Astazi sunt un webmaster nemultumit.
Din statisticile mele, brusc lipsesc 12% din date. Si procentul pare sa fie in crestere treptata. Asta, pentru ca toti utilizatorii logati la Google, nu mai apar acum in statisticile siturilor.
Nu stiu daca s-a mai discutat despre asta pe forum. Mai multe informatii pe blogul lor: Official Google Blog: Making search more secure
La prima vedere, par sa fie numai lucruri bune. Adica ce poate fi rau in faptul ca se cripteaza cautarile. Utilizatorii capata mai mult privacy, e o lume mai sigura, nu?
Si totusi... parca am un deja vu. Din punctul meu de vedere, nu vad decat un lucru, si anume ca statisticile mele au devenit brusc mult mai imprecise, mai incomplete, si cred ca lucrul asta se va accentua. Si ca (de exemplu) filtrarea cautarilor Adwords cu cuvinte cheie negative, va deveni mult mai dificila (si costisitoare). Iar pentru mine, asta se traduce in sume mari de bani, aruncate pe fereastra.
Iar Mr. Google ne invita, politicos, "sa ne uitam in Webmaster tools" pe lista de cuvinte cheie cautate. O lista in a carei precizie nu cred, care nu ma incalzeste cu nimic, si care nu are nimic de-a face cu trackingul precis, pe care spre exemplu eu il utilizez, pentru monitorizarea conversiilor si marirea eficientei comertului online.
Probabil ca urmatorul pas va fi, logic, daca avem nevoie de acele date, va trebui sa platim lui G o caruta de bani ca sa binevoiasca sa ne aduca la cunostinta, ce cauta proprii nostri vizitatori, cand vin pe situl nostru.
Si pot sa speculez, ducand ideea doar putin mai departe, ca probabil Analytics se indreapta incet-incet, spre o modalitate noua, ingenioasa, de a scoate inca o palarie de bani, una zdravana, de la proprietarii de situri.
Nu ma bagati in seama, sunt probabil paranoic la ora asta. ...Sau nu?
LE: Stiu ca nu e noua, vad ca e din 2011 (nu stiu cand s-a aplicat efectiv), eu am aflat abia acum de ce imi lipsesc date din statistici.