romania. Nu cred ca piata este destul de dezvoltata incat sa merite investitii majore precum un depozit, iar bulgarii sunt si mai si decat noi - Emag s-au extins acolo in vara si in 2-3 luni erau deja lideri de piata -. Plus ca raportandu-ne la taxe probabil vor alege Bulgaria.
In Austria cred ca nu au depozite tot din cauza taxelor, depozitele din Germania sunt destul de indepartate fata de granita cu ei. Plus ca depozitul din Slovacia este mai aproape de Austria decat orice alt depozit din Germania, sa nu mai zic ca este situat in zona dezvoltata a Austriei lucru care tradeaza clar motivul pentru care este situat acolo.
Anul acesta vor deschide un nou depozit in Franta, zvon confirmat de reprezentantul Amazon din Franta. Dupa aceea zvonurile din Germania zic ca vor deschide in Polonia cu un depozit intre aceasta, Cehia si Slovacia(de data asta partea de nord). Cica deja au dat anunturi de angajare pentru call center in Polonia, lucru care din punctul meu de vedere spulbera orice speranta de a veni pe piata noastra in urmatorii doi ani.
Dupa Polonia probabil va veni Rusia urmata de Peninsula Scandinava, piete cu mult mai dezvoltate decat a noastra si a bulgarilor.
La trendul de extindere, 2 ani sunt destul de reali. Nu e nevoie sa mearga "pe rand", o pot face in paralel.
Nu cred ca romania sau bulgaria sunt piete de evitat. Eu nu as gandi asa, mai ales ca sunt costuri destul de mici de lansare.
Rusia e un target foarte greu. Ca sa nu vb de "aprobarile" necesare, la un nivel de business gen amazon. Rusia e o piata extrem de buna, pt orice tip de business, dar cred ca pasul spre Rusia mai dureaza.
Despre Romania au date destule, asa ca stiu ca o investitie aici e destul de rentabila.
Nu trimite PM cu intrebari, posteaza pe forum! Nu ofer sfaturi, audit sau raspunsuri pe PM.