Eu am implementat astazi, o solutie custom de activare/dezactivare a cookies.
Spre deosebire de altii, care poate minimizeaza dimensiunea problemei (deocamdata), in ceea ce fac NU imi pot permite o astfel de problema pe situri, mai ales ca unele sunt si straine (spre exemplu UK).
Nota: Legile sunt dure, inclusiv cea din RO, si va fi suficienta o simpla raportare a unui "prieten" ca sa dai de belele, legea din RO vorbeste de amenzi de pana la 100.000 Ron iar cea din UK de exemplu, de pana la 500,000 Eur.
Studiind cu mare atentie legislatia, recomandarile de implementare si documentatiile video oferite de Commissioner, am ajuns la concluzia ca solutii de tip "butonel afisat jos" cum e cea de la CIVIC spre exemplu, NU sunt valide pentru ca nu afiseaza in mod clar si evident faptul ca cookies sunt active, si pentru ca userul ar trebui sa fie informat si sa DECIDA, INAINTE de a seta un cookie. Din punctul meu de vedere, conform interpretarii legii, aceste solutii sunt deocamdata useless. Nu ar trebui sa consideram acceptarea tacita drept solutie. Legea e clara, acceptarea tacita NU este acceptabila.
Lucrand la acest sistem, am ajuns la urmatoarele 2 concluzii importante:
1. Este imposibil sa dezactivezi cookies, fara a folosi un cookie insusi. Mai exista optiunea flash, insa acest lucru nu e la indemana oricarui site si oricum va fi targetat foarte curand din acelasi motiv.
Eu am ales sa salvez un cookie gol, care contine doar un spatiu, si sa informez exact asupra mecanismului. In felul acesta niciun fel de informatie utila nu este salvata, iar utilizatorul nu poate fi "urmarit". In felul acesta nu se respecta 100% legea UE, dar este respectat integral spiritul acesteia.
2. Problema cea mai mare pe care am constatat-o este imposibilitatea dpdv practic, de a mai utiliza cu un minim de folos, sisteme de tracking 3-rd party (gen Statcounter, Analytics) de aici incolo, conform noii legi.
Si acum explic de ce:
- Poate cea mai importanta parte din informatie este Referer-ul, care reprezinta sursa de unde vine vizitatorul. Ori, conform legii UE, nu ai voie sa setezi un cookie INAINTE ca utilizatorul sa accepte acest lucru. Cu alte cuvinte, la prima afisare cand userul intra pe site, NU ai voie sa ai cod de tracking. La urmatoarea afisare de pagina, poti eventual seta cookies si include codul de tracking (in acelasi timp afisand un mesaj vizibil de avertizare), dar Referer-ul tau s-a dus in Nirvana.
- Deasemeni, informatiile privind vizite / unici, bounce rate, etc se duc si ele in Nirvana.
- Mai exista varianta sa utilizezi login fortat, sau un mesaj obligatoriu la intrare pe site, fara de care nu se poate trece mai departe. Model pe care eu nu l-as recomanda pentru cei care folosesc SEO pentru siturile lor, din motive obiective.
Aceste masuri elimina un procent mare de useri (cineva masurase 30% in cazul sau, poate fi diferit), iar in cazul unui mesaj obligatoriu care blocheaza restul ecranului, am motive sa cred ca asta va afecta semnificativ indexarea in Google. Motivul este ca povestea ca Googlebot utilizeaza doar html-ul paginii este poveste de adormit copiii, de fapt Googlebot contine un browser complet care renderizeaza full js si creeaza o "imagine" a sitului pe care o analizeaza, iar o astfel de actiune poate produce efecte greu de cunoscut, inclusiv poate fi interpretata drept o tentativa de cloaking.
LE: Codurile de Analytics si simplul butonel +1 de la Google+ sunt total invazive si neconforme cu legea. Google va fi probabil afectat pe aceste servicii, daca nu ia masuri in acest sens. Eu am decis sa stopez utilizarea lor inainte de a primi acceptul utilizatorului (cu consecintele negative care reies de mai sus).

Răspunde cu citat