Vin sa prezint acum cateva puncte de vedere personale legat de marketingul online si SEO, pentru ca iar "ma mananca limba". Adica nu ma pot abtine sa nu spun ce am de spus. Pentru unii membri, cred ca e cate ceva de stiut aici.
SEO este un domeniu care m-a pasionat dintotdeauna, de fapt motoarele de cautare in general. De 14 ani fac SEO, cu succes mai mare sau mai mic. Am avut si succese, si esecuri majore. Insa, incepand din 2003 incoace, interesul meu pentru SEO a devenit mai mult tehnic, decat de business - imi place sa fiu la curent cu ultimele noutati din domeniu, si fac mereu teste. Insa un lucru pe care nu il fac, este sa imi bazez venitul pe SEO. Si voi arata de ce, plus alte cateva lucruri, care poate merita atentia.
In cadrul uneia din activitatile pe care le am (legata de vanzari online), 25% din trafic este organic, iar 75% platit. Pentru cei 25% organic, am muncit de 3 ori mai mult decat pentru cei 75% paid. Link-uri, optimizare, retestare, mereu pagini noi, samd. M-am oprit in momentul in care am obtinut pozitii fruntase pentru mai toate cuvintele cheie de interes.
Recent am introdus un sistem de monitorizare a conversiilor (pana acum nu a fost posibil din anumite motive care tin de natura comertului). Am rulat statistica pe ultimele luni si am fost socat sa constat urmatoarele:
- Rezultate obtinute din click-urile organice (comenzi): aprox ~ 1%
- Rezultate obtinute din reclama platita: ~ 90%
- Restul sunt click-uri directe, clienti care revin samd.
Deci cu 25% trafic, am obtinut 1% vanzari din traficul organic. Cand am vazut aceasta chestie, mai mai sa cad de pe scaun. Ma asteptam la opusul.
Desigur ca rezultatele mele nu sunt neaparat identice cu ale altora. Totusi, celor care au trafic organic si platit, inca nu stiu care este sursa lor principala de conversii (nu de trafic!) le recomand cu caldura sa faca teste.
Am introdus acest sistem, pentru ca vroiam sa vad in ce investesc in continuare pentru a dezvolta linia de business. Ar merita sa investesc in SEO? In cazul meu, ar fi fost o mare greseala, dupa cum se vede.
Spuneam ca din 2003 incoace interesul meu pentru SEO s-a mutat treptat din zona activa in cea de pasiune. Motivul e simplu. In 2003, noii algoritmi ai G au busit instantaneu aproape toate siturile si m-au lasat fara acest venit. Am inteles atunci, cu un gust foarte amar, ca eu unul cel putin, nu ma voi mai baza niciodata in mod principal pe trafic organic. Ca si trafic secundar, desigur. Dar ca trafic principal, nu as face acest lucru. Pentru ca este ca o constructie cladita pe nisip, pe care o iau primele valuri.
La ora actuala, acest joc a devenit mult mai dificil. Este mult mai dificil sa rankezi fara o tehnica foarte bine pusa la punct, si fara linkuri, linkuri, linkuri. Multi incearca sa faca situri bazate strict pe continut de calitate, in ideea ca asa vor fi bagati in seama de marele G, pentru ca asa sustine el. In realitate insa, sunt putine cazurile in care aceasta abordare are succes, din cate am observat.
Din punctul meu de vedere, "SEO is dead". Google a impins mereu lucrurile in directia asta. Desigur ca nu trebuie sa fiti cu totii de acord cu opinia mea, repet, e o opinie personala. Desigur ca SEO functioneaza in continuare, desi foarte diferit. Eu spun ca e dead, pt ca din punctul meu de vedere, nu merita investitia. Punct.
Nota: Traficul platit pe care il obtin, este perfect optimizat, ingust ca o lama. Traficul organic este amestecat, mult longtail, desi am pozitii bune pe "short tail". Un alt motiv pentru rezultatul de mai sus.
Acest trafic longtail ar fi relativ ok pentru un site cu monetizare prin Adsense. Insa daca vinzi "blue dotted widgets", tot acest trafic este inutil, in afara cazului in care obtii locul 1 pentru fix fraza respectiva. Am facut si asta. Cand au mai scazut pozitiile, din cauza competitiei, am constatat repejor ca nu merita munca investita in SEO. Sa fi stiut rezultatele ultimelor teste, as fi fost si mai decis.
Si-atunci, ce e de facut? Sa vedem.
- Daca tipul sitului pe care il ai monetizeaza prin chestiuni gen Adsense, cat de targetat e traficul tau e mai putin important.
- Daca insa vinzi ceva, sau chiar faci afiliere, reclama platita ar fi zona pe care m-as baza. In zona de reclama platita, poti, prin optimizare Adwords, sa faci minuni cu ea. In Romania exista doar Adwords, dar in afara exista si multe alte sisteme, unde poti cumpara sau vinde trafic.
- Una din marile probleme cu SEO, este ca te obliga sa ai un anumit text, si o anumita structura a sitului. F*ck that. De ce as face asta?? In loc sa-i dau posibilitatea utilizatorului meu sa intre pe site si sa umble brambura prin N pagini, si sa pierd vanzarea, cu reclama platita sau orice alt trafic redirectat, ii afisez o singura pagina (squeeze), gandita special pentru un factor de conversie urias. Nu are nicio alta optiune, decat buy sau leave! Iar daca selecteaza leave, ii ofer un pachet mai mic sau cel putin un freebie pentru a-l convinge sa imi dea adresa lui de mail. Dupa care, imi este deja client, doar ca nu stie inca.
- Cea mai buna sursa de trafic posibila este participarea in situri din nisa, si click-urile directe obtinute astfel. No doubt about that. Sa zicem ca fac un sistem gen Ahrefs si vreau sa-l promovez in Romania. Unde ar trebui sa postez informatii despre el? Pe Seopedia, desigur! Unde se afla webmasterii, in locurile in care fac "hangout" clientii mei tinta. In orice alt loc, interesul persoanelor este ocazional, sunt si multi click-eri care intra doar din curiozitate, iar cei interesati totusi nu sunt neaparat in buy mode in acel moment. Ulterior poate nici nu vor regasi situl meu. Insa pe forum, pot comunica cu utilizatorii si mesajul meu comercial ajunge la un numar maxim de persoane interesate fix de acel lucru. Iar acest tip de trafic nu numai ca e foarte targetat, dar si converteste la un nivel imposibil de atins altfel.
- Am fost foarte surprins sa vad in trecut ca multi dintre "guru's" pe care ii urmaream si ii respectam, sustineau ca ei NU mai fac SEO. Desi stiau totul despre asta. Cand cumparau un advertorial sau link, ii durea in cot de PR, samd. Ce ii interesa era fix ce numar de click-uri directe pot obtine astfel, si cat de targetat era traficul respectiv. Avem impresia ca majoritatea traficului este organic. Nici pomeneala. Majoritatea traficului este dat de boti, iar pe locul 2 sunt click-urile directe catre siturile preferate. Spre exemplu Facebook, unde multi stau cat e ziua de lunga.
- Pentru cei care nu stiu cum se structreaza piata de marketing online, le pot spune ca Google este un "scavenger", adica penultimul loc din "food chain". Google aduna resturi, Adsense si chiar organicul este de tip scavenger. Iar noi ne bazam pe firimiturile care cad de la masa acestui scavenger. In planul superior, se afla intermediarii, oameni de vanzari care au acces direct la cele mai mari situri si le vand reclama, in pachete imense, crafted special pentru clientii lor lor. Iar clientii lor, din varful piramidei, sunt "balenele", oameni de afaceri care cumpara TOT traficul la preturi cat se poate de mari, si care fac o gramada de bani desi platesc o gramada pentru el. Pentru acestia, SEO si organic este firimitura. Si intrebarea mea este, daca ar fi sa-ti alegi pozitia, ce ai alege? Scoti un milion de coco de la naftalina (minimal, de intrare), si sa vezi branding si nivel de trafic. Fiecare client potential al tau, VA AFLA de oferta ta.
- Multi nu se intereseaza de concurentii lor. Au doar o vaga idee. Imi pare rau sa o zic - piata este UNA singura, iar atunci cand tu papi, altcineva nu papa. Asta inseamna ca daca vrei sa papi, trebuie sa-ti pozitionezi produsul in asa fel incat sa fie mai apropiat de ceea ce vor clientii, decat ceea ce fac concurentii tai. Daca nu iti ajustezi in permanenta produsul in functie de miscarile concurentei, pe termen mediu, esti deja mancat.
- Multi proprietari de situri gandesc in termen de trafic si monetizare. Eu gandesc in oameni. In spatele fiecarui click se afla un om. Te-ai gandit la el? Te-ai gandit cati ani are, e barbat sau femeie, de la oras sau tara, ce venituri are, ce obiceiuri are, ce produse cumpara? Cu cat stii mai multe despre acest om, cu atat vei castiga mai mult, pentru ca iti vei alcatui oferta exact pentru el.
- Multi ignora potentialul marketingului direct. In cel mai "fericit" caz, se apuca sa tranteasca spam, pe ideea ca "vor afla ca mai multi si asa voi castiga cel mai mult". Este o abordare gresita, te vei alege cu situl blocat in filtrele spam, si sper, si cu o amenda. Oare atat poti? (ma refer la cei care fac asta, desigur) - In loc de spam, ai putea sa faci milioane cu un simplu telefon si un calculator cu care ai acces la Google. Inainte sa te apuci de treaba, mergi la 1-2 cursuri de vanzari, si neaparat la unul de tehnici de negociere. Cu negocierea iti vei obtine preturi excelente de la furnizorii tai, chiar daca ei sunt doar simpli content writeri spre exemplu, deci indiferent de tipul lor. Iar cu vanzarile, faci urmatorul lucru: Daca vinzi material de plapume, dai un Google Search si vezi care sunt firmele care produc plapume. Faci un Excel cu fiecare. Intri pe siturile lor si te familiarizezi cu fiecare. Dupa care incepi sa-i contactezi, si nu te lasi pana cand nu obtii un contract cu fiecare. Negocierea te va ajuta enorm aici.
- Majoritatea oamenilor care fac treaba de mai sus, renunta dupa 2-3 raspunsuri negative de la client. Tovarasi! Majoritatea vanzarilor directe incep abia dupa al 5-lea apel, si multe dintre ele inca se incheie la al 12-lea! Daca nu sunteti perseverenti, nu obtineti nimic. Eu stiu bine oamenii din trecut care au trecut de 7 apeluri cu mine, si ghici ce, au reusit sa-mi vanda - ceva ce nu am crezut ca voi cumpara vreodata!
- Multi nu au facut niciodata un A/B split test. Asta inseamna, faci pagina A, si pagina B, si compari care merge mai bine. Dupa ce afli rezultatul, o stergi pe cea ineficienta si creezi una noua, cu care continui sa faci split testing. Inainte sa fac asta, in Adwords, dau un exemplu, aveam un CTR de 5-9%. Dupa 12-15 de A/B testing, ghici la cat am ajuns? 20% ? Nu - Am ajuns la 33%, 50%, si chiar 100%! A/B testing nu se face o data - se face de nenumarate ori, pana cand aproape toti clientii care iti intra pe pagina, sunt dispusi sa cumpere!
Pe scurt, vreau sa spun lucrul urmator.
Orice om care castiga un ban, care nu e din salariu, face o vanzare (desi trebuie sa stii sa te "vinzi" si ca sa obtii un salariu bun). Si cel care face o vanzare, este businessman. Mare, mic, PFA, persoana fizica - nu conteaza. Esti businessman. Si daca vrei sa castigi, trebuie sa inveti caile de a face business. Regulile generale de business, se aplica 100% si in online. Tot oamenii sunt cei care cumpara! Du-te la un curs de coaching (spre exemplu la noi, Lorand Soares-Szasz ofera periodic cursuri gratuite prin toata tara, la care merita sa te duci - sunt literalmente free). Incepe sa investesti in tine. Downloadeaza carti de marketing si vanzari, si de negociere, sau cumpara-le pe hartie daca preferi.
Firma ta nu va fi niciodata mai sus decat esti tu. Daca vrei sa se ridice mai sus, va trebui sa investesti in tine.
Sunt multe de spus, dar... ma opresc deocamdata aici, altfel as putea sa continui pana maine. Rostul acestui mesaj a fost sa trezeasca macar o parte din webmasteri, sa nu mai stea la "mila" tiranului Google, ci sa-si creeze propriul drum, in care nu intervine nimeni intre tine si clientii tai.

Răspunde cu citat
) Stalin, ce-ai patit? Ziceam pe vremuri o fraza: "traiesti ......." si se pare ca am avut perfecta dreptate. Te raportezi doar la ce vezi in jurul tau, fara sa intelegi ca nu este "tot" si ca exista si "altceva", de acolo si greselile din postul asta.
acolo! )