UPDATE: Bogdan Manolea, presedintele Asociatiei pentru Tehnologie si Internet (APTI), implicata in negocieri, a spus pentru HotNews.ro ca initiativa de modificare a actualei metodologii privind utilizarea muzicii pe internet apartine UCMR-ADA, unicul organism de gestiune colectiva in Romania acreditat sa gestioneze drepturile de autor in domeniul muzical. UCMR-ADA, spune Manolea, are dreptul legal ca o data la trei ani sa renegocieze metodologia in curs, ORDA fiind organismul care doar va "parafa" actele normative obligatorii.
Potrivit lui Manolea, metodologia propusa acum de UCMR-ADA "este un pic gresita" pentru ca nu face o diferenta clara intre site-urile care vand muzica pe internet si cele care doar folosesc doar link-uri sau in ce priveste tipurile de vizitatori.
"Sumele propuse de UCMR pentru un site de streaming ar putea sa puna in mare incurcatura site-urile care vand, legal, muzica, de genul trilulilu, video.neogen.ro, etc, sau un site cu muzica ambientala. Nu se poate spune acelasi lucru atunci cand este vorba despre un link de pe un blog sau un alt gen de site", a detaliat Manolea.
Negocierile privind metodolgia sunt in plina desfasurare, prin urmare nu se poate spune nimic clar pana la finalizarea acestora, a precizat el.
UPDATE 2: "Metodologia care se discuta in aceste zile pleaca de la o intentie laudabila, dar este fundamental gresita ca forma si nu reflecta realitatea. Sper din tot sufletul ca metodologia in aceasta forma sa nu fie aprobata de ORDA. Avem nevoie de o dezbatere publica vis-a-vis de o lege importanta pentru arta romaneasca" spune si Florin Grozea, membru al trupei Hi-Q, blogger, antreprenor online si membru UCMR-ADA.
"Nici in SUA si UE nu s-a adoptat o lege cum vrem noi sa facem pentru utilizarea muzicii pe internet. E clar ca metodologia trebuie sa existe, insa nu este buna in forma actuala si trebuie sa o discutam cu utilizatorii de internet interesati, dar si cu compozitorii. E foarte important ca de la o intentie buna sa nu se ajunga la un rezultat dezastruos", a precizat Grozea.
"Sunt unul dintre oamenii cei mai interesati ca legea muzicii pe internet sa fie corect creata si echitabila, pentru ca sunt compozitor si in acelasi timp antreprenor pe un site internet. Insa UCMR e absurda, nu cunosate specificitatile internetului", a adugat acesta. "Metodologia propusa de UCMR nu m-ar ajuta nici in postura de compozitor pentru ca muzica mea n-ar mai ajunge la cat mai multi ascultatori, si nici ca antreprenor, avand in vedere costurile mari pe care le-ar implica", a incheiat el.
Scrisoarea lui Dan Virtopeanu a trezit deja numeroase proteste in blogosfera.
Sursa: Hotnews