Website-ieftin l-am abandonat de ceva timp deoarece businessul a evoluat cu mult peste acel nivel. Website-Ieftin si-a atins scopul si mi-a oferit o serie de proiecte care, realizate extrem de bine au obtinut rezultate precum nu o sa obtii tu cu un amarat de joomla sau prestashop nici in 10 ani. Website-ieftin a fost o necesitate care acum este complet depasita.
Nu mi s-a parut normal sa ofer clientilor mei un portofoliu pentru dezvoltarea caruia am fost platit cu salariu, asa ca a trebuit sa incep cu un brand care, insasi prin preturile practicate sa-mi garanteze un numar de proiecte pe care sa le fac "de portofoliu".
Atunci, eram convins ca in romania este in criza (domeniul asta), acum sunt convins ca nu, romania nu este in criza ci, pur si simplu, proprietarii de business-uri care au nevoie de online de calitate privesc cu reticenta pana nu sunt convinsi ca le oferi excelenta.
Daca le demonstrezi ca le poti oferi excelenta, te vor plati corespunzator.
Zecile de programatori care au lucrat la zecile de platforme, nu sunt prosti (apropos, puteam sa fiu si eu unu' dintrei ei insa am decis sa ma feresc de mainstream'ing).
Eu nu fac prost programatorul care lucreaza la acele "solutii", ci business ownerul care nu are suficienta viziune sa vada mediocritatea unor astfel de solutii...
Cu timp vor realiza greseala, pe banii lor.
La soft pot lucra jdemii de programatori, asta nu-i un argument pentru valoarea softului: plugin-ul flash-player (sau cum dreaq s-o numi ala) de la adobe are update-uri saptamanale si tot da crash din doua in doua ore...
Si daca nici Adobe nu stie sa faca software ...
Daca erau asa de bune cum le slaviti voi, emag-ul inca mai era pe acel os-commerce... slava domnului, la emag sunt niste manageri suficient de vizionari.
Asta unu' la mana.
Doi la mana:
nu ma deranjeaza ca folositi wordpress sau joomla:
insa
1. nu va mai dati programatori cand voi nu faceti altceva decat sa xerografiati si sa instalati teme si sa modificati CSS-uri.
Crede-ma am modificat la teme de wordpress si instalat pe design nou facut in psd de n-ai tu fire de par in cap.
in 2004-2005 faceam cate 6 oscommerce-uri pe zi pentru straini, mergea "treaba" mai rau ca in reclamele le Konica Minolta :tongue:
am bagat la tep_draw_draci de ajunsesem sa le si visez noaptea.
Aia nu e programare, aia e doar clonare procedurata.
Cand aparuse wordpress-ul, si incepusera crizatii aia de americani sa ceara doar wordpress ca era in voga, la fel, eram yo cu un designer: ala facea psd-ul, eu trebuia sa aleg o tema gratuita care se mula perfect pe designul creeat, si, dupa ce se aproba layout-ul, in maxim o zi gata tema implementata, predata la cheie.
Venea nenea clientu', introduce continut si ete site-ul...
O gramade de bani s-au facut atunci...
O sa se aleaga praful si de wordpress, cum s-a ales parful si de oscommerce... programatorii care le dezvolta, curand vor avea altceva mai bun de facut.
Cu siguranta, vor aparea si alte solutii...
Acum lumea se desteapta, usor, usor din ce in ce mai multi si vor altceva: vor calitate, vor garantii cam greu se livrat daca esti doar expert in clonare.
2. Ma deranjeaza cand imi vine la intrevedere un client care are un site mai bine de un an, consternat ca nu are rezultatele dorite, site pe care a platit niste sume deloc neglijabile, si care, guess what... e joomla, codeigniter (asta si cu cake php sunt printre cele mai idioate intalnite de mine)
El, clientul nu stie si ma intreaba de ce se intampla asta?? Caci in pagini exista un continut suficient de ok si consistent...
Pai, intreb eu, site-ul are optimizare seo onpage?
El imi raspunde: "da, platesc la google lunar, asa trebuie: mi-au spus cei care mi l-au facut!" :mad:
Si, evident ca e reticent la ce-i propun deoarece acum trebuie sa investeasca o noua suma de bani, deoarece, cretinul ala de programator nu i-a spus de la inceput ce si cum. Cretinu' ala de programator a vrut doar sa-i ia banu' profitand de lipsa de cunostinte.
Daca nu poti decat joomla sau wordpress, pai spune-i acest lucru, educa-l sa nu se astepte la ceva ce in mod sigur nu-i poti garanta. Insa vezi, tu, s-ar putea sa zici pa pa la proiect.
Cazurile in care clientul cere strict joomla prefer sa le evit.
Ce inseamna garantie pe viata??
Chiar daca, sa presupunem prin absurd ca as da faliment in 4 ani, sau m-as apuca de altceva, garantia pe viata inseamna ca se intampla niste lucruri:
Garantie pe viata ca in momentul in care se instaleaza ceva nou, nu se fOOte tot restul codului.
Garantie pe viata ca in momentul in care se doresc functionalitati noi nu tre sa refaci 80% din cod.
Garantie pe viata ca in momentul in care hostingul face niste update-uri la software-ul propriu nu te trezesti, ca subit, nu-ti mai functioneaza chestii prin site.
Garantie pe viata ca nu-ti cade site-ul doar pentru ca azi e, sa zicem, Duminica...
In faliment nu voi ever, deoarece eu nu alerg dupa bani cum, majoritatea dintre voi o faceti.
Problema reala stii unde e???
Clientul trebuie sa obtina rezultate, atat.
Majoritatea clientilor care ajung la intrevederi cu mine, vor rezultate.
Portofoliul nostru nu va fi public niciodata. Asta pentru ca singurul parametru nesubiectiv atunci cand vine vorba despre un website sunt rezultatele. Un client care nu intelege acest lucru, nu se afla in targetul nostru.
Scopul site-ului este sa vanda, sa produca rezultate, prea putin ma intereseza in ce este facut.
Peste 85% dintre clientii nostri vin pentru ca vor rezultate, rezultate care nu le-au fost livrate de solutia detinuta pana acum... Si, ghici ce, majoritatea acestor solutii sunt fie joomla, fie wordpress, fie opencart sau prestashop.