Bounce rate face parte din algoritmul google, si depinde nu doar de numarul de pagini accesate ci si de timpul petrecut pe pagina,
dar un trafic in care mare parte din afisari au durata a doua secunde este inutil, si poate fi un semnal clar de spam
Nu ma pricep la SEO dar ma bag in seama
La un site am primit câte un mail, timp de 2 luni, de la Google Analytics ceva de genul "Last month your site xxx had a bouce rate of 100%. Do something!!!".
Google nu recunoaște că ar fi un factor de ranking, așa o fi? Și atunci, de ce îl interesează că am eu un bounce de 100%? Și dacă e bun, de ce să-l stric?
După ce încarci Analytics în head-ul documentului, în pagini după care nu mai urmează nimic (click spre pe altă pagină), timpul petrecut pe pagină va fi estimat, habar n-am după câte n criterii, dar ESTIMAT și e atât de bine făcut cât sunt datele de pe Alexa. Dar dacă, la un moment dat userul mai dă un click și apoi după un timp mai dă unul și așa mai departe, estimare se rezumă doar la perioada de după ultimul event.
Nu e nimic ilegal, atât timp cât codul de tracking și inscrucțiunile sunt oferite chiar de Google. Din ce am observat eu, click pe poza1 și iar click pe ea de 100 de ori, la sfârșitul zilei e doar o vizualizare și timpii sunt adunați (n-am încercat cu un slider de exemplu). Spam nu e (oficial Analytics nu e utilizat în SERPs).
De marți până joi, durata medie a sesiunii a crescut de la 57" la 3'53", la același trafic pe aceleași pagini. Am modificat vitezometrul? Nu, l-am făcut să măsoare corect (după secunda 57, estimată, userul a mai stat pe pagină destul). Ce am modificat sunt numărul de pagini (din 1 în 3), dar Analytics știe că 2 sunt virtuale și totul e "legal". Paginile virtuale se referă la poze și prețuri - dacă le-aș fi pus în tab-uri cu URI-uri diferite era mai ok? Și ca să nu mai fie dubii, poți elimina paginile virtuale complet ("Setting Parameters Across Multiple Send Commands" în link-ul de mai sus).
Nu sunt fan Google, dar nici nu-i cred atât de naivi să creeze ditamai pagina de instrucțiuni pentru ceva complet inutil pentru absolut toată lumea.
Sunt mai multe confuzii aici si incerc sa le iau pe rand:
1) Google ia in considerare bounce rate ca factor de ranking. Gresit. Pe langa faptul ca google abia daca are aceste informatii pentru 60% din siteuri, bounce rateul din google analytics poate fi foarte usor de manipulat atat pentru propriile siteuri cat si pentru siteurile concurente. Daca il manipulezi e ca si cum ti-ai modifica vitezometrul la masina ca sa nu te prinda radarul.
2) Alertele automate din google analytics nu sunt absolute. Primesti alerte atunci cand anumite masuri s-au modificat cu mult fata de valorile anterioare, nu cand ajung la anumite valori fixe. Coloana esentiala se numeste "Change".
3) Bounce rate mare e neaparat rau. Gresit. Bounce rate e o masura ca oricare alta si trebuie interpretata in functie de context. Bounce rate mare pe pagina de contact a unui magazin e mai mult decat normal, e chiar o masura a relevantei acelei pagini. Daca un user nu a facut bounce e foarte probabil sa nu fi gasit inca numarul de telefon pe care il cauta.
4) Timpul petrecut pe site si numarul de pagini accesate sunt masuri independente de bounce rate-ul unei pagini.
5) @gratian Nu a zis nimeni ca instructiunile de la google analytics sunt inutile. Am zis doar ca ceea ce faci tu strica masura pe care toata lumea o stie ca Bounce Rate. Ce se afiseaza la tine in analytics la coloana Bounce Rate nu mai e Bounce Rate, e altceva. Chiar tu spui in descriere "Utilizatorul stă, citește, e mulțumit, dar în statistici este înregistrat la bounce-rate." care e adevarat insa toata lumea stie asta si toata lumea se asteapta ca aceste cazuri sa fie contorizate ca bounce rate. Daca se uita cineva din afara la statistici nu mai intelege nimic, de fapt si mai grav, intelege gresit. La o comparare cu un site similar, valorile nu mai au nici o legatura. Daca vrei musai poti sa folosesti evenimente custom ca sa masori ce vrei tu, fara sa strici bounce rate. Iar sfatul sa fortezi userul sa dea click ca sa vada pretul ca sa-ti apara tie statisticile mai frumoase in analytics mi se pare cel putin copilaresc.
Google ia in considerare in schimb informatiile de bounce inapoi in pagina de rezultate. E o masura asemanatoare dar totusi diferita. Daca cineva cauta "laptop verde", da click pe primul rezultat, pierde un timp pe site deschizand chiar mai multe pagini (deci bounce rate 0 in analytics), apoi da back si da click pe al doilea rezultat, e un semn pentru motorul de cautare ca primul rezultat nu a fost foarte relevant pentru acel user. Iar asta e greu de manipulat.
Caut cu jingle.ro.
Bounce Rate is the percentage of single-page sessions (i.e. sessions in which the person left your site from the entrance page without interacting with the page). - coform Google Analytics
Se dă următoarea pagină: site1/turism-individual
și un site similar: site2/turism-individual
ambele site-uri au un formular de căutare - primul încarcă cu ajax, al doilea prin trimiterea clasică a formularului
pagina site1/turism-individual modifică conținutul
pe site2 userului i se servește pagina site2/turism-individual/turcia/belek/hotel-5-stele-all-inclusive-7-nopti-12-august-2014
În Analytics site1, avem o pagină
În Analytics site2, avem 2
primul site are bounce, al doilea nu
Au vreo legătură valorile de pe site-uri similare, la interacțiuni similare? Nu. Și atunci de ce să nu le corectăm?
În altă ordine de idei, site1 e site-ul meu și nu mă interesează statistici frumoase, ci cum fac Analytics să-mi fie util mie; am un bounce de 86% cu un timp petrecut pe pagină mediu de 57", care sunt fie useri neinteresați, fie sunt interesați. Pentru userii interesați, de regulă plătesc până la 2,1 RON/click în AdWords. Dacă eu mă focusez pe bounce mare, cele două grupuri se amestecă. Bounce mic, îi separă. Dacă bounce e interpretabil, îl pot interpreta cum vreau eu, pot spune că mic înseamnă mare și invers, după cum pot spune că plus pe axa reală e la stânga. După implementare, observ că 46% sunt interesați, iar timpul real petrecut pe pagină e de aproape 4 min în medie, deci mă pot aștepta undeva la 7 minute pentru cei interesați. În cazul de față, conversia este irelevantă, pentru că nu se vând ochelari de soare - acum îi vezi, îți plac, îi cumperi. Pot decide ce fac în continuare cu campania AdWords.
Există posibilitatea din primul post - cu paginile virtuale, eliminând pasul 1 (după cum a menționat Casperel) sau de urmărire a evenimentelor:
ga("send", "event", "Userul a dat click pe butonul de contact", "clicked");
sau dacă nu vrei să-ți afecteze bounce-ul
ga("send", "event", "Userul a dat click pe butonul de contact", "clicked", false);
pe care le poți folosi, dacă îți sunt utile, pentru anumite pagini și evenimente pe care vrei să le urmărești.
Eu nu bag mâna în foc că bounce-ul are sau n-are legătură cu SERPs. Sunt destule articole "relevante" care susțin contrariul.
Ultima modificare făcută de Gratian Alinei; 14th June 2014 la 14:57.
Cand exista o interactiune care se materializeaza prin ajax, e normal sa fie inregistrata in analytics ca pageview spre url-url incarcat prin ajax. Dar asta nu prea are legatura cu ce ai scris tu.
Pentru orice idee oricat de stupida ar fi o sa gasesti pe internet articole care sa o sustina. Importante sunt argumentele.
Caut cu jingle.ro.
Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)