Buna ziua,
Am vrut sa deschid un subiect de foarte mult timp care mi se pare foarte interesant.Nu stiu daca l-am deschid bine si as vrea sa fie un studiu de caz pentru ca am convingerea ca cel putin cativa dintre voi s-au lovit cu o problema asemanatoare sau altii o sa se izbeasca pe viitor..
Sa intru in subiect.
Sunt programator si am dezvoltat 3 produse software care poti sa fie folosite doar de utilizatorii unei platforme.Ca sa inteleaga lumea voi spune ca platforma pentru care dezvolt este Joomla.
Am plecat de a imi definii scopul principal: sa fac 10^6$ in primii 3 ani de la vanzarea primei licente.(Nu are rost sa dezbatem daca este realizabil.Sunt interesante caile prin care incerc/am incercat sa ajung sa imi ating scopul)
Am presupus ca pentru a avea un volum mare de vanzari trebuie sa ajung la clienti, sa vad care sunt cerintele lor si sa dezvolt soft dupa cerintele lor.Aceasta este o abordare orientata spre client si nu spre produs.
Deoarece banii nu ma dau afara din casa am plecat de unu singur la drum si am cautat caile cele mai ieftine si eficiente.
In februarie am lansat primul produs pe forumurile de care aveau legatura cu platforma pentru care dezvolt soft si pot sa zic ca am avut o mare dezamagire pentru ca desi il ofer gratis utilizatorii nu s-au ingramadit sa il downloadeze.(200 downloaduri in aproape 5 luni).Am incercat sa identific cauzele.Cauzele posibile sunt:
1. Cei care folosesc platforma sunt putini, pentru ca s-a lansat o versiune noua de platforma care nu a fost adoptata de prea multa lume pentru ca cei care trebuie sa o foloseasca au dezvoltate deja jucariile pe vechea platforma.(E ca si cum ar fi trecerea de la Joomla 1.5 la 2.5 si nu sunt compatibile componentele)
2. Nu am stiut sa imi promovez produsul desi era free.Adica, topicul meu era ceva de genul "am facut asta, folositi-l si spuneti-mi parerile".Cred ca mai eficient era sa spun : "toolul face asta si asta"
3. Topicul meu devenind neinteresant a ajuns pe pagina 2,3,4...pagini care nu sunt in atentia utilizatorului recent.
Acum o saptamana jumate am mai terminat inca 2 produse software.Pe siteul platformei le-am pus in Market (un fel de Market pe android) la diverse preturi respectiv 10,25,60.Desi au trecut ~10 zile, cele 3 softuri ale mele au inregistra un numar de 68 de downloaduri si nici o licenta vanduta.
Stiu ca timpul este prea scurt dar ma asteptam ca macar sa vad si eu o licenta vanduta.
Constatand ca nu am nici o licenta vanduta am vrut sa imi imbunatatesc vanzarile si m-am gandit sa baga bani in promovare.Cum am zis ca nu are nici un rost sa fac reclama platita la pagina platformei pentru ca cei care vin din reclama platita de mine pot sa cumpere si produsele mele expuse dar si ale concurentilor si mi s-a parut ineficienta ideea.In consecinta am decis sa imi fac un site (este in curs de dezvoltare) ca sa pot sa il promovez, sa ajung mai usor la client, sa pot sa rulez promotii, etc.Siteul mi-am propus sa il termin pana la sfarsitul saptamanii.
Pentru a putea vinde mi-a trebuit mai mult decat un procesor de plati si am cautat solutii pentru softistii care vor sa vanda in online.Sunt vreo 4-5 firme care ofera astfel de platforme si din acestea cele 2 care mi-au atras mie atentia sunt Avangate si FastSpring.Pe langa rapoarte asupra vanzarilor au si sistem de licentiere + API, lucru care m-a scutit sa imi bat capul in prima faza cu licentierea apeland la o solutie prefabricata.
Pentru a influenta vanzarile mi-am propus sa scot cate o versiune Lite a fiecare versiune in parte pentru a oferi posibilitatea clientului de a testa softul cu optiuni reduse. (Versiunile demo sunt cam reduse pentru ca desi par a fi demo ele nu prea pot fi testate.E o chestie destul de dificil de explicat si care tine de platforma pentru care am dezvoltat)
Astea ar fi primele "impresii".
Dupa ce voi termina siteul o sa vin cu intrebari referitoare la modul de promovare al siteului deoarece aici am mai multe idei, nu am experienta si as vrea sa ma folosesc de experienta voastra pentru a avea rezultate mai satisfacatoare.
Sunt dintre voi care ari mai vandut soft?Care a fost pentru voi "calea sccesului"? (Ce greseli ati facut voi ca sa stim si ceilalti ce sa evitam)