Bună,

Am scris tutorialul de mai jos pentru mine (pentru că vreau să fac un pic de ordine cu backup-urile la site-urile WP, să nu mai depind în totalitate de cele de la hosting-uri), dar cum probabil mai toată lumea de pe-aici are măcar un site pe WordPress m-am gândit că mai bine îl postez aici, poate mai are cineva nevoie.

O precizare, eu am ales metoda descrisă mai jos, cu pluginul Updraft Plus şi Google Drive, însă se poate folosi şi un alt plugin de genul ăsta sau un alt serviciu cloud.

Paşii:

1. Instalăm, activăm şi configurăm Updraft Plus

Plugins=>Add New=>În căsuţa de Search se scrie UpdraftPlus=>Install Now->Activate. Ca să configurăm pluginul (Settings=>Updraftplus Backup =>Settings trebuie să alegem la ce interval vrem backup-urile, câte backup-uri vrem să fie reţinute, iar restul setărilor se pot lăsa nemodificate, in afară de cele care vor fi menţionate mai jos.

2. Integrăm Updraft Plus cu Google Drive

- continuăm cu setările pluginului, pentru ca backup-urile să fie salvate în cloud (Choose your remote storage=>Google Drive). Nu salvăm încă, păstrăm pagina deschisă în browser, pentru că o să revenim aici puţin mai târziu;

- vizităm https://code.google.com/apis/console/ =>Click pe "Create project"=>Completăm numele proiectului şi ID-ul (se poate lăsa ID-ul sugerat de Google);

- din meniul paginii cu proiectul creat, în partea stângă:
  • APIs & Auth=>APIs=>activăm Drive API;
  • APIs & Auth=>Consent Screen=>e-mail + Product Name=>Save;
  • APIs & Auth=>Credentials=>'Create New Client ID'=>Copiem din pagina de setări UpdraftPlus codul care apare cu denumirea "authorised redirect URL" şi dăm paste acolo unde scrie "Authorized redirect URL". La "Authorized JavaScript origins" trecem URL-ul site-ului cu http(s);

- ne întoarcem la WP la pagina cu setările pluginului UpdraftPlus şi completăm Google Drive Client ID şi Google Drive Client Secret => Save =>O să apară în partea de sus o notificare: "UpdraftPlus notice: Click here to authenticate your Google Drive account (you will not be able to back up to Google Drive without it)." Click pe acest link şi apoi pe "Accept" => Ar trebui să apară în partea de sus notificarea "Success: you have authenticated your Google Drive account".

3. Facem un backup (Opţional)

Pentru că abia am instalat, configurat şi integrat Updraft Plus cu Google Drive încă nu avem un backup făcut la site, aşa că primul backup ar fi bine să-l facem manual, apăsând pe "Backup Now". Celelalte backup-uri vor fi făcute automat, în funcţie de cum au fost făcute setările (zilnic, săptămânal, etc) şi vor apărea la "Existing backups".

Gata. Pentru fiecare site trebuie repetaţi paşii de mai sus.