Lucrez la un proiect e-commerce cu UI mai dinamic, desi absolut obisnuit astazi, gen meniuri dinamice si continut in tab-uri, si am un conflict intre SEO si calitatea UX (user experience). Caut o solutie cu UX decent, care sa permita un flow corect al PR catre subcategorii. Mai exact, ma refer la un banal meniu gen accordion menu.
Din pacate, am realizat rapid ca nu prea merge. Google "ignora" contentul din hidden tabs (exemplu articol aici), din care motiv sunt fortat sa renunt la tabs, si sa oblig user-ul sa fac scroll prin tone de content. Bun - asta este, ok.
Dar a mai ramas conflictul important legat de meniu.
Intentionez sa leg categoriile si primul nivel de subcategorii, direct din index, si sa transfer cat mai mare parte din PR catre aceste pagini, si cat mai putin catre paginile site-wide tot (gen contact, terms and conditions, stiu eu ce).
Problema e ca sunt foarte multe subcategorii pe primul nivel, poate 100-150 in total. Iar daca le pun in meniul acordeon (vor sta foarte frumos) imi pun intrebarea: In ce fel vor mai fi tratate link-urile catre paginile aferente subcategoriilor, respectiv flow-ul PR, dat fiind ca acel continut aflat in hidden div, este ignorat de Google? Mai primesc ele PR?
Interpretarea mea deocamdata, bazata pe tot ce stiu si ce spun domnii de la Google, este ca dat fiind ca acel continut este ignorat, google va indexa (probabil) pagina legata dar nu ii va transfera PR. Sigur ca poate descoperi acele pagini si prin sitemap, doar ca sitemap-ul singur, nu va asigura un flow corect al PR/juice.
Am nevoie de o solutie alternativa la problema asta, si va cer parerea. Deocamdata am gasit doar urmatoarele variante, niciuna perfecta:
1. Un carnat de meniu in stanga, imens, in care te pierzi cu totul, foarte "SEO" dar si foarte urat
2. Sa plasez in zona de footer a sitului o copie a meniului, in format inline (va arata foarte urat, un alt carnat pe orizontala).
Ar mai fi optiunea sa plasez links pe homepage doar catre categoriile principale (vreo 10-12 la numar), si cat mai putine links catre altceva (gen pagini contact sau terms) dar stiu deja, pe baza multor teste, ca varianta asta nu va genera aceleasi rezultate dpdv SEO.
... Alte idei?
Multumesc.

Răspunde cu citat