Rezultate 1 la 10 din 39

Subiect: Ce se intampla in economia din Romania?

Afișare hibrid

c_n_m este deconectat Ambasador
    Reputatie:
    41
    Data înscrierii
    25th February 2006
    Locaţie
    București / Ilfov
    Vârstă
    54
    Posturi
    622
    Putere Rep
    41

Implicit

Cand veniturile scad, este natural ca fiecare (fie firma, fie persoana fizica) sa isi chibzuiasca mai bine cheltuielile.
    In ce priveste numarul constructiilor noi / al vanzarilor vs. faptul ca agentiile imobiliare se plang ca nu prea mai au tranzactii, cred ca una din explicatii poate fi chiar cea din fraza precedenta: din ce in ce mai multi investitori isi promoveaza apartamentele noi in regim propriu pentru a reduce din costuri, fara sa mai apeleze la terti (agentii) pentru asta.
    In malluri si outleturi vezi din ce in ce mai multe obloane trase. Probabil ca detinatorii cladirilor respective merg pe pierdere sau mai au doar un plus foarte mic.
    In plan personal, incepem sa ne intrebam de ce am luat un abonament atat de scump la mobil daca folosim doar 30% din minutele alocate etc. Cumva, nevoiti fiind de veniturile in scadere, incepem sa ne optimizam cheltuielile, sa consumam doar produsele si serviciile strict necesare.
    Efectul general este al bulgarelui de zapada: consumul scade => scaderi de incasari ale firmelor => rata de profitabilitate a firmelor scade => scaderi de incasari ale firmelor partenere + scaderi de salarii si/sau somaj atunci cand firmele se inchid => consumul scade si mai mult.

Iar la cum merg lucrurile (terenurile si resursele naturale vandute pe mai nimic strainilor, exploatarea salbatica a padurilor, autostrazi facute scump si prost, un fond de pensii care a fost pus pe butuci de multi ani, legislatia fluctuanta, birocratia sufocanta, coruptia generalizata, clasa politica infecta indiferent de partid, prosteala zilnica de la televizor etc, etc) nu vad nimic promitator in RO

emm
    emm este deconectat Ambasador
    Reputatie:
    59
    Data înscrierii
    11th November 2006
    Posturi
    829
    Putere Rep
    59

Implicit

Citat Postat în original de smartapp Vezi Post
    Cred ca problema apare fiindca NOI, cei care aducem valoare prin activitatile noastre economice, NU mai credem in redresarea economica a Romaniei. Stau pasivi si ne uitam, pentru ca la final sa spunem "v-am zis eu".
    Mi se pare exagerata afirmatia. Insa pe de alta parte, puterile unui singur om sunt limitate. Iar ca sa creezi un fenomen de masa, ar trebui sa "trezesti" multi oameni din adormire, iar asta e cam greu. Insa recunosc ca nu vad o rezolvare pe termen scurt.

Spre exemplu, nici @Tom nu crede intrutotul, din motiv ce investeste in planuri noi. Asta fac si eu, si bineinteles sunt si altii. Nu ne rezumam toti la "ghicit" si "stat cu mana in san" si "tras un tun".
    Eu unul: Singurul motiv pentru care n-am plecat din Romania, dincolo de faptul ca sunt foarte atasat de tara asta, este acela ca (eu unul asa cred) mai avem sperante, dincolo de toate. Dincolo de etapa actuala. Dincolo de situatia asta neagra.

Un lucru imi este insa clar, deocamdata, si cel putin in viitorul apropiat, nu se intrevad semne de revenire. De multe ori caut astfel de indicii in jur, in toate sursele de informare, si gasesc cam 99 negative la 1 pozitiv. Pe alocuri insa, cred ca se poate face ceva. Problema este insa nu constatarea situatiei, vedem cu totii cum merg lucrurile, ci in principal intelegerea cauzelor.

Cred ca fara intelegerea cauzelor, nu avem sanse de a imbunatati ceva. Si daca uitam istoria, istoria se va repeta.

Citat Postat în original de c_n_m Vezi Post
    Cand veniturile scad, este natural ca fiecare (fie firma, fie persoana fizica) sa isi chibzuiasca mai bine cheltuielile.
    ...
    Efectul general este al bulgarelui de zapada: consumul scade => scaderi de incasari ale firmelor => rata de profitabilitate a firmelor scade => scaderi de incasari ale firmelor partenere + scaderi de salarii si/sau somaj atunci cand firmele se inchid => consumul scade si mai mult.

Iar la cum merg lucrurile (terenurile si resursele naturale vandute pe mai nimic strainilor, exploatarea salbatica a padurilor, autostrazi facute scump si prost, un fond de pensii care a fost pus pe butuci de multi ani, legislatia fluctuanta, birocratia sufocanta, coruptia generalizata, clasa politica infecta indiferent de partid, prosteala zilnica de la televizor etc, etc) nu vad nimic promitator in RO
    @c_n_m a ilustrat destul de bine aici situatia. Dar eu vad mai multe componente, si incerc sa fac putin "forensics" pe situatie.

Mie coruptia si birocratia nu mi se pare nici mai puternica, nici mai slaba decat in trecut. E cam la fel (de grav). Legislatia - tot pe acolo. Desigur ca se intampla lucruri foarte grave, dar in istorie astfel de lucruri se intampla mereu. S-au intamplat mereu diverse lucruri grave dupa '89. M-as rezuma acum la partea economica, de aici vin cele mai importante indicii.

Criza din 2008 n-a fost nici pe departe un fenomen accidental. A fost un fenomen deliberat, pentru ca forte importante s-au opus modificarilor care ar fi impiedicat existenta unei bule care sa se sparga.

A existat un prim bubble burst prin anii 2000, caderea dotcom-urilor de carton, dar lucrurile si-au revenit pe urma. In 2008, startul real al crizei, a fost caderea lanturilor de imprumuturi dezastruoase acordate de bancile americane. Din 2008, e scadere continua.

Eu am studiat lucrarile unor analisti (nu din cei care bat gura de pomana pe la TV) referitor la ciclurile economice. Cu totii ati auzit, probabil, de marea criza din 1929. Prin anii '80 a fost o alta perioada de criza. Cred ca 2008 il putem considera debutul crizei reale. Inclusiv Wikipedia zice ca zona euro este in criza: "The Eurozone crisis (often erroneously referred to as the Euro crisis) is an ongoing crisis that has been affecting the countries of the Eurozone since early 2009, when a group of 10 central and eastern European banks asked for a bailout.". Dincolo de aceasta informatie, buna sau nu, ceea ce vreau sa spun este ca analistii la care ma refer, prezinta economia globala ca suferind un proces sinusoidal de crestere si scadere.

Ce am invatat de la ei:

- durata unui ciclu de acest gen, intre doua puncte de minim sau maxim, este de 40-50 de ani (!), cu alte cuvinte poti fi 20-25 ani pe crestere, si 20-25 ani pe scadere.
    Asta cam inlatura sperantele unei rezolvari in termen scurt, si intr-un fel, ne pregateste pentru cat ar putea dura "criza asta care nu se mai termina", fraza pe care o aud zilnic in multe locuri, incat devine obsesiv.
    - perioada de crestere este caracterizata prin consum, risipa, imprumuturi masive, uneori foarte exagerate (pe varful cresterii), si inflatie
    - perioada de scadere este caracterizata prin reducerea drastica a consumului, lipsa creditarii, chibzuiala, si deflatie

In perioada de scadere, multi oameni isi pierd proprietatile si acestea sunt executate de banci. Lucru care s-a intamplat deja. Dupa care vine vremea reinceperii ciclului, respectiv o noua generatie cu noi sperante, face imprumuturi, gaseste joburi si incepe sa faca consum, cu speranta unui viitor mai bun. Pe ansamblu, economia bazata pe consum (cea moderna) este nesustenabila pe termen lung. Strabunicii nostri erau mult mai putin risipitori. Noi aruncam un telefon nu cand s-a stricat, ci cand a iesit un model nou. Mi se pare o imensa risipa.

Revenind la subiect, eu cred ca tocmai zona online are o sansa. De aici ar putea veni o gura de oxigen pentru Romania. Avem totusi oameni inteligenti, am putea dezvolta afaceri online cu public international, care sa genereze bani din exporturi (de servicii, informatie si produse virtuale), sa creeze locuri de munca si sa realizeze PIB real pentru tara asta.

Informații subiect

Utilizatori care navighează în acest subiect

Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)

Thread-uri Similare

1. Ce se intampla
    De midanius în forumul Studii de caz
    Răspunsuri: 4
    Ultimul Post: 14th September 2012, 11:16
  2. Ce se intampla?
    De Buta Paul în forumul Adsense
    Răspunsuri: 4
    Ultimul Post: 20th November 2008, 15:20
  3. ce se mai intampla?
    De inscaun în forumul Bar, lobby...
    Răspunsuri: 14