Cred ca toata lumea a auzit de furtunile solare care se asteapta sa ne loveasca in 2012, 2013 si de faptul ca au potentialul sa prajeasca tot ce inseamna electric.
Probabil la anul o sa devina un subiect dominant in opinia publica si cred ca ar fi bine sa urmarim si noi subiectul ca sa fim la curent cu masurile de preventie care apar...
Scenariile pt evenimentul respectiv sunt doua, unul rau in care furtunile ne prind nepregatiti, prajesc satelitii si provoaca distrugeri atat de mari pe pamant incat o sa ne intoarca cu doua secole in urma, la sapa si harlet, situatie in care faptul ca o sa ne salvam electronicele personale nu o sa ne ajute cu nimic pt ca nu o sa le mai putem folosi.
Al doilea scenariu mai pozitiv ar fi ca totusi o sa se dezvolte niste masuri de preventie, trecem prin fenomen cu pagube mai multe sau mai putine dar reusim sa ne revenim intr-o perioada mai mica sau mai mare de timp si noua o sa ne para bine daca am reusit sa ne pastram functionale lucrurile personale (si backup-urile siteurilor in primul rand).
Bineinteles probabil exista si varianta sa nu apara nici o furtuna de aceasta magnitudine si sa ne stresam degeaba.
Cea mai simpla metoda de protectie impotriva radiatiilor solare este o cusca faraday (o cutie izolata cu folie de aluminiu) in care, presupunand ca o sa se puna la punct un sistem de alarmare a populatie, cand auzi ca vine furtuna iti inghesui acolo aparatele electrice si electronice.
Citisi azi ca o sa fie afectate si masinile si poate o idee de luat in seama ar fi sa iti transformi garajul intr-o cusca faraday.
Probabil in perioada urmatoare lumea lumea o sa inceapa sa se gandeasca din ce in ce mai serios la chestii de genul asta.
http://www.descopera.ro/stiinta/5592...-de-catastrofa
How to survive a solar storm
How to Build a Faraday Cage | eHow.com