Nu am auzit niciodata de penalizari legate de monopol in serp.

Dupa parerea mea, genul asta de monopol ar trebui sa il faci numai daca ajungi numarul 1, cuvantul cheie e foarte profitabil (dpdv trafic sau revenue) si ai vrea sa beneficiezi si de traficul care se duce la nr 2, 3, 4... etc..

De ex, decat sa ocupi pozitiile 3,4,5 cu 3 siteuri diferite, e mult mai bine sa ocupi pozitia 1 cu un singur site.

Distributia clickurilor in serp, conform unui studiu facut de cei de la universitatea cornell (considerat destul de reliable)

Numarul 1 - 58.36%
Numarul 2 - 13.45%
Numarul 3 - 9.82%
Numarul 4 - 4.00%
Numarul 5 - 4.73%
Numarul 6 - 3.27%
Numarul 7 - 0.36%
Numarul 8 - 2.91%
Numarul 9 - 1.45%
Numarul 10 - 2.55%

Dupa ce ajungi numarul 1, poti sa obtii imediat si pozitia numarul 2 fie folosind double indexing (cu doua pagini ale aceluiasi site) fie folosind site links, si acaparezi deja marea majoritate a traficului pentru keywordul respectiv.

Dupa aia, daca vrei mai mult trafic, poti sa incepi sa rankezi si cu alt site.

Oricum asta considerand ca tu detii siteurile pentru care rankezi, si optimizezi pentru tine. Daca optimizezi pentru clienti, deja nici nu cred ca poate fi vorba de monopol, avand in vedere ca siteurile sunt detinute de persoane/ companii diferite.

Pentru cuvintele foarte profitabile, oricum cred ca google verifica manual top serps pentru a evita situatii gen monopol. De ex, la cautarea credit cards, nu apar in top serps visa.com, master card, maestro, american express... etc... ci doar siteuri care fac comparatii intre ele. (Pentru a se evita situatii gen monopol)