Tinand cont de faptul ca e aproape 4 dimineata o sa va rog din start sa-mi scuzati diferite greseli de ortografie, exprimare etc.
De ce am deschis topicul asta? E simplu. Am inceput sa vad, pe Seopedia, dar si pe alte forumuri interne, ca orice thread nou, are in titlu domenii premium. Asa ca propun sa vorbim despre domenii, domaining in general, business planning, smart money si multe altele. Evident, totul in contextul domeniilor romanesti (.ro sau cuvinte romanesti pe GTLD-uri).
Cum sta treaba. Exista 2 tipuri de bani care se invart in afacerea asta. Smart money si dumb money. Domainingul in .ro nu e un business per se, si nici nu va fi unul in urmatorii 5 ani probabil. In principiu, oportunitatile reale, sunt foarte rare. Investitiile cu adevarat profitabile, si mai rare.
Daca ar fi sa pun tot ce cred (personal, fara surse) despre domaining intr-o lista ar arata cam asa:
1. exista maxim 30 de domenii romanesti care au o valoare reala. Unde prin valoare definesc o functie ce are ca parametrii: trafic, potential de monetizare, jucatori din nisa, marimea pietei offline, marimea pietei online, numar de multinationale sau de jucatori mari, vechime, tip de query (navigational, informational, sau tranzactional), valoarea medie a cumparaturii/conversiei, varietate lexicala, numar de sinonime, declinare, forma de plural/singular).
2. bulk registration pe cuvinte romanesti, e o prostie. Inregistrarea in masa de domenii de genul floribucuresti.com, florisibiu.com, librarie-ieftina.com sau vanzarimasini-noi.com e o reteta clasica de failure. Viteza de rotatie a capitalului in tranzactiile cu domenii romanesti este foarte mica. Pe US volumul tranzactional este mult mai mare. Acolo, la o achizitie de 10 Euro, si o rotatie a capitalului de 3 ori pe an, la final de an, vei avea un profit imens.
Buy 10 Euro X 1 - Sell 20 Euro (iei un domeniu cu 10 euro il dai cu 20 si reinvestesti)
Buy 10 Euro X 2 - Sell 40 Euro (de banii obtinuti, iei 2, si le dai cu 20 euro bucata)
Buy 10 Euro X 4 - Sell 80 Euro (de banii obtinuti, iei 4, si le dai cu 20 de euro bucata)
Deci bagi 10 Euro, scoti 80, profit 700%.
Pe cuvinte romanesti arata asa:
Buy 10 Euro X 1 - Sell 20 Euro
Renew 10 Euro X 1 = -10 Euro
Deci la randament de 100% pe tranzactie mica, faci profit final real 0. La 5000 de domenii nevandute, ai un - de 50.000 de euro pe an. Da, cu totii stim chestia cu "le tin sa le dezvolt". Realitatea e alta. Swapul rapid e profitabil.
3. dezvoltarea este o optiune viabila doar daca ai un numar mic de domenii valoroase.
4. majoritatea domeniilor bune romanesti nu sunt de vanzare. Sau au preturi aberante (gen jocuri.com cu 140.000 de euro).
5. majoritatea domeniilor bune romanesti sunt detinute de sub 20 de oameni, care au firme diferite in china, cipru, turcia si state. 3 dintre firme au vreo 70% din toate domeniile bune. Netbridge, Internet Service SA is IGS.
6. Agentie.com nu e comparabil cu apartamente.com. Librarie.com, nu e comparabil cu carti.com. Iar Carti.com si Carte.com sunt specii complet diferite. Iar un appraisal profesionist o va arata.
7. Mit. Estimatoarele online nu arata valoarea reala pentru domenii romanesti. Da si nu. Majoritatea tin cost de volum organic, CPC, concurenta in adwords. Deci chiar daca nu sunt exacte, iti pot da o privire de ansamblu.
8. Domeniile cu "-" sunt mult mai bune. Nimic mai fals. Si in plus, domeniile de genul keyword1keyword2-keyword3.com sunt inutile.
9. Pretul unui domeniu este influentat puternic de raritate. Ce inseamna asta? pisici.ro si ok.ro
La pisici ai alternative. 10 in total.
pisica.com, .net, .org, .eu, .ro
pisici.com, .net, .org, .eu, .ro
La ok ai singura varianta. ok.ro Pe orice alta extensie nu ai nici o sansa sa prinzi ceva de genul. Am luat ok.ro ca exemplu, insa un exemplu si mai bun e auto.ro.
10. Nu exista corelatii directe intre pretul formei de singular si forma de plural. Pentru ca in majoritatea cazurilor exista diferente fundamentale de trafic si intentie de cumparare. Daca masini.ro face 10K, nu inseamna ca pe masina.ro as da 0.8 K.
11. Exista diferente majore si de conversie. Pe unele cuvinte, rata de conversie la forma singulara a keywordului este foarte proasta, pentru ca queriul este informational, nu tranzactional, si pentru ca exista mai multe tipuriale produsului. Masina de spalat, masina de tuns etc.
12. Nu tot ce zboara se mananca. Exista unele domenii care arata bine, pana sunt supuse la unele reguli de bun simt. Vremea.ro, sau Poze.ro sunt exemple bune. Trafficul pe keyword este mare, queriul este insa informational, iar monetizarea imposibila direct, si proasta indirect. Cine ar plati pentru vreme, cand exista sute de siteuri care ofera prognoze gratuit. Sau pentru stocare de poze, cand Facebook e around the corner? Pe Adsense sau Neogen ... monetizare proasta. Poti sa ai un keyword cu un volum de 10 ori mai mic, insa cu posibilitati de monetizare mult mai mari. Gen 2 euro per conversie, fata de 1 cent per conversie.
Un alt exemplu interesant: subtitrari.com, versuri.com. Arata bine ca si concept. Criminal ca business. Pentru ca produsul suport este protejat de drepturi de proprietate intelectuala. Iar posibilitatea unui parteneriat pentru distributie legala, este 0.
13. Trimiterea de scrisori aiurea la ROTLD pentru transferul de domenii, intra la 215/290 Cod Penal (inselaciune, fals/uz de fals). Poti lua 5 ani lejer pe chestia asta. Nu de alta dar sunt cazuri.
14. Cu exceptia catorva nise, cuvintele in alte limbi pe .ro, sunt imposibil de vandut si greu de marketat. Exceptie chestii generale gen money.ro, business.ro unde efortul de brandare a fost mare sau nise pentru straini (gen hotels in bucharest).
15. Deseori, cand negociezi cu o multinationala sau cu o firma mare, e o idee proasta sa ii enervezi. Gen sa tragi de timp, sa nu raspunzi la mailuri, sa dai preturi de sute de mii de euro, sa fi nesimtit etc. Pentru ca isi vor pierde interesul.
16. Buyerul aduce banii. Un minim de respect, te poate ajuta enorm. Replici de genul: Cat costa domeniul X? Las ca nu aveti voi bani de el, sunt idioate. Stiu cel putin 2 cazuri unde firma interesata avea un buget cel putin corect pentru achizitie, insa au renuntat datorita atitudinii cumparatorului.
17. Pastreaza date de contact pe domeniile de vanzare. Managerul unei firme habar n-are ce e ala whois in 99% din cazuri si nici nu sta pe forumuri toata ziua.
18. Piata romaneasca de domenii e o piata a vanzatorilor. In sensul ca minim 80-90% din tranzactii sunt intre vanzatori si vanzatori. Am si niste cifre pe tema asta, privind vanzarile buydomains pe cuvinte romanesti din ultimii ani. Vreo 90% din domenii, au ajuns pe SEDO.
19. Inainte sa cumperi un domeniu. Intreaba-te o chestie simpla: Ok, daca eu as fi pe nisa asta, as cumpara domeniul? In majoritatea cazurilor raspunsul e nu.
20. aa.ro si a1.ro nu se compara. Exista 26^2 combinatii de 2 litere, adica 676. Si de 2 ori mai multe litera-caracter. In plus, incearca sa ii spui unui client a unu la telefon. Sau si mai funny, da-i o adresa de mail de genul me at a1.ro. La un moment dat aveam un site marisor pe .ro, cu o adresa de genul office at ceva.ro. Circa 30% din mesaje ajungeau la ofice at ceva.ro (era o nisa unde se discuta la telefon)
21. realitatile comerciale dintre piata .ro si piata us,uk sunt diferite. D-asta ipoteca.ro e un domeniu neinteresant.
22. plasamentele mici pe multe domenii sunt de regula neinspirate. Cosmar de administrare al portofoliului, costuri fixe mai mari, eforturi de vanzare colosale, etc. Un singur domeniu bun, iti poate aduce intr-un an mai mult decat toate n-spee mii (care probabil iti vor cauza o pierdere, iar vanzarile vor deveni doar stop loss, pentru ca banii din vanzari se duc pe renewals)
23. .info e interesant pe unele nise, si pe unele sectoare comerciale. Mult mai interesant decat .org. Asta nu inseamna ca se intampla frecvent. In ceea ce priveste Romania, .org nu a prins. Asta e adevarul. .NET si .Info au fost putin brandate de realitatea si gandul, la nivel broad. Pe .net sunt mai multe exemple. Pe .org nu stiu personal nici un site care sa conteze, romanesc.
24. cumparatorii tai nu stiu ceea ce crezi ca stiu. Este colosal de greu sa vinzi un domeniu .info unei firme care nu stie ca .info exista. Majoritatea stiu .com, .ro. Nu neaparat in ordinea asta, ci deoseori in ordine inversa.
25. e mult mai util sa puneti in titlul threadului numele domeniului, si nu |domenii premium | super domenii si alte faze de genul. Si pentru ca suntem pe Seopedia, folositi in anunturi keyworduri relevante. Gen vand monden.info, si nu vand domeniu super interesant.
Tocmai am realizat ca am scris la 2 persoane, si ca in unele cazuri suna cam ciudat. Oricum ideea de baza conteaza. Chestiile de mai sus sunt doar opinii personale. Daca suna ciudat imi cer scuze anticipat, departe de mine gandul de a face o afirmatie de genul "e 100% ca mine", sau toti gresesc. Am scris postul asta doar pentru a ajuta.![]()