Eu inchei prin acest raspund, caci asa dpdv al "politicii" poate dura la infinit discutia fiecare aducand dovezi care sa sustina punctul de vedere.
Fapt #1: Oamenii aleg intotdeauna varianta cea mai usoara. Binecunoscuta inventie "next, next.." a adus windowsul in top, instalarea simpla a adus wordpress-ul in top.
Fapt #2: Coincidenta face ca a trebuit sa fac chiar eu o investigatie in acest sens pentru a afla raspunsul la intrebarea lui Cristi. Asa ca dupa ce am analizat zeci poate sute de materiale, experienta mea ca programator si trendul din ultimii 10 ani, am ajuns la aceeasi concluzie ca si ceilalti profesionisti pe care ii cunosc: 1) Drupal, 2) Joomla, 3) Wordpress.
Dpdv al popularitatii Wordpress este stapan absolut. Dpdv al performantei, complexitatii, functionalitatii avansate, celelalte doua cms-uri sunt net superioare.
Concluzia este: pentru programare de teme, alege WP (unde realizezi o tema apoi o vinzi si cam atat); pentru programare de proiecte complexe, alege Joomla/Drupal (unde realizezi de fapt un nou sistem, un portal, pe baza acelui sistem ajungandu-se poate chiar la o comunitate. banii din mentenanta unui sistem avansat nici in vis nu se compara cu banii adusi de menenanta unui WP).
Final: WP - investitie mica (efort+timp+bani), rezultate rapide, castiguri medii. Joomla - costuri medii/mari (efort+timp+bani), rezultatul apare mai greu uneori, castiguri substantiale, castiguri suplimentare din menenanta si auxiliare(dezvoltare de pluginuri, etc).