Conteaza?
Am vazut multe siteuri pozitionate foarte bine desi aveau domenii .eu. Daca erau pe .ro se vedea vreo diferenta?
Versiune printabilă
Conteaza?
Am vazut multe siteuri pozitionate foarte bine desi aveau domenii .eu. Daca erau pe .ro se vedea vreo diferenta?
dacă e un site destinat românilor din România, .ro>.com>.net>.eu
Offtopic, @admin- "Momentan este/sunt 6 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (2 membrii și 4 vizitatori)"
Limba noastră-i o comoară
Salut,
1. Treci mai intai pe la Prezentare Forumisti
2. Foloseste functia search.
3. Ontopic - daca optimizarea este facuta bine , nu ar trebui sa fie diferente.
Pentru brandabilitate , recomand .Ro
Eu as prefera .ro, pentru ca utilizatorii sunt obisnuiti cu domeniul asta. Din considerente SEO nu cred ca e diferenta sau e foarte mica.
Daca e un site destinat romanilor din romania .ro>.com>.net. Daca e un site destinat romanilor de pretutindeni, .com>.ro>=.net. Parerea mea cel putin. Oricum .eu<.info la orice ora.
Alex, am 2 domenii unul .com unul .eu identice, inregistrate in acceasi zi, ambele cu o pagina SEDO pe ele, ambele cu 1 link, din accelasi site. Unul e locul 12, unul locul +100 pe exact match. Cred ca asta spune relativ multe. Teoretic ambele sunt GTLDuri, si rezultatele ar trebui sa fie consecutive. Am variat pozitia ancorelor in pagina sursa, si nu se intampla nimic. Am scos linkul catre .com, si .com a fost delistat. L-am pus la loc dupa linkul de .eu in codul sursa, si a urcat la loc. Am scos ancora si l-am pus pe imagine cu ALT identic, a ajuns pe 30 si ceva. Asta se intampla acum vreo 6 luni, nu am mai repetat testul. Cuvantul nu era unul competitiv.
Daca inregistrezi un domeniu pentru un website cu vizitatori/clienti target din Europa , este cu mult mai bine sa inregistrezi .eu decat .ro
In acelasi timp un keyword generic in engleza , germana, franceza .. sau comun .. etc are valoare mult mai mare pe .eu , decat pe .ro
Publicitatea pe trafic extern se plateste mult mai bine decat publicitatea pe content .ro
Din punct de vedere strict SEO , diferentele sunt mici si din aceasta cauza exista multe siteuri pe .eu bine pozitionate asa cum ai observat si tu
Diferentele intre .ro si .eu constau , in principal , in posibilitatile de a construi brand in limba romana, public tinta ( din Romania , din intreaga lume ori doar din Europa ) , mesajul sugestiv ( net capata putere daca keywordul din numele de domeniu descrie activitati pretabile a se desfasura online , info capata putere daca e un site informativ , eu capata putere daca daca sugereaza persoana I etc ) .
ro>com>net>eu>info site comercial destinat romanilor din Romania
ro>com>net>info>eu site informativ destinat romanilor din Romania
com>ro>net>eu>info site comercial destinat romanilor de pretudindeni
com>ro>net>info>eu site informativ destinat romanilor de pretudindeni
Broscoi, +1. As adauga inca o chestie. Teoretic, comparatia noastra se refera la brandabilitate nu la puterea GTLDului in sine. Pentru ca in cazul ultim, strict ca GTLDuri si avantaje, .co si .biz pot intra si ele in discutie.
Din experienta mea:
1. pe pietele in formare, .info poate fi o mina de aur, datorita cautarilor de genul keyword + info, sau keyword + information (query-uri informationale si nu tranzactionale)
2. .eu este relativ greu de brandat in Romania. La fel .org. Spun asta prin prisma propriei experiente. Facusem la un moment dat un test cu ajutorul unui prieten care are un magazin de bijuterii in Romania. Aproape 80% din clientii care primeau o adresa de mail pentru suport la whatever@ceva.eu, intrebau daca pun .eu sau .ro. Este cat se poate de serioasa discutia. Am avut discutia asta si pe .org, cu clienti, oameni obisnuiti care credeau ca extensia este pentru adult content. Oamenii obisnuiti, nu dispun de informatiile noastre, si e bine sa tinem cont de asta.
3. in anumite cazuri si nise, un domeniu .net poate fi incredibil pentru ca este memorabil. Gen jocuri dot net (jocuri pe net ca si catch line).
4. exista 3 milioane de .eu inregistrate. Exista 7-8 milioane de .info inregistrate. .INFO now represents 44 percent of the registration market for new TLDs and is more than double the size of any other new TLD ever launched. Sursa: Afilias.
5. .comul e incomparabil cu orice alt ceva. Daca whatever.com (in engleza) se da cu 3 milioane de $, .net va fi probabil 100.000, .org 50.000, .info 10.000, .eu 3000. A se vedea creditcheck / removal, o cascada de tranzactii similare. Evident la domenii mari, diferentele pot fi mici, dar sunt de minim 1 magnitudine (10X) intre .com si .org/.net, si de minim 20X fata de .info. Vorbim pe tranzactii concrete. Apoi, am vazut .comuri parcate exact match, care apar extrem de sus pe fairly competitive keywords.
Ati numi avantajul pe care il are .ro fata de .com neglijabil? Pe piata romaneasca.
In SEO? Da.
In rest nu prea. Uite, fa niste experimente cu niste useri "neinitiati": propune-le un site si zi-le: veveve[punct]nume_site si aici asteapta sa vezi reactia. Te va intreba: [punct]ro ? Sau na... punct com, desi ma cam indoiesc :)) . In functie de asta iti poti face o idee despre perceptia oamenilor asupra extensiilor.
Inteleg. Oricum, pe mine ma intereseaza strict pe partea SEO, am alte tehnici de marketing online care nu prea au treaba cu brandingul. Atata timp cat sunt pe primele pozitii la acel cuvant cheie, omul cand cauta pe google sau da click pe un link nu se uita la extensia domeniului.
Intrebarea am pus-o in ideea ca voi achizitiona azi pachetul promo de la Mxhost si imi vor da un domeniu .eu cu care nu prea am ce face. Eu am in plan o afacere incepand din ianuarie, dar am vrut sa vad daca mai merita sa iau .ro cand am un .eu gratis. Cred totusi ca il voi lua. N-am timp si chef sa fac teste, asa ca ma bazez pe experientele voastre. Ideea e ca in viitor s-ar putea sa ma extind si in afara europei (daca merge treaba), dar nu cred ca merita sa iau domeniul pe alta extensie deocamdata, ar fi mult mai eficient ca in acel moment sa fac un alt site in engleza, si sa le rulez in paralel.
Cristi, exact asa e. Prima sugestie va fi .ro, abia apoi .com. Aproape niciodata nu iti va sugera .eu, sau .altceva. D-asta miss.eu s-a dat ieri cu 4500 de euro, adica fix pretul cu care se mai daduse o data in 2007. Si tot d-asta miss.com a fost 35.000 in 2004, si 155.000 in 2008.
Empire, daca nu te intereseaza brandingul te sfatuiesc sincer sa nu te apuci de afacerea respectiva. Orice tehnica de marketing, are o componenta de branding ca iti place sau nu. Exagerand putin cu explicatia pentru a ilustra conceptul, vei pierde enorm cu un site de genul gfhdjskl.com, desi el e nr. 1 in google. Clientii se vor enerva ca nu pot scrie url-ul direct si trebuie sa caute de 100 de ori, vei depinde 100% de motorul de cautare, vei pierde componenta word of mouth, putini iti vor oferi linkuri etc. Oamenii reactioneaza la branduri, chiar daca sunt slabe. Pentru 2-3-4-5-50 $ e bine sa iti incluzi componenta asta in strategie.Citat:
Empire: am alte tehnici de marketing online care nu prea au treaba cu brandingul
Revenind insa la oile noastre. In perioada asta am un telefon de la firma parintilor cateva zile (ii ajut de craciun). Si interactionand cu oamenii pot sa iau pulsul pietei. Am fost si inca sunt uimit. Cei mai funny clienti sunt cei care iti zic ca ai gresit. Gen le zici .co, si zic, a nu era .com. Romanii tind sa faca asta si la alte extensii. Exemplu concret. Dl. X imi trimite mai la adresa office@whateverinfo.ro desi i-am specificat clar ca este whatever.info, pentru ca citez, a crezut ca am gresit.Si apoi ma suna sa tipe ca nu ne merge mailul.
- O adresa de genul www.d.ro e mereu neclara. E D.ro? E dee sau de.ro? E dero.ro? :)) Sunt unii care iti zic ca ai gresit adresa ca nu au mai vazut cu o litera, deci nu se poate.
- O adresa de genul bo.ro, poate fi usor inteleasa ca beo.ro (si e enervant sa stai sa le dai explicatii)
- Trimiti pe cineva la siteul bo.ro (ii explici 2 minute ca e bo si nu beo, spunand ca sunt 2 litere, si ca e bulgaria-olanda.ro). Intelege omul. Insa unii sunt de-a dreptul not it savvy. Am stat cu o tipa 30 de minute in telefon, doar sa o fac sa intre pe site sa vada preturile. Adresa era ceva e genul inca.ro (si ea punea cu diacritice). Apoi nu punea numele de domeniu in bara, ci in google. Si nu intelegea dupa de ce nu i se deschide siteul.
SEO e important dar nu e totul in alegerea domeniului.
Emil, de acord ca branding exista in orice afacere, doar ca la produsul pe care il voi vinde eu acest aspect reprezinta un procent prea mic. Cel putin la inceput. Problemele astea de care zici tu eu le vad aparand la marketing offline, imparti fluturasi, faci reclame prin ziar, etc. si omului i-e prea lene sa retina link-ul complet sau nu crede ca e necesar sa se mai uite si la extensie, dar daca ai un articol reclama pe un blog, si la sfarsitul articolului ai link catre site... clientul va da click pe textul din link, nu pe un link urat de forma vanzari-masini.co.cc
Am vazut ca mi-ai citat linia aia cu tehnici de marketing care nu au treaba cu brandingul. Imagineaza-ti o reclama pe facebook, dupa ce citesti povestea iti da un link. Conteaza ca e masini.ro sau masini.eu? In astfel de cazuri important e numele domeniului, nu extensia, conversiile zic eu ca vor fi aceleasi. Ca idee, eu pot fi pe pagina 10 si sa vand mai mult decat ala de pe pagina 1 daca fac SEM mai bun.
Oricum, m-am decis sa iau un .ro ca sa fie totul ok. Tx :)
Sunt probleme majore legate de partea online, trust me. Brandul conteaza enorm. Eu vad acum masini.ro. In 10 minute, il revizitez, pac scriu in chrome sau FF masini, si imi aduce siteul primul. Daca url-ul meu e vanzari-masini.cc, va trebui sa imi aduc aminte exact de el. Daca vrei sume mici, probabil nu e relevant. Insa daca vrei sa cladesti un business serios, cu conversie reala, brandul conteaza. Multi romani nu ar avea reticente in a baga numarul de card pe masini.ro. Si mai multi ar vedea .eu si ar zice, hm ... nu stiu daca e serios. E usor sa teoretizam noi ca brandul nu conteaza, ca omul da click pe link, etc etc. Nu e chiar asa. Nu spun ca domeniile bune pe alte extensii decat .com si .ro, care targeteaza piata autohtona, nu conteaza. Spun doar ca pe termen lung, brandurile aduc mult mai multi bani. Am avut un site care a existat online pana acum 3 ani in ro. Inca mai am cautari pe brand, desi afacerea e inchisa de mult. De ce? Pentru ca Nenea Ion zice, bai, eu am luat piese auto de la Mesterica. Ia sa il caut pe google.
Construieste afacerea cu profilul clientului in minte. Nu construi profilul clientul cu afacerea in minte.
PS. Ai idee cati romani completeaza in formular adresa de mail de forma www.adresamea@yahoo.com? Iti spun eu...enorm de multi.
Update, discutie acum 2 minute:
Citat:
Eu: Completati formularul securizat, adaugand datele comenzii, si puteti plati folosind Paypal sau direct cu cardul folosind ING Checkout.
Client: eu nu platesc cu cardul pe site .eu ca se iau comisioane daca "bag cu cardul". Nu aveti site si .ro ca la rotld nu sunt comisioane.
Eu: Nu exista nici o legatura intre numele unui domeniu si comisioanele la plata unui serviciu.
Client: ba da pentru ca este plata in strainatate.
Cand m-a sunat am stiut din primele 5 secunde ca va fi un subiect pentru un studiu de caz reusit :) In lista argumentelor sale, adaug si faptul ca citez, si el are blog si stie foarte bine cum e cu internetu'.
Am citit topicul si am ramas putin dezamagit.
Stiam ca domeniile .ro sunt cele mai bune pentru Romania. Dupa aceea .com, etc...
Am 1 domeniu .eu care cred ca il pot face brandabil. Defapt am si inceput munca.
Este un domeniu .eu de genul platesc.eu (exemplu)
Ma gandeam ca il pot face brandabil gen: Platesc Eu.
Intr-adevar poti folosi cu succes extensiu .eu ca persoana I .
Extensiile sunt adesea , in ultima perioada din ce in ce mai mult ,utilizate pentru a completa/intari mesajul keywordului ; de aceea extensia me a avut succes ( a se vedea cazuri precum love.me ) , dar si altele precum .tv si chiar .co ; apropo de extensii , un domeniu bine cotat a fost si love.ly cu toate ca ccTLD-ul ly nu este chiar foarte cautat
Probabil miss.ro nu valoreaza maimult de 500 Eur ;) , din pdv SEO pentru content exclusiv romanesc e clar clasamentul com > ro > eu , dar din pdv pret, sunt sigur ca se inverseaza putin clasamentul
com> eu > ro
Vezi insport.eu - 500 eur, daca ar fi fost insport.ro cu siguranta domeniul nu ar fi facut mai mult de 150 eur ( ma refer exclusiv la pretul domeniului )
Sergiu :)). Tu compari mere, pere si masini sport. Exemplu seo.ro e mai ieftin ca seo.eu. Nu pentru ca .eu e mai bun. Ci pentru ca ataca piete diferite si cuvantul e in engleza, iar .ro e un CCTLD. Dupa logica ta, pariuri.eu>pariuri.ro, ceea ce este nu doar un nonsens profund, ci si o afirmatie indoielnica. Compara un cuvant in romana cu un cuvant in romana. Nu cuvant in engleza in ambele parti. Pot exista diferente si pe acc. cuvant: economie.ro nu face nici macar 1% din cat face economie.fr, si nu pentru ca .fr e "mai bun" ca .ro ci pentru ca sunt CCTLDuri diferite, piete diferite unde cuvantul inseamna altceva.
Aplicand logica ta invers, dupa ce vedem ca hoteluri.ro e mai scump decat omologul sau .com putem concluziona ca acest lucru se datoreaza faptului ca extensia .ro e mai vizibila/importanta ca .com. Din fericire insa, nu asa se face un appraisal.
Pe viitor cand oferi statistici privind vanzari, posteaza si sursa. Nu de alta dar tranzactia asta nu apare nicaieri.
Asa cum spuneam extensia poate sa nu fie una puternica , important e cat de bine se completeaza ( se potriveste ) cu keywordul . Desi . ly ( extensia Libiei ) nu e prea puternica , se completeaza foarte bine cu keywordul astfel incat domeniul love.ly s-a vandut cu 6176 $ ( Sedo iun 2008 ) .
Trimeti-mi domeniul pe PM .
Emil, a fost raspuns, la exemplul tau cu miss.com > miss.eu ... ( cred ca ai observat ca am inclus o parte din comentariul tau ). "miss" nu e keyword exclusiv Romanesc ;) .
Daca citesti comentariile mele la acest post ai sa vezi ca sunt de acord cu ceea ce ai scris, atata timp cat e vb de keyword-uri romanesti.
Informatiile le postez din contul meu SEDO si cred ca reprezinta un avantaj sa postez informatia in premiera pe seopedia. ( mai verifica statusul la pff.eu cand ai timp ) . Datale pe care le postez sunt 100% reale si obiective.
Quartet of 6-Figure Sales Totaling Over $1.1 Million Give the Domain Aftermarket Another Strong Outing - pe acest link ai sa gasesti peste cateva zile vanzarea domeniului insport.eu la 500 EUR.
Pe acelasi link poti sa gasesti vanzarea pff.eu pentru care am avut o discutie de lamurire indelungata cu tine.
Singura explicatie logica a comentului tau este ca suferi de negativism.
Referitor la experienta/feedback-uri/appraisal - in afara de activitatea ta pe seopedia , crede-ma ca mai ai mult :)
Asa e Sergiu. Asa sunt eu mai, needucat. Logic, eu nu am experienta ta cu domenii, SEO, si nu le prea am cu calculatoarele. Sunt sigur ca am de invatat enorm de la o persoana cu 400 de firme. Inteleg complet ca pariuri.eu e logic mai scump ca pariuri.ro, si ca miss sau kiss nu sunt nume de domenii premium, spre deosebire de qdf sau qwe.eu. Eu nici macar nu am un site deci activitatea mea pe seopedia este din nefericire singura care imi aduce experienta. Sunt insa sigur ca in ritmul asta in cativa ani, voi ajunge sa invat minim 10% din ce stii tu.Citat:
Singura explicatie logica a comentului tau este ca suferi de negativism. Referitor la experienta/feedback-uri/appraisal - in afara de activitatea ta pe seopedia , crede-ma ca mai ai mult
Apropo, stii cate domenii .eu vandute anul asta peste pragul de 10000 de euro exista? Iti zic eu. 0. Si citez tot din sursa care iti place tie: http://dnjournal.com/ytd-sales-charts.htm Macar la .biz exista unul. Kiss.eu ar fi fost primul dar a picat tranzactia.
PS. dincolo de glume vrei sa iti arat cateva cazuri in care un domeniu .eu se da pe 5000E in timp ce omologul sau .com se da pe +1.5 milioane?
PPS. Eu ti-am spus sa compari domenii romanesti pe .ro si .eu, tocmai pentru ca miss nu e doar romanesc. Tine de logical reasoning, dar na, nu intru in detalii.
In 2006, cel mai scump .eu vandut a fost 350.000 $. In 2007, 90.000$. In 2009, 95.000$ (games.eu, un domeniu incredibil, deci teoretic tranzactia asta e atipica), urmat de blackjack.eu (45.000$) si slots.eu (31.000$). Just for fun, pana si slots.co licitat recent, a fost mai scump (prima vanzare a fost doar 12 K parca, a doua 41). In 2010, cea mai mare tranzactie e sub 10.000 de euro. Observi un trend? Tranzactiile sunt in $, si din cate vad eu, niciuna confirmata nu e peste 10K Euro.
Top vanzari .eu in 2010
shipping.eu $12,583
2010-10-24
sedo.com
kiss.eu $14,000
2010-10-24
(momentan trimite in SEDO, licitatia a fost inchisa inainte de deadline)
tierooms.eu $13,868
2010-08-18
blixem internet
room.eu $13,868
2010-08-18
blixem internet
rugby.eu $12,276
2010-08-05
sedo.com
pocketbook.eu $12,160
2010-07-15
sedo.com
wasser.eu $11,430
2010-05-12
sedo.com
mind.eu $15,480
2010-05-06
sedo.com
tts.eu $17,625
2010-01-26
sedo.com
(relicitat de 2 ori dupa, probleme cu plata)
Va certati inutil parerea mea. In legatura cu preturile eu am invatat ceva si anume ca pretul de vanzare este diferit de valoarea efectiva a obiectului. Pretul unei tranzactii in cazul vostru domenii web, este dat si de cati multi este dispus sa dea cineva pe un anumit domenii, de cine este interesat si cat vrea sa investeasca. De multe ori cumparatorul nu stie sa evalueze corect un domeniu, cum nici eu nu stiu. Un cumparator poate sa plateasca de 10 ori mai mult decat face petnru ca el il vrea neaparat, sau habar nu are cat valoreaza.
Sunteti oameni inteligenti amandoi, si cearta asta nu ajuta pe nimeni.
Nu ne certam vroiam doar sa il fac sa inteleaga ca un domeniu .ro cuvant romanesc, este mult mai scump decat omologul sau .eu, in 99% cazuri. Tine de branding, de puterea extensiei, de cat de cunoscuta e, etc. Exemplu bun este jocuri.eu versus jocuri.ro. Si ca cifrele arata un trend descendent serios pe valoarea de resale a domeniilor .eu.
Emil ai dreptate doar daca numele domeniului este un cuvant romanesc uzual, dar daca un client din UE ii place cum suna marar pentru un brand, chiar daca el nu stie ce inseamna marar s-ar putea sa ca marar.eu valoreze mai mult decat marar.ro
PS In exemplu meu nu stiu daca ar fi cineva interesant sa cumpere domeniul asta
Revin cu primul coment la aces subiect :
pentru keyword romanesc ( am scris content in primul mesaj )
com > ro > eu
pentru keyworduri generice sau continu in engleza, germana, franceza, spaniola
com > eu > ro
Nu ne certam , ne punem doar de acord, e o discutie constructiva :)
Sergiu, asa mai vi de acasa. Mai sus spusesei ca .com>.eu>.ro pentru domenii cuvinte romanesti chestie care evident ma contrariase pentru ca (cu tot respectul) era o aberatie imensa ;)
Da, dar discutia era despre un cuvant romanesc. Gen masini. Si in cazul ala era clar ca .com>.eu>.ro era cel putin ciudat.
Anyway, bine ca suntem de aceeasi parere. Sper ca am lamurit-o pentru ce care citesc acest topic.