Pai nu e afirmatia lui Tom, e a lui Matt parca. Sau era undeva pe blogul Google, nu retin exact.
Ce retin este ca PR-ul este unul din cei 200 de factori care influenteaza aranjarea rezultatelor. Asta nu inseamna ca ponderea sa este de 0.5%, poate fi mai mare sau mai mica.
PR-ul, dupa cum spuneau cei de la Google, este un factor actualizat in timp real. Afisarea sa se face o data la ceva vreme (3 luni, un an, dupa cum au ei chef) pentru ca Google nu vrea sa ne dam seama exact de algoritmul folosit. Stim baza, dar fineturile sunt secrete.
Mai mult, nu este afisat in timp real nici la momentul asa zisului update al PR-ului public. Are un delay, tocmai pentru a face mai grea urmarirea algoritmului. Tom a dat un exemplu cu "august" al lui. N-are nici o legatura cu data programata ci cu acel delay de care am spus mai devreme. Care delay poate fi de 2 saptamani, o luna, poate fi o medie pe ultimele 6 luni din PR-ul real din baza de date a lui Google.
Eu inclin sa cred ca PR-ul afisat este o medie a PR-ului real dintr-o perioada anterioara, mergand pana la cateva luni. Nu medie aritmetica ci medie mai desteapta. De ce spun asta - pentru ca Matt a afirmat acum ceva vreme ca nu e nimeni care sa se ocupe de PR-ul afisat. Ar fi fost simplu de tot sa-l afiseze pur si simplu din DB, nu? Chiar sa-l ia din data X (din urma) si sa afiseze "as is". Dar e mai mult de atat.
De aici vine si nedumerirea - de ce io am 3 links si n-am pr, de ce ala are mai multe links si are mai putin ca mine etc. Media aia "desteapta" poate contine si o previziune bazata pe accelerarea de obtinere a linkurilor. Daca linkurile obtinute sunt in scadere/crestere usoara, posibil ca PR-ul afisat sa ramana pe loc, in schimb daca rata de achizitie a cunoscut o crestere, posibil sa iei un PR nesperat de mare pt un domeniu nou.